Kosten Koper (K.K.)| Juiste Makelaar

Wat is kosten koper (k.k.)?

‘k.k.’ is een afkorting voor kosten koper (k.k.). Deze afkorting staat vaak bij een bestaande woning die te koop staat, achteraan de vraagprijs. Bij kosten koper komen meerdere kosten kijken, wat is het precies en waar moet je opletten? De kosten kunnen bijvoorbeeld kadasterkosten, notariskosten of overdrachtsbelasting zijn. Kosten koper staat los van de koopsom, dit zijn dus extra kosten en dit kan je dan ook niet meefinancieren bij een hypotheek.

Hoeveel is kosten koper (k.k)?

Als koper wil je graag weten wat de kosten zijn om een huis te kopen. Binnen de kosten koper vallen meerdere kosten. Dit kunnen zijn de kadastrale inschrijvingskosten, de notariskosten en de overdrachtsbelasting dus het verschilt per situatie. Afhankelijk van wat de verkopende partij van je vraagt, worden jouw kosten beïnvloedt. Gemiddeld zijn de kosten koper (k.k) 5% tot 6% van de aankoopprijs, mocht je gebruik maken van de vrijstelling zal dit rond de 3% tot 4% over de koopsom zijn.

Wat valt onder kosten koper?

Bij de aankoop van een nieuw huis vallen een aantal onderwerpen onder de kosten koper. Deze kosten zijn voor de koper, zoals de naam kosten koper al aangeeft. Hieronder vind je de onderwerpen verder uitgelicht die vallen onder deze kosten. Benieuwd naar een rekenvoorbeeld, scroll dan een stuk naar beneden. Zo kan je zelf voor je eigen situatie inschatten hoe hoog te kosten zijn voor het aankopen van je nieuwe huis. Dit zijn de kosten die een aankoop van een nieuw huis duur maken.

Kadastrale inschrijvingen

Wanneer je een huis koopt moet er goed geregistreerd worden op welke naam een woning komt te staan. Hierbij wordt dus simpelweg de naam van de eigenaar gewijzigd of geregistreerd. De notaris kan dit allemaal in orde maken en de kosten hiervoor vallen onder de kosten koper.

Kosten van de notaris

Bij de aankoop van een bestaand huis worden er (meestal) twee aktes opgesteld door de notaris, akte van hypotheek en akte van levering. In het geval dat je de woning koopt met hypotheek zal je een akte van hypotheek nodig hebben, een financiële verplichting tussen de koper en de bank. De akte van levering is het bewijs van bezit in de vorm van onroerend goed.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is ook een onderdeel van de kosten koper. Het is een belasting die je betaalt aan de staat als je een (vakantie)woning aankoopt. Deze overdrachtsbelasting ligt voor 2022 op 2%. Dit percentage geldt alleen in het geval dat je er zelf gaat wonen. Voor andere situaties gelden er verschillende percentages

Aankoopsituatie Hoogte overdrachtsbelasting (%)
Bestaande woning 2%
Winkel- of bedrijfspanden 6%
Beleggingen en/of 2e aanschaf (vakantie)woning 8%
Vrijstelling van overdrachtsbelasting 0%

Rekenvoorbeeld van de kosten koper

Stel je voor je koopt een huis en je hebt al een keer gebruik gemaakt van de 0% overdrachtsbelasting regeling en je koopt een huis van € 300.000. Dan zal dit ongeveer je kostenplaatje worden:

Kosten koper (k.k)
Overdrachtsbelasting (2%) € 6.000
Notariskosten € 1.500
Overige kosten
Makelaarskosten € 4.000
Taxatiekosten € 600
Bouwkundige keuring € 320
Bemiddelingskosten € 2.500
Totaal
Eigen geld € 14.920
Hypotheek € 300.000
Totale kosten € 314.920

Vrijstelling van overdrachtsbelasting

In het geval dat je hier nog geen gebruik van hebt gemaakt, mag je éénmalig een huis kopen zonder dat je overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten koper aangezien dit toch de grootste kostenpost is. Let op: je mag er nog niet eerder gebruik van gemaakt hebben, je moet tussen de 18 en 35 jaar zijn en de woning mag niet duurder zijn dan € 400.000.

Kosten koper in termijnen betalen?

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om voor meer dan 100% van de woningwaarde te krijgen in de vorm van een hypotheek. Dat betekent dus dat je dus zelf de kosten koper (k.k) zal moeten betalen. Dit geld komt dus uit eigen zak. Mocht je dit bedrag niet kunnen betalen kun je altijd een schenking krijgen

Iedereen kan je een bedrag in de vorm van een schenking geven om de kosten koper te betalen, maar meestal zijn dit je ouders. Deze regeling staat ook wel bekend als de schenkingsvrijstelling “de jubelton”. Je ouders kunnen tot een bedrag van €106.671 belastingvrij schenken. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  •   Je mag er éénmalig gebruik van maken
  •   Je hebt een periode van 2 jaar waarbij je gebruik mag maken van de schenking
  •   Je dient tussen de 18 en de 40 te zijn

Mocht je gebruik maken van deze schenking is het wel de bedoeling dat dit besteed wordt aan onder andere de kosten koper.

Een huis kopen met v.o.n.

Zoals we hiervoor gezegd hebben staat er vaak (k.k.) achter een vraagprijs van een huis, dit is het meest gebruikelijk bij bestaande bouw. Het is ook mogelijk dat je v.o.n. ziet staan wat vrij op naam betekent, dit komt dan ook voor bij een nieuwbouwwoning. Je betaalt hierbij geen:

  •   Overdrachtsbelasting (2%)
  •   Notariskosten leveringsakte
  •   Kadastrale inschrijvingskosten

Toch heb je bij een aangekochte woning die vrij op naam (v.o.n.) staat ook kosten koper zoals de notariskosten bij het opstellen van de hypotheekakte, de bemiddelingsgesprekken, taxatiekosten en eventuele makelaarskosten

Meer lezen over welke kosten bij het kopen van een huis komen kijken? Klik hier

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.7 klanttevredenheid
uit 25 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Gustavo, Diemen

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Makkelijk en snel

Ze vonden erg snel twee makelaars voor mij, daarna kon ik degene kiezen die ik graag wilde kiezen zonder dat er extra kosten bij kwamen.

Icons/login Created with Sketch.
Bassel Hafez , Zoetermeer

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Marcel is erg behulpzaam

Het was erg makkelijk voor mijn aankoopmakelaar om afspraken in te plannen voor bezichtigingen en zelfs goede biedingen!

Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over kosten koper (k.k)

+

Wat zijn kosten koper voor starters?

Als starter op de woningmarkt is het mogelijk om de kosten koper te omzeilen. Je kan éénmalig gebruik maken van de 0% overdrachtsbelasting regeling. Dan moet de aankoopwaarde van het huis wel onder de € 400.000 zijn. Daarnaast moet je wel de notariskosten en de kadastrale inschrijvingskosten betalen. Deze kosten zou je kunnen betalen via een belastingschenking.

+

Wat is de betekenis van kosten koper (k.k)?

De kosten koper omvat alle kosten die direct betaalt moeten worden bij de aankoop van een huis. Zoals de notariskosten, kadastrale inschrijvingskosten en de overdrachtsbelasting.

+

Zijn er ook kosten koper bij nieuwbouw?

Nee, er zijn geen kosten koper bij nieuwbouw. Je betaalt namelijk geen overdrachtsbelasting. De woning is namelijk vrij op naam (v.o.n.). Wel betaal je voor de notariskosten (akte van levering & hypotheek) en de kadastrale inschrijvingen die door de notaris opgesteld wordt.

+

Zijn de kosten koper aftrekbaar?

Nee, het is niet volledig fiscaal aftrekbaar, echter is wel een deel hiervan aftrekbaar. De notaris- en kadaster kosten voor de hypotheekakte mag je wel opgeven bij de belastingdienst als aftrekpost.

+

Hoeveel is kosten koper (k.k)?

Gemiddeld zijn de kosten koper (k.k)  5% tot 6% van de aankoopprijs, mocht je gebruik maken van de vrijstelling zal dit rond de 3% tot 4% over de koopsom zijn.

Vergelijk hier