Hoe overwaarde op huis berekenen?

Dat en nog meer tips over de bijleenregeling, opeethypotheek & wat te doen met de overwaarde?

Waarom is overwaarde van belang?

Of je nu net een huis hebt gekocht of al jaren in je huidige huis woont, de kans is groot dat de waarde ervan hoger is dan je ervoor hebt betaald. Dit is momenteel het geval voor veel huiseigenaren, maar hoe hoog is die overwaarde precies? Het berekenen van het eigen vermogen van je huis kan een ingewikkelde berekening zijn. Met termen als de bijleenregeling en eigenwoningreserve is het makkelijk om het bijltje erbij neer te leggen. Wil je nog steeds weten hoe je de waarde van je huis kunt berekenen? Dit plus nog veel meer ingewikkelde termen behandelen we hieronder.

Wat is de overwaarde op je huis?

De overwaarde op een huis is het verschil tussen de waarde van het huis en de resterende hypotheekschuld. Als bijvoorbeeld de waarde van een huis €300.000 is en er nog € 200.000 op de hypotheek staat, dan is de overwaarde €100.000. De overwaarde kan worden opgebouwd door bijvoorbeeld stijgende huizenprijzen of door extra aflossingen op de hypotheek te doen. Sommige mensen kiezen ervoor om de overwaarde te gebruiken om de hypotheek af te lossen of om extra te sparen. Maar let op, dit bedrag wordt echter niet automatisch naar uw bankrekening overgemaakt.

> Lees hier het volledige artikel over wat overwaarde is

 

Wat wordt verstaan onder de bijleenregeling?

Voor 2004 was het normaal om de opbrengst van je oude huis niet in een nieuw huis te stoppen. Daarvoor was het heel normaal om een nieuwe hypotheek voor het gehele bedrag af te sluiten en de overwaarde zelf te behouden. Echter is er sinds 2004 de bijleenregeling ingevoerd. Dit houdt in dat je dan geen gebruik kunt maken van de gehele hypotheekrenteaftrek. Dit zorgt ervoor dat de overwaarde van je oude woning, in je nieuwe woning gestopt moet worden. Anders gaat het ontzettend veel geld kosten. Wat als je dit niet doet? Dan is een gedeelte van je nieuwe hypotheek niet aftrekbaar. Deze bijleenregeling is geldig voor drie jaar. Op het moment dat je binnen deze gestelde periode een nieuw huis koopt mag je nog gebruik maken van de volledige hypotheekrenteaftrek.

> Meer lezen over hypotheekrente

De overwaarde op een huis berekenen

De huizenmarkt is populair en je huis is hoogstwaarschijnlijk in waarde gestegen. Dit betekent dat je rekening moet houden met een overwaarde op het huis wanneer je van plan bent het huis te verkopen, aangezien het meer waard kan zijn dan wat je nog verschuldigd bent aan de hypotheekverstrekker. We beginnen met een aantal voorbeelden, wanneer je de overwaarde op diverse manier uitgeeft:

Optie 1

Je wilt het huis verkopen voor 400.000 euro. Daarbij heb je nog een hypotheek op het huis ter waarde van 250.000 euro. Dit betekent dat het eigen vermogen 400.000 – 250.000 = 150.000 euro is, ook wel de eigenwoningreserve genoemd. Dit is het geldbedrag dat je extra ontvangt na aflossing van de hypotheek. Dit is een aanzienlijk bedrag dat u nu kunt gebruiken om een nieuw huis te kopen. Vervolgens, koop je een nieuw huis voor 500.000 euro. Van deze prijs trek je je eigen inleg van 150.000 euro af. Dit was tenslotte de overwaarde op je eigen huis. Daarom hoef je om je nieuwe huis te financieren nog maar een hypotheek van 350.000 euro af te sluiten. De rente op deze lening is fiscaal aftrekbaar.

Wil je de overwaarde op je huis verzilveren? Dan vergelijken wij makelaars om jou zo goed mogelijk te helpen. Ga dan hier verder.

Zo kun je gemakkelijk berekenen hoeveel overwaarde je hebt op het huis. Maar wat gebeurt er als je iets anders dan een nieuw huis wilt kopen met de gecreëerde overwaarde? Zoals beschreven werkt de overwaarde anders voor het opnemen. Hieronder de verschillende opties:

Optie 2

Nadat je je huis hebt verkocht besluit je de gehele overwaarde op te nemen. Je bent van plan dit geld te gebruiken als aanvulling op je inkomen. Als dit bedrag voldoende is, kun je nadenken over een krediethypotheek of aflossingsvrije hypotheek overwegen.

Optie 3

Als je voor jezelf een te laag inkomen hebt en je wilt profiteren van de overwaarde die je hebt behaalt met de verkoop van je huis, dan kun je een opeethypotheek overwegen. Zo begin je met het incasseren van de waarde van de overwaarde.

Optie 4

Het is ook mogelijk om de overwaarde van het huis te gebruiken aan aanpassingen in je huis. Bijvoorbeeld het senioren-proef maken van je woning zodat je niet eerder naar een bejaardentehuis verhuist. Dit kan een betere optie zijn dan verhuizen of investeren in een nieuw huis.

Optie 5

Als je van plan bent om in uw huis te blijven wonen, is het mogelijk dat je kijkt naar duurzaamheidsoplossingen voor je huis. Je kunt de overwaarde van je huis gebruiken in plaats van je eigen spaarpot hiervoor in te schakelen. Daarnaast kun je eveneens gebruik maken van mooie subsidies om je woning te verduurzamen. Maar je kunt ook andere upgrades uitvoeren zoals een nieuwe keuken of badkamer.

Ben je van plan om een nieuw huis te kopen met de overwaarde? Dan heb je vaak meer financiële middelen als voorheen. Echter moet je wel rekening houden met bijkomende kosten die er bij de verkoop en aankoop komen kijken. Denk hierbij aan de makelaarskosten, overdrachtsbelasting, notaris kosten en algehele verhuiskosten.

Wat is de eigenwoningreserve?

Bij het berekenen van de overwaarde van een huis hebben we het in principe over de eigenwoningreserve. Dit is eigenlijk de fiscale term voor overwaarde. De fiscus trekt de verkoopprijs van je woning af van alle kosten die gemoeid zijn met de verkoop en een eventuele openstaande hypotheekschuld. De belastingdienst gebruikt soms andere benamingen, dus zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent.

Schulden afbetalen met je huis

Als je nog andere schulden hebt uitstaan, kun je het eigen vermogen in je huis wellicht gebruiken om die schulden af te betalen. Natuurlijk verkoop je geen deel van je huis aan de schuldeiser. Er zijn andere manieren mogelijk zoals een hogere hypotheek, tweede hypotheken of de eerdergenoemde opeethypotheek die de moeite waard kunnen zijn om te onderzoeken. Een hypotheek is ook een lening, maar de rente kan aanzienlijk lager zijn dan veel andere leningen. Daarbij is in veel gevallen de rente niet fiscaal aftrekbaar.

> Lees hier meer over huis verkopen en belasting 

Overwaarde berekenen om te schenken aan je kind

Tegenwoordig is het steeds normaler als je kind het zich niet kan veroorloven om voor volledig een eigen huis te betalen. Natuurlijk wil je daar dan graag bij helpen als dit kan. Bepaal de overwaarde van je huis en kijk hoeveel ermee gedaan kan worden. Je gebruikt de waarde wat er in je huis zit om een lening voor je kinderen af te sluiten of voor een schenking. Het is bekend dat dit wordt gezien als voorschot op de erfenis. Er zijn dus strikte regels aan verbonden. Laat je daarom goed voorlichten door een financieel adviseur.

> Lees hier meer over kosten koper en schenken

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Lees hier alle veel voorkomende vragen over overwaarde huis berekenen.

Wat is overwaarde?

+

Overwaarde is het bedrag dat de waarde van een huis overschrijdt boven de huidige hypotheekschuld. Dan heb je overwaarde.

Hoe wordt overwaarde op een huis berekend?

+

Overwaarde wordt berekend door het verschil te berekenen tussen de waarde van het huis en de huidige hypotheekschuld.

 

Kun je overwaarde van een huis gebruiken voor een tweede hypotheek?

+

Ja, in sommige gevallen kun je overwaarde op een huis gebruiken als onderpand voor een tweede hypotheek.

Hoe kan ik de overwaarde op mijn huis verhogen?

 

+

Je kunt uiteindelijk de overwaarde op je huis verhogen door je huis op te knappen, renoveren of door simpele verbeteringen aan te brengen.