Hoe overwaarde op huis berekenen?

Dat en nog meer tips over de bijleenregeling, opeethypotheek & wat te doen met de overwaarde?

Huizen vector Huizen vector

Waarom is overwaarde van belang?

Of je nu net een huis hebt gekocht of al jaren in je huidige huis woont, de kans is groot dat de waarde ervan hoger is dan je ervoor hebt betaald. Dit is momenteel het geval voor veel huiseigenaren, maar hoe hoog is die overwaarde precies? Het berekenen van het eigen vermogen van je huis kan een ingewikkelde berekening zijn. Met termen als de bijleenregeling en eigenwoningreserve is het makkelijk om het bijltje erbij neer te leggen. Wil je nog steeds weten hoe je de waarde van je huis kunt berekenen? Dit plus nog veel meer ingewikkelde termen behandelen we hieronder.

Wat is de overwaarde op je huis?

Wanneer de verkoopprijs van je huis hoger is dan het bedrag dat u nog verschuldigd bent van de uitstaande hypotheek, dat is de overwaarde op je huis. Als je de koopsom aftrekt van de totale verkoopprijs, is dat het bedrag wat je als overwaarde hebt. Maar let op, dit bedrag wordt echter niet automatisch naar uw bankrekening overgemaakt.

Wat wordt verstaan onder de bijleenregeling?

Voor 2004 was het normaal om de opbrengst van je oude huis niet in een nieuw huis te stoppen. Daarvoor was het heel normaal om een nieuwe hypotheek voor het gehele bedrag af te sluiten en de overwaarde zelf te behouden. Echter is er sinds 2004 de bijleenregeling ingevoerd. Dit houdt in dat je dan geen gebruik kunt maken van de gehele hypotheekrenteaftrek. Dit zorgt ervoor dat de overwaarde van je oude woning, in je nieuwe woning gestopt moet worden. Anders gaat het ontzettend veel geld kosten. Wat als je dit niet doet? Dan is een gedeelte van je nieuwe hypotheek niet aftrekbaar. Deze bijleenregeling is geldig voor drie jaar. Op het moment dat je binnen deze gestelde periode een nieuw huis koopt mag je nog gebruik maken van de volledige hypotheekrenteaftrek.

De overwaarde op een huis berekenen

De huizenmarkt is populair en je huis is hoogstwaarschijnlijk in waarde gestegen. Dit betekent dat je rekening moet houden met een overwaarde op het huis wanneer je van plan bent het huis te verkopen, aangezien het meer waard kan zijn dan wat je nog verschuldigd bent aan de hypotheekverstrekker. We beginnen met een aantal voorbeelden, wanneer je de overwaarde op diverse manier uitgeeft:

Optie 1

Je wilt het huis verkopen voor 400.000 euro. Daarbij heb je nog een hypotheek op het huis ter waarde van 250.000 euro. Dit betekent dat het eigen vermogen 400.000 – 250.000 = 150.000 euro is, ook wel de eigenwoningreserve genoemd. Dit is het geldbedrag dat je extra ontvangt na aflossing van de hypotheek. Dit is een aanzienlijk bedrag dat u nu kunt gebruiken om een nieuw huis te kopen. Vervolgens, koop je een nieuw huis voor 500.000 euro. Van deze prijs trek je je eigen inleg van 150.000 euro af. Dit was tenslotte de overwaarde op je eigen huis. Daarom hoef je om je nieuwe huis te financieren nog maar een hypotheek van 350.000 euro af te sluiten. De rente op deze lening is fiscaal aftrekbaar.

Wil je de overwaarde op je huis verzilveren? Dan vergelijken wij makelaars om jou zo goed mogelijk te helpen. Ga dan hier verder.

Zo kun je gemakkelijk berekenen hoeveel overwaarde je hebt op het huis. Maar wat gebeurt er als je iets anders dan een nieuw huis wilt kopen met de gecreëerde overwaarde? Zoals beschreven werkt de overwaarde anders voor het opnemen. Hieronder de verschillende opties:

Optie 2

Nadat je je huis hebt verkocht besluit je de gehele overwaarde op te nemen. Je bent van plan dit geld te gebruiken als aanvulling op je inkomen. Als dit bedrag voldoende is, kun je nadenken over een krediethypotheek of aflossingsvrije hypotheek overwegen.

Optie 3

Als je voor jezelf een te laag inkomen hebt en je wilt profiteren van de overwaarde die je hebt behaalt met de verkoop van je huis, dan kun je een opeethypotheek overwegen. Zo begin je met het incasseren van de waarde van de overwaarde.

Optie 4

Het is ook mogelijk om de overwaarde van het huis te gebruiken aan aanpassingen in je huis. Bijvoorbeeld het senioren-proef maken van je woning zodat je niet eerder naar een bejaardentehuis verhuist. Dit kan een betere optie zijn dan verhuizen of investeren in een nieuw huis.

Optie 5

Als je van plan bent om in uw huis te blijven wonen, is het mogelijk dat je kijkt naar duurzaamheidsoplossingen voor je huis. Je kunt de overwaarde van je huis gebruiken in plaats van je eigen spaarpot hiervoor in te schakelen. Daarnaast kun je eveneens gebruik maken van mooie subsidies om je woning te verduurzamen. Maar je kunt ook andere upgrades uitvoeren zoals een nieuwe keuken of badkamer.

Ben je van plan om een nieuw huis te kopen met de overwaarde? Dan heb je vaak meer financiële middelen als voorheen. Echter moet je wel rekening houden met bijkomende kosten die er bij de verkoop en aankoop komen kijken. Denk hierbij aan de makelaarskosten, overdrachtsbelasting, notaris kosten en algehele verhuiskosten.

Wat is de eigenwoningreserve?

Bij het berekenen van de overwaarde van een huis hebben we het in principe over de eigenwoningreserve. Dit is eigenlijk de fiscale term voor overwaarde. De fiscus trekt de verkoopprijs van je woning af van alle kosten die gemoeid zijn met de verkoop en een eventuele openstaande hypotheekschuld. De belastingdienst gebruikt soms andere benamingen, dus zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent.

Schulden afbetalen met je huis

Als je nog andere schulden hebt uitstaan, kun je het eigen vermogen in je huis wellicht gebruiken om die schulden af te betalen. Natuurlijk verkoop je geen deel van je huis aan de schuldeiser. Er zijn andere manieren mogelijk zoals een hogere hypotheek, tweede hypotheken of de eerdergenoemde opeethypotheek die de moeite waard kunnen zijn om te onderzoeken. Een hypotheek is ook een lening, maar de rente kan aanzienlijk lager zijn dan veel andere leningen. Daarbij is in veel gevallen de rente niet fiscaal aftrekbaar.

Overwaarde berekenen om te schenken aan je kind

Tegenwoordig is het steeds normaler als je kind het zich niet kan veroorloven om voor volledig een eigen huis te betalen. Natuurlijk wil je daar dan graag bij helpen als dit kan. Bepaal de overwaarde van je huis en kijk hoeveel ermee gedaan kan worden. Je gebruikt de waarde wat er in je huis zit om een lening voor je kinderen af te sluiten of voor een schenking. Het is bekend dat dit wordt gezien als voorschot op de erfenis. Er zijn dus strikte regels aan verbonden. Laat je daarom goed voorlichten door een financieel adviseur.

Meer lezen over huis verkopen en belasting? Klik dan hier!

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is een normale courtage van een makelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat kost een aankoopmakelaar?

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

Vergelijk hier