Wat is de overwaarde op een huis?

Alles over de overwaarde op een huis, hoe je overwaarde opneemt en wat de risico's zijn

Wat is overwaarde op een huis?

Wanneer je een eigen huis hebt ben je vaak benieuwd naar de huidige waarde. Wat is de huidige waarde en voor wat heb je het huis gekocht? De afgelopen jaren is het onderwerp de overwaarde van je huis steeds meer een item geworden. Maar wat is de overwaarde? De overwaarde op je huis is het bedrag wat er over blijft wanneer je huidige woningwaarde van de resterende hypotheekschuld aftrekt. Dit bedrag zou in theorie beschikbaar kunnen zijn voor de woningeigenaar om te gebruiken voor andere opties.

Klik op een van de onderwerpen om hier direct naartoe te gaan

Hoe realiseer je overwaarde?
Wat is overwaarde op een huis?
Overwaarde opnemen, hoe werkt dat?
Overwaarde van de woning gebruiken
Overwaarde opnemen voor verbouwing
Een tweede huis kopen met de overwaarde
Risico’s van overwaarde opnemen

Hoe krijg je overwaarde op je woning?

Woningwaarde stijging

Zodra de woningwaardes stijgen betekent dit dat ook jouw woning meer waard is geworden. Dit zorgt ervoor dat het verschil tussen de woningwaarde en de hypotheekschuld groter is. Stel de woningwaarde is € 30.000 toegenomen, dat betekent dat de overwaarde op je woning ook is toegenomen met € 30.000.

Huidige staat
Woningwaarde € 400.000
Hypotheekschuld € 400.000
Overwaarde € 0
Nieuwe staat
Waardestijging + 10%
Nieuwe woningwaarde € 430.000
Overwaarde € 30.000

Verbouwen

Wanneer je je woning gaat verbouwen kan dit zorgen voor een meerwaarde van de woning. Het makkelijkste voorbeeld hierbij is wanneer je extra vierkante meters realiseert. Hierbij is de vierkante meterprijs van jouw buurt de extra overwaarde die je realiseert. Vergeet niet de kosten van de verbouwing hier nog af te trekken, aangezien je dit ook nog moet betalen. In sommige gevallen moet je de hypotheek verhogen, omdat je geen eigen geld hebt. Wanneer je dan overwaarde wilt creëren moet de stijging in woningwaarde meer opleveren dan de extra hypotheekschuld.

Verduurzamen

Het verduurzamen ook wel het energiezuiniger maken van je woning heeft een positieve invloed op de energierekening. Wanneer de energierekening erg hoog is, zijn verduurzamingsmaatregelen steeds populairder. Met het verduurzamen van je woning zorg je voor lagere maandlasten. Om deze reden heeft het verduurzamen directe impact op de overwaarde. Hoe beter je energielabel is, hoe meer je woning waard is. Wanneer jij je woning kan verduurzamen en daarmee van energielabel G naar A kunt, dan realiseer je een goede overwaarde op je huis.

Aflossen van je hypotheek

De simpelste manier van het realiseren van overwaarde op je woning is het afbetalen van je hypotheekschuld. Hoe meer je afbetaald hoe hoger je overwaarde is. Wanneer de woningwaarde daalt en je hebt een groot deel van de hypotheek afbetaald loop je minder risico om in financiële problemen te komen. Daarom is het van belang om de hypotheek af te betalen. Om niet in de problemen te komen.

> Benieuwd hoe de overwaarde berekent moet worden? Ga dan direct verder

Wat is overwaarde op een huis?

Zoals benoemt is de overwaarde op een huis het bedrag wat overblijft wanneer de huidige woningwaarde minus de resterende hypotheekschuld. Wanneer je je huis verkoopt is dit het totale bedrag wat je overhoudt. Hou hierbij wel rekening mee dat je altijd kosten hebt omtrent het verkopen van een huis. De overwaarde is van belang om in de gaten te houden om een inschatting te maken hoeveel geld er beschikbaar is voor andere zaken.

Overwaarde opnemen, hoe werkt dat?

Het is mogelijk om de huidige overwaarde op te nemen. Hoe dat werkt? Je kunt een tweede hypotheek op je huis aanvragen om de overwaarde op te nemen. Hierbij vraag je een lening aan met als onderpand de gecreëerde overwaarde. Op het moment dat je een tweede hypotheek op je huis wilt aanvragen is een taxatie verplicht, om aan te tonen wat de huidige overwaarde daadwerkelijk is. Let op, bij een tweede hypotheek op hetzelfde huis is de hypotheekrente vaak hoger dan op je eerdere hypotheek. Hier zijn dus hogere kosten aan verbonden. Dit moet je net zoals een eerste hypotheek ook maandelijks aflossen.

Om de echte overwaarde op je huis te bepalen is een taxatie verplicht. Hierbij moet een taxatierapport van het NWWI aangevraagd worden. De overwaarde bereken je met de nieuwe woningwaarde die bepaald is door de taxateur. Het is dus niet mogelijk om zelf de overwaarde te bepalen.

> Ben je van plan een tweede hypotheek aan te vragen? Vind dan via HuisAssist een taxateur

Overwaarde van de woning gebruiken

Er zijn verschillende mogelijkheden om de overwaarde van de woning te gebruiken. Een aantal mogelijkheden om de overwaarde te gebruiken zijn:

 • Verbouwen en renoveren: Wanneer je een overwaarde hebt op je woning en je hebt verbouw- of renovatieplannen, dan is het mogelijk om de overwaarde te gebruiken als financiering hiervan.
 • Beleggen: Het is mogelijk om de overwaarde op te nemen om het geld te beleggen in aandelen of fondsen.
 • Aankoop van andere woning: Met de overwaarde van je huis is het mogelijk om een nieuw huis helemaal of deels te financieren. Een andere mogelijkheid is om een vakantiewoning te kopen van de overwaarde.
 • Persoonlijke uitgaven: De overwaarde kan ook gebruikt worden voor persoonlijke doeleinden die je geen financiële voordelen opleveren, maar wel gemakken. Denk aan een vakantie, een nieuwe auto of andere grote uitgaven.

Overwaarde opnemen voor verbouwing

Zoals eerder beschreven is het mogelijk om de overwaarde te gebruiken voor het verbouwen of renoveren van je woning. Op dat moment ga je met de overwaarde je woning opknappen en waarschijnlijk waarde toevoegen. Wanneer je het idee hebt om extra waarde aan de woning toe te voegen is het van belang dat je niet meer kosten hebt aan de verbouwing dan wat de tweede hypotheek je kost. Daarnaast zijn er verschillende verbouwingen die niet altijd woningwaarde verhogend zijn. Denk hierbij aan een nieuwe keuken, een nieuwe koper hoeft niet dezelfde stijl te hebben waardoor de keuken op dat moment geen extra waarde heeft.

> Benieuwd wat andere manieren zijn om een verbouwing te financieren? Ga dan hier verder

Overwaarde gebruiken voor een tweede huis

De overwaarde kan gebruikt worden om een tweede huis te kopen, ook deze financiering werkt via het aanvragen van een tweede hypotheek om de overwaarde van je huidige woning te gebruiken. Hieronder een stappenplan hoe je de overwaarde kunt gebruiken om de aankoop van een tweede huis te bekostigen:

 1. Bepaal de woningwaarde: Om de huidige woningwaarde te bepalen is het verplicht om een gevalideerd taxatierapport aan te vragen.
 2. Bepaal de overwaarde: Gebruik hiervoor de huidige taxatiewaarde minus de huidige hypotheekschuld.
 3. Zoek een hypotheekverstrekker: Ga bij verschillende hypotheekverstrekkers na wat de mogelijkheden zijn voor een tweede hypotheek op basis van je overwaarde op de woning.
 4. Kies de beste hypotheekverstrekker: Kies voor de hypotheekvertrekker die de beste deal heeft op basis van de rentes, looptijd en diverse gestelde voorwaarden.
 5. Gebruik de overwaarde voor het twee huis: Op dit moment is de overwaarde beschikbaar gemaakt om een twee huis aan te kopen.

Risico’s van het opnemen van overwaarde

Er zitten serieuze financiële risico’s aan het opnemen van de overwaarde van een woning. Voordat je de overwaarde van je woning opneemt, ga de risico’s na:

 • Verhoogde maandlasten: Door het opnemen van de overwaarde sluit je een extra hypotheek af. Deze hypotheek moet maandelijks afgelost worden, waardoor de maandelijkse lasten hoger zijn.
 • Lager vermogen: Zodra je de tweede hypotheek opneemt heb je geen overwaarde meer. Dit zorgt ervoor dat je zelf financiële risico’s neemt, waarbij het eigen vermogen ook afneemt.
 • Financieel persoonlijk risico bij verkoop: Zodra de huizenmarkt daalt of er andere economische gevolgen zijn, kan het ineens moeilijk worden om je woning te verkopen. Zodra je woning minder oplevert dan de totale hypotheek kom je in de schulden terecht.
 • Verlies bij verkoop: Wanneer de woningwaarde is gedaald nadat je overwaarde hebt opgenomen via de tweede hypotheek staat je woning ‘onder water’. Op dat moment is je woning minder waard dan de hypotheek. Zodra je je woning moet verkopen kom je in de financiële problemen, omdat dit niet te financieren is.

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Lees hier alle veel voorkomende vragen over de overwaarde.

Bij welke banken kan je terecht om de overwaarde op te nemen?

+

Iedere bank en financiële instelling bekijkt jouw situatie en wat het risico is voor de bank. De volgende banken kunnen je helpen bij een tweede hypotheek om de overwaarde op te nemen: ABN AMRO, ING, Rabobank, Volksbank, BNP Paribas Fortis en Delta Lloyd.

Wat gebeurd er met de overwaarde na de verkoop?

+

Op het moment dat een huis verkocht is, dan ontvang jij als verkoper de overwaarde op je woning op je rekening. Op dat moment is het je eigen geld en kan je ermee doen wat wilt.