Taken van een aankoopmakelaar: Wat doet de aankoopmakelaar voor jou?

Ontdek of je een aankoopmakelaar nodig hebt of dat je liever zelf een huis aankoopt

Overzicht onderwerpen

Klik op een van de onderwerpen om direct naar het onderwerp toe te gaan.
Taken van een aankoopmakelaar
– Zoekopdracht instellen
– Woning bezichtigen
– Waardebepaling
– Woningonderzoek
– Keuring uitvoeren
– Controle koopovereenkomst
Goede aankoopmakelaar vinden

De taken van een aankoopmakelaar

Als je een huis wilt kopen, heb je vast al veel websites en woningaanbiedingen bekeken. Je hebt wellicht ook al wat huizen bezocht en ben je misschien wel verliefd geworden op de perfecte woning. Maar zonder hulp van een makelaar ben je er nog niet. Wanneer je een huis koopt, is het prettig om hulp te krijgen van iemand met veel deskundigheid en ervaring op dit gebied. Toch is het niet verplicht om een makelaar in te huren. Wat doet zo’n makelaar nu precies, naast het vinden van passende woningen en onderhandelen over de vraagprijs? Is het slim om de hulp van een makelaar in te schakelen als je een huis wilt kopen? Wat zijn überhaupt de taken vaan een aankoopmakelaar?

Heb je geen nog geen ervaring met een aankoopmakelaar of heb je steeds niet het winnende bod? Dan komt een goede aankoopmakelaar van pas. Een makelaar maakt er echt een sport van om de onderhandeling zo goed mogelijk voor je af te ronden, dit valt dan ook binnen de taken van een aankoopmakelaar. Vaak maken mensen ook prijsafspraken op basis van het behaalde succes. Op deze manier is het voor iedereen ook financieel interessant om een zo goed mogelijk resultaat voor je te behalen.

De aankoopmakelaar zal het bod voor je uitbrengen, onderhandelen en het contact onderhouden met de verkopende makelaar. Zo blijf je continu op de hoogte van de vorderingen tijdens het biedingsproces, zonder dat je hier zelf veel tijd aan kwijt bent. Dit is een van de taken van een aankoopmakelaar waar veel mensen een aankoopmakelaar voor in de arm nemen. Zo weet je zeker dat het onderste uit de kan wordt gehaald.

Bekijk hieronder wat alle taken zijn van een aankoopmakelaar. Zo weet je precies wat de aankoopmakelaar voor je kan betekenen en hoe deze jou op pad kan helpen tijdens het zoeken.

Een zoekopdracht opstellen

De taken van een aankoopmakelaar zijn verschillend, vaak begint de aankoopmakelaar met het opstellen van een zoekopdracht in op basis van je wensen en voorkeuren. Zo ontvang je dagelijks een update van de nieuwe woningen die binnen jouw zoekprofiel passen. Op deze manier hoef je zelf niet continu actief te zoeken. De woningen die je ontvangt staan meestal twee dagen later pas op Funda, Jaap of Huispedia. Zo ben je de concurrentie voor en bespaar je veel tijd met het zoeken.

> Bekijk hier de 20 ultieme tips om een huis te kopen

De aankoopmakelaar gaat mee naar bezichtigingen

Een professioneel oog wat met je meekijkt tijdens bezichtigingen kan je voor valkuilen behoeden. De kennis die de aankoopmakelaar heeft komt tijdens bezichtigingen altijd van pas. Daarnaast stelt de aankoopmakelaar belangrijke vragen aan de verkoopmakelaar. Op deze manier kan de makelaar een goede inschatting maken of het een goede koop is. Het is altijd verstandig om iemand mee te nemen tijdens de bezichtigingen. Wanneer je met meer bent vallen de details sneller op en kun je je daarna meer herinneren van het huis.

Realistische waardebepaling om een bod uit te brengen

Één van de belangrijkste taken van de aankoopmakelaar is natuurlijk de waarde rationeel beoordelen. Terwijl jij als koper juist emotie hebt bij de bieding op je droomhuis. Een aankoopmakelaar zal aangeven wat een realistisch bod is op basis van de echte waarde van het huis. Wil jij meer bieden? Dan zal de aankoopmakelaar dit toestaan, mits dit financieel haalbaar is. Wanneer je bieding meer dan de taxatiewaarde is zal je het verschil tussen het bod en de taxatiewaarde zelf moeten bekostigen. Het is tegenwoordig niet toegestaan dat een hypotheekverstrekker een hogere hypotheek dan de taxatiewaarde verstrekt.

Woningonderzoek uitvoeren

Wanneer je verregaande interesse hebt in een huis wat je hebt bezichtigd, zal de aankoopmakelaar veel informatie over zowel het huis als de buurt zoeken. Zo krijg je een beeld wat er in de buurt speelt. Of het bestemmingsplan van de woning nog klopt en wat voor eisen er aan dit bestemmingsplan gesteld zijn. Op deze manier weet je meteen of er een mogelijkheid is voor een uitbouw. Dit is belangrijke info voordat je van plan bent te bieden op een huis.

Laat de woning bouwtechnisch keuren

Het kopen van een huis is een belangrijke stap, dat begrijpt de aankoopmakelaar als geen anders. Het is dan ook belangrijk om te weten dat het huis waar je geïnteresseerd in bent of waarop je het winnende bod hebt, op orde is. Voorafgaand aan de definitieve aankoop is het daarom verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren door een expert.

Een bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde bouwinspecteur met jarenlange ervaring. De inspecteur zal alles goed controleren en beoordelen. Zo weet je als koper wat de staat van de woning is en welke werkzaamheden er eventueel nog moeten worden uitgevoerd. Hierdoor krijg je meer zekerheid over je toekomst

Is er iets mis tijdens de bouwtechnische keuring en is dit niet vermeldt door de verkoopmakelaar? Dan kun je heronderhandelen over deze kosten. In de meeste gevallen betaal je dan niet de volledig overeengekomen verkoopsom.

> Regel hier een bouwkundige keurder

Helpt met het vinden van een geschikte hypotheekadviseur

De aankoopmakelaar heeft ervaring met alles rondom het aankopen van een woning. Zo heeft de makelaar een netwerk opgebouwd, waar diegene veel vertrouwen in heeft en regelmatig mee samenwerkt. De makelaar kan je dan verwijzen naar een geschikte hypotheekadviseur voor jouw situatie. Heb je zelf al een hypotheekadviseur? Geen probleem, dan weet je al waar je aan toe bent en wat de maximale hoogte van je hypotheek is.

De aankoopmakelaar zorgt dat de koopovereenkomst klopt

Wanneer je bod is geaccepteerd ben je het samen met de verkoper eens geworden over de verkoopprijs. Wanneer je daarnaast overeengekomen bent wat de datum van oplevering is, de eventuele afspraken over roerende zaken en ontbindende voorwaarden, dan heb je een overeenstemming bereikt. De verkopende makelaar legt de afspraken vast in de koopovereenkomst.

Zelf controleer je of deze koopovereenkomst klopt. Binnen de taken van de aankoopmakelaar, valt natuurlijk ook dat zij dit voor je controleren. Indien gewenst geeft ze uiteraard ook extra uitleg over bepaalde punten. Wanneer punten in de overeenkomst niet kloppen zal dit teruggestuurd worden naar de verkopende makelaar. Zo weet je dat alles klopt en dat je een correcte koopovereenkomst tekent.

Wettelijk bedenktijd van 3 dagen

Wanneer de koopovereenkomst getekend is, krijgt je als koper 3 dagen bedenktijd. In die bedenktijd mag je nog van de koop afzien, zonder opgave van reden. Je mag besluiten dat de woning toch niet de droomwoning blijkt te zijn en hoeft dus geen reden op te geven om af te zien van de koop. Is er wel een reden, dan geldt dat de makelaar dit samen met je wil bespreken. In veel gevallen wordt er eerder dan na 3 dagen overeenstemming bereikt over de verkoop en wordt de ondertekening van het koopcontract versneld. Soms worden bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden gesteld waardoor het verlies van eventuele aanbetaling of bijvoorbeeld hypotheekrente kan worden voorkomen.

> Lees hier meer over hypotheekrente

Kies de juiste aankoopmakelaar

Wil jij graag weten welke lokale aankoopmakelaar geschikt is voor jou? Vul dan je voorkeuren in via de onderstaande button. Op basis van jouw voorkeuren vergelijken wij alle aankoopmakelaars in de buurt. Vervolgens selecteren wij 1 of 2 aankoopmakelaars, die speciaal voor jou geselecteerd zijn. Deze hebben ervaring in de plaats en buurt waar jij op zoek bent naar een woning. De aankoopmakelaars nemen contact met je op waarna je zelf kunt bepalen welke taken de aankoopmakelaar voor je uit handen neemt. Op deze manier kun je de courtage of vergoeding met de aankoopmakelaar bespreken.

> Lees meer over het hele stappenplan om een huis te kopen

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Wat doet Juiste Makelaar?

+

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

Hoe vergelijken jullie makelaars?

+

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?

+

In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

+

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een normale courtage van een makelaar?

+

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

> Lees hier meer over verkoopmakelaars

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

> Lees hier meer over aankoopmakelaars

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

+

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

+

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

+

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.