Kosten van een aankoopmakelaar: Wat zijn de totale kosten van een aankoopmakelaar?

Ontdek wat de kosten zijn van een aankoopmakelaar en vergelijk de kosten van de aankoopmakelaars

Overzicht over de kosten van de aankoopmakelaar

Klik op het onderwerp om hier direct naartoe te gaan.

Verborgen kosten aankoopmakelaar
Voordelen versus nadelen aankoopmakelaar
Type aankoopmakelaars
Tips bij onderhandelen kosten
Kosten aankoopmakelaar aftrekbaar
Overige kosten huis kopen

De kosten van een aankoopmakelaar

De kosten die een aankoopmakelaar vraagt tijdens de begeleiding bij de aankoop van een huis wordt vaak als courtage berekend. Op de vraag: wat kost een aankoopmakelaar? Het simpele antwoord is dat aankoopmakelaars in Nederland gemiddeld tussen de 0,50 tot 1,25% van de aankoopsom rekenen. Dit kan zowel als percentage of een vast bedrag zijn.

Daarnaast kan het per aankoopmakelaar verschillen of zij op basis van no-cure no-pay werken of dat de makelaar intrekkingskosten of opstartkosten rekenen. In de huidige woningmarkt is er woningschaarste, waardoor het voor kan komen dat de aankoopmakelaar vaak mee moet naar bezichtigingen. Een aankoopmakelaar wilt zich, om deze reden, indekken met intrekkingskosten of opstartkosten. Wanneer jij je aankoopopdracht met de aankoopmakelaar wilt intrekken, zal de aankoopmakelaar gebruik maken van de intrekkingskosten. De aankoopmakelaar heeft tenslotte al wel werk voor je verricht.

Een aankoopmakelaar inschakelen

Het aankopen van een huis is de afgelopen jaren een stuk ingewikkelder geworden. Een huis vinden wat aan al je wensen voldoet en betaalbaar is is helaas niet meer vanzelfsprekend. Ook bij het onderhandelen moet je goed opletten en weten waar je op moet letten. Een aankoopmakelaar helpt je daarbij.

Samen met een aankoopmakelaar ga je op zoek naar het huis dat aan alle wensen voldoet. Tijdens de bezichtigingen geeft de aankoopmakelaar gedegen advies over het huis, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Grotendeels van de aankoopmakelaars in Nederland zijn technisch goed onderlegd, zij zien direct in welke staat het huis verkeert en of er andere (technische) aandachtspunten zijn. De rol van een aankoopmakelaar is uiteindelijk om jouw belangen te behartigen tijdens de onderhandelingen en zorgt ervoor dat jij als koper de beste deal maakt. Dit is dan ook een groot voordeel om de onderhandelingen in te gaan en om ze het beste aankoopbedrag te realiseren. Op deze manier kan een aankoopmakelaar je veel geld besparen, want in de huidige woningmarkt zeker geen overbodige luxe is.

> Lees hier meer over de taken van een aankoopmakelaar

Kosten aankoopmakelaar afwegen tegen voordelen

Een aankoopmakelaar is los van de prestaties een kostbare uitgave. De kosten van een aankoopmakelaar wegen voor sommige mensen zwaarder dan de voordelen. Wanneer je een aankoopmakelaar wilt inschakelen voor de aankoop van een woning, is het verstandig om van tevoren duidelijke afspraken te maken over de makelaarkosten. Daarnaast kan het financieel aantrekkelijk zijn om een bonusstructuur met de makelaar af te spreken. Wanneer de aankoopmakelaar dan een betere prijs kan onderhandelen ontvangt hij of zij een bonus. Op deze manier komen zowel jij als de aankoopmakelaar beter uit de aankoop van de woning.

Onverwachte kosten aankoopmakelaar

Voordat je in zee gaat met een aankoopmakelaar is het te adviseren om alle kosten goed te bespreken, tot de kleine lettertjes aan toe. Op het moment dat je de kosten met de aankoopmakelaar bespreekt, vraag om de kosten inclusief btw en wat de voorwaarden zijn. Bespreek welke taken de aankoopmakelaar voor je gaat uitvoeren. Zo voorkom je onverwachte extra kosten. Een overzicht van veel voorkomende kosten van de aankoopmakelaar zijn:

  • Extra betaling per bezichtiging;
  • Opstartkosten bij het aangaan van de opdracht;
  • Intrekkingskosten bij het intrekken van de opdracht;
  • Extra kosten voor het opmaken van de koopovereenkomst;

Zoek naar een no-cure, no-pay aankoopmakelaar

Op het moment dat je je zoekopdracht bij de aankoopmakelaar intrekt kunnen hier kosten aan verbonden zijn. De aankoopmakelaar is tenslotte al bezig geweest om jouw perfecte huis te vinden. Informeer daarom bij de makelaar wat de intrekkingskosten zijn of dat de aankoopmakelaar op basis van no-cure, no-pay werkt. In sommige gevallen vraagt een aankoopmakelaar opstartkosten. Het komt regelmatig dat de intrekkingskosten hetzelfde als de opstartkosten zijn. Ben je geïnteresseerd in een aankoopmakelaar die op basis van “no cure, no pay” werkt? Vraag dit altijd in een vroeg stadium, zo verspil je elkaars tijd niet.
> Lees hier meer over ‘no cure, no pay’ makelaar

Traditionele versus internet aankoopmakelaar

Wanneer je op zoek gaat naar een woning is het belangrijk om te weten wat voor type makelaars er zijn. Zo heb je de internetmakelaar en de traditionele aankoopmakelaar. Een internetmakelaar kent de buurt in de meeste gevallen niet goed, dit kan een nadeel zijn. Wanneer je met de internetmakelaars samenwerkt is het verstandig dat je zelf ook goed onderzoek doet over de buurt. De internetmakelaar kan je wel goed helpen met administratieve taken en het onderhandelen. Dit bespaart je enorm veel tijd. De kosten van een traditionele aankoopmakelaar zijn in de meeste gevallen iets meer, maar deze heeft vaak veel kennis van de omgeving en kent de andere lokale makelaars. Zo weet diegene ook wat voor een onderhandelingstechnieken verschillende andere makelaars gebruiken en welke woningen er binnenkort op de markt gaan komen.

Courtage of vast bedrag bij aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar vraagt voor zijn dienst een vergoeding dit wordt vaak courtage genoemd, de prijzen verschillen dan ook per makelaarskantoor.  Over het algemeen is de courtage een percentage van de (ver)koopsom. Percentages komen dan ook meer voor bij verkopen. Bij de aankoop van een woning is het gebruikelijker dat de aankoopmakelaar een vast bedrag hanteert en dit ook van tevoren wordt afgesproken. Zo kom je niet voor verrassingen, wanneer de aankoopmakelaar onvoorziene kosten rekent.

Opstartkosten aankoopmakelaar

Eerder was het standaard “no cure, no pay” of een vast bedrag, tegenwoordig rekenen steeds meer aankoopmakelaars opstartkosten bij het aankopen van een woning. Maar waarom rekenen aankoopmakelaars opstartkosten? Doordat er een groot woningtekort is en niet veel woningen te koop staan, kan het nog langer duren voordat je geschikte woning kunt aankopen.

Een aankoopmakelaar wilt service hoog niveau kunnen bieden, denk hierbij aan vaak meegaan naar de bezichtigingen en er zeker van willen zijn dat de aankoopklant na lang zoeken niet ineens stopt met de zoektocht. Dit is dan ook de reden waarom aankoopmakelaars opstartkosten rekenen. Zij moeten zelf ook kosten maken, en deze opstartkosten dekt iets van deze kosten. Hiermee krijgt de aankoopmakelaar zelf meer zekerheid om bepaalde kosten te dekken.

5 tips bij onderhandelen kosten aankoopmakelaar

Tip 1 Bespreek eerste de kosten met de aankoopmakelaar voordat je überhaupt aan een bezichtiging begint met de aankoopmakelaar.

Tip 2: Wat zijn de intrekkingskosten van de aankoopmakelaar? Het kan zomaar zijn dat je ergens anders een woning gaat kopen zonder aankoopmakelaar. Op dat moment moet je alsnog betalen. Bespreek dit zeker vooraf.

Tip 3: Ga niet akkoord met het eerste voorstel die de aankoopmakelaar biedt, vaak is er nog ruimte voor onderhandeling of doe zelf een tegenbod.

Tip 4: Wees er zeker van dat de prijs inclusief btw is, veel aankoopmakelaars hanteren namelijk exclusief btw in het kostenplaatje.

Tip 5: Zet het op papier: Veel aankoopmakelaar werken met een opdracht tot dienstverlening (OTD), hierin kan je de gemaakte afspraken noteren.

Kosten aankoopmakelaar aftrekbaar

Bij het aankopen van een huis zijn verschillende kosten wel aftrekbaar en andere niet. Hieronder staat een duidelijk overzicht welke kosten wel en welke niet aftrekbaar zijn. De kosten van een aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar, maar veel andere kosten wel. Heb je het afgelopen jaar je eerste huis gekocht? Dan is het verstandig om je belastingaangifte door een professional te laten doen. Vooral omdat je veel kosten hebt die fiscaal aftrekbaar zijn, wat je veel geld kan besparen. Op zoek naar een goede belastingadviseur? Maak dan een online afspraak bij Mijn Onlinebelastingadviseur.

Aftrekbare kosten

Niet-aftrekbare kosten

  • Kosten aankoopmakelaar
  • Notariskosten voor de koopakte
  • Kosten van de verbouwing (tenzij rijksmonument, dan andere voorwaarden)
  • Aflossing van eigenwoningschuld
  • Kosten van bankgarantie voor betalen waarborgsom

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Wanneer je starter bent tussen de 18 en 35 jaar en voor het eerst een woning gaat kopen is het mogelijk om een woning aan te kopen met startersvrijstelling. Dit houdt in de je een woning kan kopen zonder de 2% overdrachtsbelasting. Dit is alleen wanneer je een woning in 2024verkrijgt onder de € 510.000. Wanneer bijvoorbeeld de koopprijs van een woning € 511.000 is heb je geen recht op deze vrijstelling.

> Lees hier alles over starters op de woningmarkt

Overige kosten huis kopen

De aankoopmakelaar kosten zijn niet de enige kosten die bij het aankopen van een huis. De ‘kosten koper’ (k.k.) lopen flink op waardoor je naast de hypotheekkosten goed gespaard moet hebben. In de onderstaande tabel staat een overzicht van gemiddelde kosten van verschillende diensten en belastingen bij het kopen van een huis.

Kosten van verschillende diensten                         Kosten inclusief btw                             Voorbeeld (aankoop woning € 300.000)
Overdrachtsbelasting (2% van koopsom) € 6.000
Hypotheekadviseur € 2.500 € 2.500
Aanvraag NHG 0,7% van koopsom € 2.100
Notaris € 1.000 € 1.000
Taxatie € 550 € 550
Bouwkundige keuring € 375 € 375
Verhuizer € 1.250 € 1.250
Totaal Afhankelijk van koopsom € 13.775

Note: Ben je een starter tussen de 18 en 35 jaar en koop je voor het eerst een woning, dan vervalt de overdrachtsbelasting van 2% en kan je gebruik maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting. Bij woningen boven € 510.000, – betaal je in 2024 wel 2% overdrachtsbelasting, als je er zelf gaat wonen.

> Lees hier meer over vrijstelling overdrachtsbelasting

Populaire steden om een woning te kopen

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Hieronder staan de meest veelgestelde vragen rondom de kosten van een aankoopmakelaar. Kom je er niet uit? Neem dan direct contact op via 020 – 2442 818.

Wat kost een aankoopmakelaar gemiddeld in 2024?

+

Aankoopmakelaars berekenen vaak een percentage van de koopprijs of een vast tarief bij aankoop. In Nederland vraagt een aankoopmakelaar gemiddeld 3700 euro voor hun diensten bij een vast tarief. Wanneer er gewerkt wordt met een percentage (vaak vanaf 300.000 euro) berekenen aankoopmakelaars 1,75 tot 1.18% courtage. Hiernaast kan een aankoopmakelaar ook opstartkosten rekenen dat is tussen de 100 en 500 euro.

Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?

+

De kosten die de aankoopmakelaar in rekening brengt voor de diensten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Andere kosten rondom de aankoop zijn wel aftrekbaar zoals de taxatiekosten, hypotheekadviseur, notariskosten en het aanvragen van een NHG.

Verschillen de kosten van een aankoopmakelaar per stad in Nederland?

+

Iedere makelaar in Nederland bepaalt zelf wat hij of zij vraagt voor de kosten als aankoopmakelaar. In de meeste gevallen hangt dit af van de gemiddelde verkoopprijs in een stad. Hierdoor verschillen de kosten per stad voor een aankoopmakelaar.

Wat zijn de kosten van een aankoopmakelaar bij no cure, no pay?

+

Een no-cure, no-pay aankoopmakelaar hoef je alleen te betalen bij een succesvolle aankoop van een woning. Echter is het wel vaak zo dat wanneer je de opdracht intrekt zonder resultaat dat er intrekkingskosten zijn. De aankoopmakelaar heeft tenslotte al heel veel tijd in het aankoopproces gestoken.

> Lees hier meer over no cure, no pay makelaar

Wat zijn intrekkingskosten van een aankoopmakelaar?

+

Op het moment dat je de opdracht bij de aankoopmakelaar intrekt ben je de makelaar kosten verschuldigd. In veel gevallen heeft de makelaar veel tijd en geld geïnvesteerd, hier moet je wat van terugbetalen. Echter is dit vaak niet in verhouding met de kosten bij een succesvolle aankoop.