De 20 ultieme tips om een huis te kopen, met of zonder aankoopmakelaar

Gebruik alle tips en vergelijk de beste aankoopmakelaars voor jouw situatie

Tips overzicht

Klik hieronder een van de taken aan om direct meer te weten te komen over de beste tips.

Tips over het starten
Tips over het zoeken via makelaars
Tips over het bezichtigen en bieden
Tips na het winnende bod

Alle 20 ultieme tips om je huis aan te kopen

Het aankopen van je droomhuis is een lastige opgave. Waar begin je en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een huis? In verschillende stappen gedurende het aankopen

van een huis is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Hieronder lees je de beste tips, waar je op moet letten en hoe jij de beste deal sluit bij de aankoop van een woning. Dit kan met een aankoopmakelaar of zonder. De aankoopmakelaar kan een kostbare investering zijn, maar het veel voordelen.

> Lees hier meer over alle taken van een aankoopmakelaar

Tip 1. Maak een wensenlijst

Voordat je zoektocht gaat beginnen is het handig om een wensenlijst te maken. Aan welke eigenschappen moet je huis voldoen? Hoeveel slaapkamers wil je hebben? Wil je een mooie tuin of is een balkon genoeg? Naast de eigenschappen en de grootte van een huis is het ook belangrijk om te weten in welke buurt of stad je wilt zoeken. Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning of spreekt een karaktervol huis je meer aan? Doe hier een test om te bepalen welke woontype jij bent!

Tip 2. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Wat is de maximale hoogte van je hypotheek en hoeveel heb je in totaal te besteden? Voordat je op zoek gaat naar een woning is het goed om een gesprek te voeren met een hypotheekadviseur. Zo heb je direct een goed beeld van welke financiële mogelijkheden je hebt. Op deze manier kun je je doelgericht zoeken naar jouw droomwoning binnen het budget. Voorkom teleurstellingen tijdens het biedproces en bespaar veel geld door eerst met een hypotheekadviseur te praten en je opties te ontdekken.

Tip 3. Zoek via verschillende woningplatforms en stel een zoekprofiel in

Zoek niet alleen woningen via de bekende weg op woningplatform Funda. Hier staan veel woningen in de verkoop, maar zeker niet alles. Zo zijn er ook huizensites waar particulieren hun huis aanmelden en te koop zetten. Deze mensen maken geen gebruik van een makelaar. Ook zijn er websites als Huispedia en Promodomo, waar mensen aangeven dat de woning op termijn in de verkoop komt. Wanneer je jouw wooneisen inzichtelijk hebt kun je het beste op verschillende websites een zoekprofiel aanmaken. Zo krijg je dagelijks per e-mail een overzicht van nieuwe woningen die binnen jouw voorkeuren passen.

Tip 4. Weinig ervaring met een huis kopen? Overleg met een aankoopmakelaar

Ben je een starter en is het aankopen van een woning onbekend terrein? Begin dan zelf met het zoeken naar een geschikte woning en ontdek wat de mogelijkheden zijn binnen je budget en de gewenste buurt. Een goede tip is om eerst zelf te beginnen met het bieden op woningen. Mocht dit niet lukken ga dan eens in gesprek met een aankoopmakelaar. Praat nooit met maar één aankoopmakelaar, maar vergelijk deze aankoopmakelaars. Vervolgens kan je samenwerken met een aankoopmakelaar in wie je gelooft.

> Lees hier meer over starters op de woningmarkt

Tip 5. Zorg dat de woning toekomstbestendig is

Een woning kan op dit moment ideaal zijn, maar let er ook op dat de woning op je toekomstplannen aansluit. Heb je plannen om je gezin uit te breiden of heb je tegenwoordig een extra kamer nodig om meer thuis te werken? Vraag jezelf af of het realistisch is dat je langer dan 5 of 10 jaar in het huis gaat wonen. Je kunt de kosten koper niet binnen twee jaar terugverdienen. De woning moet bij je toekomstplannen passen, anders is het huis niet geschikt. Na een bezichtiging is het daarom van belang dat je goed kijkt of de woning bij je past en je er lang genoeg kunt wonen. Zodra dit niet het geval is is het aan te raden geen bod uit brengen.

Tip 6. Volg makelaars via sociale media

Tegenwoordig hebben verschillende makelaars social media, niet alleen grote makelaars hebben dit. Tegenwoordig hebben ook lokale makelaars een social mediakanaal om woningzoekers op de hoogte te houden, zoals Facebook, Instagram en TikTok. Het volgen van deze kanalen heeft meerdere voordelen. Zo blijf je ieder moment op de hoogte van de nieuwste woningen. Daarnaast worden bij de makelaars zelf nieuwe woningen eerder geplaatst dan dat deze zichtbaar zijn op verschillende woningplatforms. Op deze manier is het mogelijk om als eerste te reageren op een woning die je graag wilt bezichtigen. Op deze manier ben je  massa voor. Een tip binnen de tip: bel de makelaar zo snel mogelijk om een afspraak te maken.

Tip 7. Bezichtig niet één huis maar meerdere huizen

Bezichtig altijd meerdere huizen voordat je écht een huis gaat kopen. Het aankopen van een huis is een belangrijke (financiële) stap. Daarom is het handig als je ervaring hebt opgedaan met het kritisch kijken naar verschillende huizen. Op deze manier heb je meer gevoel bij het vergelijken van verschillende prijsklassen en type woningen. Voordat je begint met zoeken naar een huis weet je niet precies wat voor een type woningen er beschikbaar zijn in jouw prijssegment. Wanneer je in het echt de woningen hebt gezien, heb je meer ‘feeling’ bij de woningen.

Tip 8. Slechte foto’s online? Ga niet kijken

Kom je een huis tegen waar het huis niet goed uit de foto’s komt? In het echt zal de woning niet ineens heel veel mooier eruit zien. Bespaar tijd en ga vooral verder met zoeken, maar niet bij dit huis. Natuurlijk als je een klushuis zoekt, dan is het goed om bij een bouwval te gaan kijken. Zie je dat de foto’s zijn gemaakt door een amateur? Dan kan het natuurlijk de moeite zijn om bij een huis te gaan kijken. De kans is dat je een verborgen parel ontdekt.

Tip 9. Bezichtig een interessant huis twee keer

Heb je een woning gevonden waar je interesse in hebt? Twijfel dan niet om nog een keer te kijken. Na één keer kijken mis je vaak details die je de tweede keer juist wel ziet. Zo voorkom je een verkeerde beslissing of neem je de twijfel weg. Wil je nog meer tips over het bezichtigen van de woning, lees dan vooral de volgende twee tips!

Tips 10. Kijk de tweede keer op een ander tijdstip

Op het moment dat je voor een tweede keer gaat kijken is het slim om de bezichtiging op een ander tijdstip in te plannen. Zo zie je of de lichtinval in het huis op een ander moment van de dag ook gunstig is. Dit kan zomaar een afknapper zijn, waar je later spijt van gaat hebben. Daarnaast is het belangrijk om een keer zelf langs het huis te rijden, zonder dat je een afspraak hebt. Zo zie je hoe de straat en het huis zijn zonder dat je een afspraak hebt.

Tip 11. Ga niet alleen kijken bij een huis

Wanneer je de eerste keer alleen bent gaan kijken, is het goed om de tweede keer met iemand te gaan kijken. Iemand anders valt andere elementen en details op in het huis. Juiste Makelaar zegt altijd, twee zien meer dan één. Daarnaast kun je het na de bezichtiging beter na bespreken om een gepast bod voor te bereiden.

Tip 12. Onderzoek de uitbouw mogelijkheden van het huis

Je koopt de woning altijd met het oog op de toekomst. Denk je eraan om het huis waar je interesse in hebt uit te bouwen? Onderzoek dan eerst wat er mogelijk is en of de vorige eigenaren dit al geprobeerd hebben. Wellicht liever een dakkapel? Onderzoek dan wat de mogelijkheden zijn en of je zo maar een vergunning kunt krijgen. Je kunt hierbij kijken naar het bestemmingsplan en de regels in de buurt. Hebben de buren al een dakkapel? Dan is er een grote kans dat jij dit ook mag!

Tip 13. Doe online onderzoek over de buurt

Voordat je bij een huis gaat kijken is het verstandig om eerst de buurt online te verkennen. Zijn er scholen in de buurt? Hoe ver ligt het huis van het centrum? Wanneer je vaak met het Openbaar Vervoer reist is het handig dat er een bushalte of treinstation in de buurt is. Dit kun je tegenwoordig allemaal in een overzicht naast de woning vinden op de site waar het huis te koop staat. Voorkom de teleurstelling door eerst te gaan kijken en daarna deze conclusie te trekken.

Tip 14. Vertrouw op je gevoel

Het belangrijkste bij het kopen van je huis is dat het goed voelt. Hoe voelt het zodra je de eerste stap in het huis zet? Als de randvoorwaarden bij het huis goed zijn en je gevoel goed is, dan is het (hoogstwaarschijnlijk) een goede zet om een bod uit te brengen. Bij twijfel nooit doen. Je moet tenslotte lang in een huis wonen en je moet je er thuis voelen.

Tip 15. Bepaal je bod op basis van recente verkopen in de buurt

Ben je van plan om een bod uit te brengen op een huis? Waar ga je dan het bod op baseren? Ga dan eens op zoek naar vergelijkbare woningen in de buurt, met hetzelfde aantal kamers, even groot en een soortgelijke tuin. Zodra je deze woningen hebt gevonden kun je op het Kadaster de recente verkoopprijzen vinden of Google op het adres en kijk via verschillende websites wat de geschatte woningwaarde is. Zo heb een goed beeld van de recentelijk verkochte huizen in de buurt en weet je wat je ongeveer moet bieden.

Tip 16. Je droomhuis gevonden? Bel direct de makelaar

Op zoek naar een woning in deze krappe huizenmarkt? Dan wil je de concurrentie altijd een stapje voor zijn. Hoe je dat doet? Zodra je een woning hebt gezien, bel dan direct de verkoopmakelaar. Maak een afspraak en maak een praatje. Geef vooral aan dat je actief op zoek bent. Zo kan de makelaar je in het vervolg op de hoogte stellen zodra diegene weet dat er een nieuwe woning op de markt komt.

Zie je een woning die al verkocht is, maar precies bij jouw wensen past? Bel dan alsnog de verkoopmakelaar. Zo kun je informeren over deze woning, zodat je meer kennis hebt over het type woning. Daarnaast kun je direct aangeven dat je op zoek bent naar dit type woning. Zo kom je uiteindelijk terecht in een actief circuit waar woningen snel verkocht worden.

Na het accepteren van je bod

Is je bieding geaccepteerd door de verkopende partij? Gefeliciteerd dan ben je bijna eigenaar van een huis. Hieronder lees je een aantal tips waar je op moet letten om je huis zo gunstig mogelijk aan te kopen. Er zijn namelijk nog een aantal belangrijke punten waar je flink de mist mee in kunt gaan.

Tip 17. Stel ontbindende voorwaarden op

De verkoopmakelaar zal een voorlopig koopcontract opstellen. Hierbij is het belangrijk dat wanneer je de financiering nog niet rond hebt, je ontbindende voorwaarden in het koopcontract laat opnemen. Wanneer je ‘onder voorbehoud van financiering’ in het koopcontract laat opnemen kun je gratis van de koop afzien. Dit is dan alleen wanneer je de hypotheek niet rond kunt krijgen en je hier bewijs voor aan kunt leveren. Bespreek goed de voorwaarden met je aankoopmakelaar, diegene heeft hier veel ervaring mee.

Tip 18. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren

Bij een bouwkundige keuring, ook wel een bouwtechnische keuring, wordt de technische staat van het huis gecontroleerd. Op deze manier worden de verborgen gebreken van een woning ontdekt. Zo kom je achteraf niet voor hoge kosten te staan, maar is dit de verantwoordelijkheid van de verkopende partij. De inspecteur checkt je woning zorgvuldig zodat er niets aan het toeval wordt overgelaten.

Wanneer je een huis koopt van voor 1990 raden wij aan om altijd een bouwkundige keuring uit te voeren. Ben je van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Dan is het niet noodzakelijk, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

> Vergelijk direct bouwkundige keurders

Tip 19. Verzamel alle benodigde documenten

Wanneer je al contact hebt gehad met een hypotheekadviseur heb je waarschijnlijk al alle benodigde documenten verzamelt. Als je dit nog niet gedaan hebt is het verstandig om alle documenten al te verzamelen. Hieronder vind je een overzicht welke stukken er nodig zijn:

  • Inkomensgegevens
  • Vermogen/Eigen geld
  • Financiële verplichtingen
  • Polisgegevens
  • Gegevens huidige woning (indien van toepassing)
  • Screenshot van een eventuele BKR registratie
  • Echtscheidingsstukken
  • Overige stukken

Tip 20. Regel een taxateur

De laatste tip bij het kopen van een huis is om bij de aankoop van je nieuwe woning een taxatie te doen. Op deze manier wordt de taxatiewaarde door een derde partij opgemaakt. Tegenwoordig mag de hypotheek maximaal 100% van de taxatiewaarde zijn. Heb je veel overboden? Dan moet je het deel boven de taxatiewaarde met eigen geld financieren.

> Wil je toevallig ook je huis verkopen? Ga dan verder naar de 9 beste tips om je huis te verkopen

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de huis kopen.

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde courtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van de aankoopsom. Het percentage verschild woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Is het mogelijk om een huis te kopen zonder eigen geld?

+

Een huis kopen zonder eigen geld is mogelijk er zijn verschillende mogelijkheden zoals; een lening naast je hypotheek of een belastingvrije schenking van ouders.

Huis kopen zonder aankoopmakelaar?

+

Ja, een aankoopmakelaar is niet verplicht, het is dus mogelijk om een woning aan te kopen zonder aankoopmakelaar. Het bespaart je gelijk veel geld.

Kan ik een huis kopen zonder hypotheek?

+

Ja, een huis kopen zonder hypotheek is mogelijk. De woning kan betaald worden met eigengeld, lening of uit overwaarde van een eerder verkochten woning. Het kan wel raadzaam zijn om een (kleine) hypotheek af te sluiten.

Kan ik een huis kopen om gelijk te verhuren?

+

Het is mogelijk om een gekochte woning direct weer te verhuren. Mocht je de woning willen kopen met hypotheek? Dan moet je een vastgoedhypotheek nemen, hiervan wordt 70 tot 80% vergoed van de taxatiewaarde, de uiteindelijke inkomsten uit de verhuurde woning worden gezien als belegging en komen terecht in box 3.

Is een aankoopmakelaar “no cure, no pay”?

+

Niet altijd! De meeste aankoopmakelaars hanteren opstartkosten of intrekkingskosten, door de oververhitte woningmark. Hierdoor zijn zij zeker van inkomsten. De rest van aankoopmakelaars in Nederland hanteren wel “no cure, no pay”. Vraag dit dan ook in het kennismakingsgesprek.
> Lees hier meer over een “no cure, no pay” makelaar