Makelaars vergelijken: Hoe kies je de beste makelaar voor jou situatie?

Juiste Makelaar maakt het vergelijken van makelaars eenvoudig. Wij zoeken, jij kiest de makelaar

Onderwerpen over vergelijken

Wil je direct naar een onderwerp op deze pagina? Klik dan op het onderwerp en ga er direct naartoe.

Vergelijk bij verkoop
Eigen taken bij het vergelijken
Hoe Juiste Makelaar helpt vergelijken
Vergelijken tijdens het kennismaken
Kosten van makelaars vergelijken
Begin met de waardebepaling
Tips om zelf makelaars te vergelijken

Makelaars vergelijken bij het verkopen

Bij het verkopen van je huis is het kiezen van de juiste makelaar essentieel. Door verschillende makelaars met elkaar te vergelijken, kun je niet alleen de tarieven en voorwaarden vergelijken, maar ook de service en expertise van de makelaar beoordelen. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen, Juiste Makelaar helpt gratis en vrijblijvend bij het vergelijken van makelaars door heel Nederland. Dankzij de jarenlange ervaring bij het vergelijken van makelaars, weten we precies welke makelaars het beste bij jouw wensen en behoeften passen. Zo vind je eenvoudig de juiste makelaar en ben je verzekerd van een succesvolle verkoop.

Wat jij moet doen om te vergelijken

Allereerst start je de vergelijking door je woonplaats in te vullen. Vervolgens klik je je eigen voorkeuren aan. Juiste Makelaar zal contact opnemen om alle voorkeuren door te nemen en jou van meer informatie te voorzien. Wanneer je nog meer vragen hebt kun je deze direct aan de makelaarsexpert vragen. Je ontvangt een mail waarbij je te zien krijgt welke 2 makelaars er geselecteerd zijn.

Hoe wij makelaars te vergelijken

Juiste Makelaar helpt jou met het vergelijken van de makelaars in heel Nederland. Dit doen wij op basis van woningstatistieken en aangesloten makelaars in heel Nederland. Hierbij is alle beschikbare informatie verzamelt over woningen, de makelaars en de statistieken. De matching van makelaars gebeurd volgens een uniek systeem, waarop al jouw voorkeuren en de statistieken in het vergelijkingssysteem worden gezet. Vervolgens selecteert het systeem 2 makelaars die bij deze eisen aansluiten.

De eisen waar de vergelijking en onze experts rekening mee houden zijn:

 • Persoonlijke voorkeuren

Allereerst eerst het belangrijk te begrijpen wat voor een type makelaar je zoekt. Je persoonlijke voorkeur is tenslotte altijd doorslaggevend bij het kiezen van de uiteindelijke makelaar. Daarom vergelijken wij makelaars zodra onze makelaarsexpert contact met jou heeft gehad om eventuele wensen en extra vragen te bespreken. Op het moment dat wij weten wat jij wel en niet wilt kan het vergelijkingssysteem het beste de makelaars selecteren.

 • Makelaarservaring in de buurt

Iedere buurt heeft zijn eigen karakteristieken en kenmerken. Daarnaast staan in iedere buurt verschillende woningen met andere prijsklasse’s. Hierdoor zijn lokale makelaars in de buurt meer bekend met de woningen en wat er speelt in de buurt. Juiste Makelaar houdt rekening met de ervaring van makelaars in specifieke buurten. Een makelaar die in een buurt in gevestigd geeft aan de dat makelaar actief is in de buurt. Daarbij is het van belang dat een makelaar regelmatig woningen verkoopt in de buurt. Op deze manier komt een makelaar bij het vergelijken eerder naar voren.

> Lees hier meer over woningstatistieken per buurt in je eigen provincie

 • Prijssegment en woningstatistieken

Niet iedere makelaar is even goed in hetzelfde prijssegment van een woning. Een makelaar die altijd woningen verkoopt van 1 miljoen kan minder goed woningen verkopen van 2 ton. Andersom is dit ook het geval. Daarom let het vergelijkingssysteem op het prijssegment van jou woning, zodat de makelaar aansluit bij het segment waarin de woning zich bevindt.

 • Makelaar beoordelingen van consumenten

Beoordelingen van eerder consumenten die samenwerken met makelaars zijn van grote invloed. Naast dat een hoge verkoopprijs van belang is, is ook een fijne samenwerking belangrijk. Makelaars die hoge beoordelingen krijgen van klanten met wie zij werken is essentieel voor het vergelijken van makelaars. Naast ons eigen beoordelingssysteem, gebruiken wij meerder beoordelingssites om de beoordelingen van makelaars te analyseren.

> Lees hier waarom Funda beoordelingen onbetrouwbaar zijn

 • Reactietijd van de makelaars

Zodra een makelaar geselecteerd is door het vergelijkingssysteem ontvangt de makelaar een bericht dat zij zijn geselecteerd. Vervolgens moet de makelaar direct contact opnemen via de mail, telefonisch of whatsapp. Hierbij is het van belang dat de makelaar dit op het gewenste moment doet. De makelaars moeten bij Juiste Makelaar aangeven wanneer er contact is geweest, wanneer dit niet aansluit bij de wensen van de klant krijgt de makelaar minpunten.

 • Statistieken van de makelaars

Een klik met de makelaar is erg belangrijk voor een voorspoedige samenwerking. Daarnaast heeft een makelaar statistieken hoe het kantoor presteren. De makelaarsstatistieken waar het systeem rekening mee houdt:

  • Hoe snel een makelaar de woningen gemiddeld verkoopt
  • Voor welke vraagprijs de makelaar te koop zet
  • Voor welke verkoopprijs de woningen vervolgens worden verkocht
  • De wijken waar de makelaar veel woningen verkoopt
  • Het aantal woningen wat een makelaar verkoopt in een bepaalde periode
 • Courtage van de makelaar

De kosten van een makelaar zijn van essentieel belang om de keuze op een van de makelaars te laten vallen. De prijs moet altijd competitief zijn en nooit te hoog. Bij het vergelijken van makelaars houdt het systeem rekening met de prestaties van een makelaar, maar ook met het courtage van de makelaar. Op deze manier weet je zeker dat je nooit teveel betaald voor een makelaar.

> Lees meer over wat de gemiddelde kosten zijn van een makelaar

Kennismaken met de makelaars

Nadat Juiste Makelaar twee makelaars heeft geselecteerd zullen deze makelaars contact opnemen om een afspraak in te plannen. Om zeker te weten hoe je deze makelaars moet vergelijken staan hier een aantal punten waarop je kunt letten. Zo kun je de beste makelaar selecteren voor jou!

Bereid alvast voor welke informatie je van de makelaar wilt weten. Hieronder staan een aantal vragen hoe je een goed beeld van de makelaar krijgt en de bijbehorende presentatie.

 • Hoe zal het huis gepresenteerd worden? Ben je het hiermee eens?
 • Op welke platforms zal het huis te koop aangeboden worden? Zo kun je de grootte van het geïnteresseerde publiek inschatten.
 • Wat zal de inschatting zijn van de verkoopprijs? Is de onderbouwing overtuigend?

Zo kom je achter de werkwijze van de makelaar en hoe hij zijn netwerk gaat inschakelen. Op deze manier heb je een beeld hoe de makelaars werken en hoe diegene denkt succesvol je huis te verkopen. Het belangrijkste punt van deze vragen, is hoe goed gevoel je bij de makelaar hebt.

> Lees direct meer over wat een makelaar voor je doet bij de verkoop van je woning

Kosten van de makelaars vergelijken

Nadat je verschillende makelaars hebt vergeleken en gesproken kan je naast je persoonlijke voorkeur, de kosten van de makelaars vergelijken. De courtage van verschillende makelaars kunnen uiteenlopen, waardoor het altijd goed is om deze kosten te vergelijken. Maar om de kosten te vergelijken is het belangrijk om dezelfde punten te vergelijken.

 • Allereerst wat is het verkooppercentage wat de makelaar vraagt?
 • Is er alleen een courtage of ook een bepaalde bonus wanneer een gewenst resultaat behaald wordt?
 • Wat krijg je voor deze prijs? Controleer of er bijkomende kosten zijn zoals bij een Open-Huis, milieu-informatie, brochures, advertentiekosten of een bouwkundige keuring.
 • Wanneer moet je betalen? Het kan voorkomen dat je al gedurende het verkoopproces een percentage moet betalen. Ga daarom na wat je betaalt op het moment dat de verkoop is afgerond of wanneer het niet lukt.
 • Is het bedrag inclusief of exclusief btw, dit kan verschillen per makelaar. Wees dus zeker dat je dezelfde kosten met elkaar vergelijkt.
 • Zijn er intrekkingskosten die je moet betalen wanneer je het huis uit de verkoop laat halen?

> Benieuwd wat een makelaar kost, wij zochten het hier voor je uit

Eerst een gratis waardebepaling dan vergelijken

Als je tijdens het vergelijken van makelaars verschillende makelaars hebt uitgenodigd thuis zul je ervaren hoe de makelaars te werk gaan. Je wilt tenslotte weten wat voor een waarde de makelaar inschat je woning te kunnen verkopen. Dit zal de makelaar doen door van tevoren onderzoek te doen van je huis. Denk hierbij aan de volgende punten voor een waardebepaling:

 • Vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt
 • Huidige staat van je huis
 • Ligging van de woning (centraal of afgelegen)
 • Oppervlakte en inhoud van de woning
 • Energielabel (verplicht)
 • Ervaring van de makelaar

Zodra de verschillende makelaars zijn langgewenst en hun visie hebben gedeeld over de gratis waardebepaling, kun je de makelaars onderling beter vergelijken. Je hebt tenslotte zelf gezien welke makelaar jouw woning op dit moment het beste kan verkopen, met de meeste overtuiging. Het verkoopadvies zal de makelaar geven, hoe jij het beste de woning in de markt kan zetten. De waarde van de woning heeft ook invloed op de kosten die je betaalt voor de makelaar, de kosten voor de verkoopmakelaar worden vooraf besproken tijdens de waardebepaling.

> Ga naar HuisAssist om direct een energielabel aan te vragen om je woning te verkopen

Tips om zelf makelaars te vergelijken

Wanneer je na het vergelijken nog geen makelaar kunt kiezen, zijn er nog een aantal punten waar je kritisch naar kunt kijken. Zo weet je zeker dat je overtuigd bent van de keuze voor een van de makelaars.

 1. Kijk welke objecten de makelaar in de verkoop heeft? Ben je het eens met de presentatie hiervan?
 2. Heb je vertrouwen in de kwaliteiten van de makelaar?
 3. Hoe snel worden de huidige objecten van de makelaar verkocht?
 4. Bel het makelaarskantoor op om een telefonische indruk te krijgen. Potentiële huizenkopers bellen ook de verkoopmakelaar, dus de eerste indruk is belangrijk.
 5. Kijk op internet of het makelaarskantoor de marketing op orde heeft.

> Ga hier verder wanneer je meer informatie wilt over aankoopmakelaars en hoe je deze onderling moet vergelijken

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Makelaars op basis van courtage vergelijken, waarop moet je letten?

+

Wanneer je de courtages (lees: percentage van de verkoopsom) met elkaar vergelijkt, vergelijk of de volgende punten hetzelfde zijn: de taken van de makelaar, kosten inclusief btw, promotiekanalen, intrekkingskosten en ervaring in de buurt.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van makelaars?

+

Allereerst zijn de makelaarskosten belangrijk om te vergelijken. Alleen weet je de verkoopprijs nog niet. Een makelaar kan dit verschil maken. Let daarom op de verkoopsnelheid, aantal verkopen van een makelaar in de buurt en het woningsegment van de makelaar.

Is het verstandig om 2 makelaars te vergelijken?

+

Ja, je mag altijd zoveel makelaars als je wilt uitnodigen. Dit kost veel tijd. Mensen nodigen meestal 2 a 4 makelaars uit om te kijken wat de geschatte verkoopwaarde is. Juiste Makelaar maakt een voorselectie zodat jij alleen de beste hoeft te vergelijken.

Waarom zijn reviews belangrijk om makelaars te vergelijken?

+

Reviews laten de ervaringen zien van mensen die al contact hebben gehad met de makelaar. Let wel op een aantal belangrijke punten. Het aantal reviews is van belang en bekijk de reviews op verschillende platforms. Op Funda mag je bijvoorbeeld alleen op uitnodiging beoordelen, dit zorgt voor hele hoge beoordelingen.

Moet een makelaar bij een branchevereniging zitten?

+

Nee, het is echter wel slim om een makelaar  te kiezen die bij een aangesloten branchevereniging zit zoals bij NVM, VBO en VastgoedPro. Deze brancheverenigingen waarborgen de kwaliteit en zijn een meldpunt waar je heen kunt bij klachten. Dit zorgt ervoor dat deze makelaars beter presteren. Echter zijn er natuurlijk ook niet-aangesloten makelaars die goed presteren, maar hier zijn geen garanties voor.