Wat is de NVM? En waarom is het belangrijk om met een NVM makelaar te werken?

De NVM is de grootste branchevereniging voor makelaars van Nederland en heeft zo zijn voordelen

Onderwerpen over NVM makelaars

Klik op het onderwerp en ga direct naar het onderwerp om hier meer over te weten.

Wat is de NVM?
Lid worden als makelaar
Voordelen van een NVM makelaar
Makelaars vergelijken
De NVM koopovereenkomst

De NVM: De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)

NVM
De afkorting NVM komt vaak voor in het nieuws en staat voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars. De NVM is namelijk de grootste branchevereniging voor makelaars en vastgoedprofessionals in Nederland. De vereniging is opgericht in 1911 waarbij de NVM zich vanaf dat moment heeft ingezet om de kwaliteit en de professionaliteit de verbeteren en te controleren van de makelaarsbranche.

Tegenwoordig heeft de NVM duizenden leden en biedt het een zeer uitgebreid pakket om de makelaars en andere vastgoedprofessionals te ondersteunen. Deze ondersteuning bestaat onder meer uit:

 • Het aanbieden van opleidingen en certificeringen
 • Juridische ondersteuning
 • Zakelijke mogelijkheden binnen het NVM-netwerk
 • En belangrijke netwerkevents

Op deze manier zorgt de NVM er zelf voor dat de aangesloten leden altijd up-to-date zijn en zich volledig kunnen focussen op hun eigen vak. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat de makelaars en andere professionals kunnen excelleren in hun vak.

Taken & verantwoordelijkheden van de NVM

Een van de belangrijkste taken van de NVM is het waarborgen en controleren van de kwaliteit van de diensten die de makelaars en andere professionals aanbieden. Een van de manieren hoe de NVM dit doet is door haar leden te verplichten om de NVM-gebruikersvoorwaarden en het NVM-modelreglement te volgen. Dit zorgt ervoor dat de consumenten de diensten die de NVM makelaars aanbieden kunnen vertrouwen en op kunnen terugvallen.

> Benieuwd naar andere branchevereringen? Vind het hier uit

Lid worden als makelaar bij de NVM

Een makelaar kan lid worden van de Nederlandse Verenging van Makelaars op een eenvoudige manier en biedt veel voordelen voor de makelaars. Als lid van de NVM heeft de makelaar toegang tot diensten en ondersteuning, zoals alle beschikbare data van de gehele woningmarkt van Nederland.

Een makelaar moet aan de volgende eisen voldoen om lid te worden van de NVM:

 • Moet een makelaar of taxateur zijn met voldoende kennis die bijvoorbeeld opgedaan kan worden bij de Academie voor Vastgoed.
 • Moet volgens de NVM-erecode werken en het NVM-modelreglement accepteren.
 • Moet aan de eisen voldoen die zijn gesteld aan het beroep van makelaar of taxateur.
 • Door de screening van de NVM komen.

Zodra je als makelaar of taxateur aan deze eisen voldoet, kan je je aanmelden via de website van de NVM. Een makelaar of vastgoedprofessional wordt niet automatisch toegelaten. Diegene moet eerst nog een screening doen voordat de aanmelding volledig is afgerond. Zodra de makelaar lid is van de NVM kan het makelaarskantoor gebruik maken van de beschikbare diensten en activiteiten van de branchevereniging. De makelaar ontvangt een NVM-lidmaatschap certificaat en een NVM-logo. Dit kan gebruikt worden om de professionaliteit van het makelaarskantoor aan te tonen, waardoor er meer klanten voor de NVM makelaar kiezen.

> Ben je op zoek naar een NVM-makelaar? Vergelijk dan hier de NVM makelaars

Voordelen van een NVM makelaar

De meeste mensen vragen zich af wat de voordelen van het werken met een NVM makelaar zijn. De makelaar is aangesloten bij de branchevereniging, waarbij de NVM belangrijke eisen stelt aan de kennis en kwaliteiten van een makelaar. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van een NVM makelaar:

 • Professioneel: Een NVM makelaar is verplicht te voldoen aan een minimale kwaliteitsstandaard. De minimale standaard is een hoge professionele standaard, waarbij er tegelijkertijd ethische richtlijnen gesteld zijn. Als consument weet je daarom zeker dat de makelaar deskundig is en de juiste vaardigheden heeft om je te helpen bij de verkoop of aankoop.
 • Kennis: Iedere makelaar die lid is van de NVM heeft toegang tot woningdata en alle beschikbare transacties in Nederland. Dit zorgt ervoor dat de NVM makelaar veel kennis heeft over de woningmarkt. Dit in combinatie met de verplichte opleidingen zorgt ervoor dat de makelaar altijd op de hoogte is van de nieuwste tools, trends en ontwikkelingen op de woningmarkt.
 • Juridische ondersteuning bij problemen: Naast de kennis en data die de NVM verzamelt zorgt het er ook voor dat haar leden beschermd worden op juridisch vlak. Dit zorgt ervoor dat je als consument bent beschermd zodra er problemen voordoen.
 • Betrouwbaar: De aangesloten NVM makelaars hebben de erecode en de voorwaarden van de NVM. Hierdoor weet je als consument zeker dat de makelaar je belangen op een correcte en transparante manier behartigd.

Een NVM Aankoopmakelaar

Iedereen mag je begeleiden bij de aankoop van een huis. Daarbij is dit een van de diensten die een NVM makelaar ook aanbiedt, op dat moment is het uiteraard de NVM aankoopmakelaar. Deze aankoopmakelaar weet beter dan welke makelaar dan ook wat er speelt op de markt en voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden vanuit de NVM. Want ook als NVM aankoopmakelaar moet het lid voldoen aan de gestelde eisen vanuit de NVM. Hier staan enkele voordelen waarom een NVM aankoopmakelaar beter is dan een ‘normale’ aankoopmakelaar:

 • Gespecialiseerd: Een aankoopmakelaar die is aangesloten bij de NVM heeft een opleiding gevolgd en is verplicht bij te scholen. Dit geeft aan dat de NVM aankoopmakelaar zich houdt aan de regels en verplichtingen van de NVM, is op de hoogte van de markttrends en huidige ontwikkelingen.
 • Netwerk: zoals bekend hebben NVM makelaars toegang tot alle woningdata. Daarbij kennen de aankoopmakelaars veel andere professionals, zoals de andere makelaars die woningen in de verkoop hebben. Wanneer je samenwerkt met een NVM aankoopmakelaar heb je het voordeel dat je in een systeem zit, waarbij je de woningen 3 dagen eerder ontvangt dan deze online staan.
 • Expertise: NVM aankoopmakelaars zijn gespecialiseerd in woningen en hebben door hun ervaring kennis van de huidige markt en woningprijzen. Dat zorgt ervoor dat de makelaar de beschikking heeft tot de juiste informatie om een goede inschatting te geven voor de prijs om te bieden.
 • Begeleiding: De aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je begeleiding hebt gedurende het hele aankoopproces. Dit begint bij het opstellen van een geschikte zoekopdracht tot het vinden van je droomwoning en de correct afhandeling zoals het controleren van de koopovereenkomst.

 

De NVM Koopovereenkomst Model 2022

Een koopovereenkomst is een overeenkomst die je als koper en verkoper met elkaar sluit. In dit contract staan de afspraken en voorwaarden die je met elkaar hebt gemaakt. De NVM heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) Koopovereenkomst Model 2022. Dit is een standaard koopovereenkomst die makelaars en woningeigenaren in Nederland gebruiken. De koopovereenkomst Model 2022 beschrijft de verplichtingen en de rechten van zowel de koper als verkoper en wordt altijd geüpdatet om de meest recente wet- en regelgeving toe te passen.

In de NVM Koopovereenkomst Model 2022 staan onder meer specifieke afspraken over de volgende punten:

 • De afgesproken verkoopprijs
 • De overdrachsdatum
 • De betaling van de aankoopsom
 • De aflevering van het pand
 • De verplichtingen van de koper
 • De verplichtingen van de verkoper

Het standaard Model wat de NVM maakt is bedoeld om een transparante woningtransactie te realiseren en te zorgen dat er geen geschillen ontstaan. Alle NVM makelaars hebben de beschikking tot de NVM Koopovereenkomst Model 2022 en kunnen het model altijd gebruiken bij de ver- en aankoop van een woning. Het huidige Model is ook beschikbaar voor niet-NVM makelaars maar het is niet aan te raden. Dit omdat deze makelaar je wellicht niet goed kan begeleiden bij het correct opstellen van de NVM Koopovereenkomst Model 2022.

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk veelgestelde vragen over makelaars, brancheverenigingen en de verplichtingen.

Is het makelaarsvak een beschermd beroep?

+

Nee, in Nederland is het makelaarsvak niet beschermd. Iedereen die makelaar wilt zijn, mag zichzelf makelaar noemen zonder enige specifieke eisen. Er is geen opleiding of certificaat verplicht. Let er daarom op wat de ervaring is van een makelaar. Een branchevereniging zoals de NVM laat zien dat een makelaar een basis kennis heeft en de richtlijnen volgen. Hierdoor ben je als consument verzekerd van de kwaliteit van een deskundige makelaar.