Wat is Kosten Koper (k.k) en waar moet je opletten?

Gebruik alle tips over Kosten Koper (k.k) en vergelijk makelaars voor jouw situatie

Spaarvarken in een huis.

Wat is kosten koper (k.k.)?

‘k.k.’ is een afkorting voor kosten koper (k.k.). Deze afkorting staat vaak bij een bestaande woning die te koop staat, achteraan de vraagprijs. Bij kosten koper komen meerdere kosten kijken, wat is het precies en waar moet je opletten? De kosten kunnen bijvoorbeeld kadasterkosten, notariskosten of overdrachtsbelasting zijn. Kosten koper staat los van de koopsom, dit zijn dus extra kosten en dit kan je dan ook niet meefinancieren bij een hypotheek.

Hoeveel procent is de kosten koper?

Als koper wil je graag weten wat de kosten zijn om een huis te kopen. Binnen de kosten koper vallen meerdere kosten. Dit kunnen zijn de kadastrale inschrijvingskosten, de notariskosten en de overdrachtsbelasting dus het verschilt per situatie. Afhankelijk van wat de verkopende partij van je vraagt, worden jouw kosten beïnvloedt. Gemiddeld zijn de kosten koper (k.k) 5% tot 6% van de aankoopprijs, mocht je gebruik maken van de vrijstelling zal dit rond de 3% tot 4% over de koopsom zijn.

Wat valt onder kosten koper?

Bij de aankoop van een nieuw huis vallen een aantal onderwerpen onder de kosten koper. Deze kosten zijn voor de koper, zoals de naam kosten koper al aangeeft. Hieronder vind je de onderwerpen verder uitgelicht die vallen onder deze kosten. Benieuwd naar een rekenvoorbeeld, scroll dan een stuk naar beneden. Zo kan je zelf voor je eigen situatie inschatten hoe hoog te kosten zijn voor het aankopen van je nieuwe huis. Dit zijn de kosten die een aankoop van een nieuw huis duur maken.

Kadastrale inschrijvingen

Wanneer je een huis koopt moet er goed geregistreerd worden op welke naam een woning komt te staan. Hierbij wordt dus simpelweg de naam van de eigenaar gewijzigd of geregistreerd. De notaris kan dit allemaal in orde maken en de kosten hiervoor vallen onder de kosten koper.

Kosten van de notaris

Bij de aankoop van een bestaand huis worden er (meestal) twee aktes opgesteld door de notaris, akte van hypotheek en akte van levering. In het geval dat je de woning koopt met hypotheek zal je een akte van hypotheek nodig hebben, een financiële verplichting tussen de koper en de bank. De akte van levering is het bewijs van bezit in de vorm van onroerend goed.

Overdrachtsbelasting in 2023

De overdrachtsbelasting (OB) is ook een onderdeel van de kosten koper. Het is een belasting die je betaalt aan de staat als je een (vakantie)woning aankoopt. Deze overdrachtsbelasting ligt voor 2023 op 2%. Dit percentage geldt alleen in het geval dat je er zelf gaat wonen. Voor andere situaties gelden er verschillende percentages

Aankoopsituatie 2023 Hoogte omzetbelasting
Bestaande woning 2%
Winkel- of bedrijfspanden 6%
Beleggingen en/of 2e aanschaf (vakantie)woning 10,4%
Vrijstelling van overdrachtsbelasting 0%

Gemiddeld percentage kosten koper

Om het gemiddelde percentage van de kosten koper te berekenen kijken we naar de notariskosten en de overdrachtsbelasting. De notariskosten zijn gebaseerd op vaste tarieven die niet erg uiteenlopen en de overdrachtsbelasting is 2% van het aankoopbedrag van de woning. Met deze twee onderdelen berekenen we het gemiddelde percentage van de kosten koper.

De notariskosten behoren dus tot de kosten koper. Zoals eerder beschreven helpt de notaris je in ieder geval met de akte van hypotheek, akte van levering en de kadastrale inschrijvingen bij de aankoop van een woning.

De notariskosten liggen gemiddeld tussen de € 1.000 en  € 2.000 voor de bovenstaande notaristaken. Voor de notaris zijn de gemiddelde kosten dus € 1.500.

Ook de overdrachtsbelasting is een onderdeel van de kosten koper. De overdrachtsbelasting heeft de meeste invloed op de hoogte van de kosten koper omdat dit 2% is van het aankoopbedrag. Het is dus afhankelijk van het aankoopbedrag hoe erg dit het gemiddelde van de kosten koper zal beïnvloeden.

Om een voorbeeld te geven gaan we uit van een aankoopbedrag van € 350.000 Dit bedrag is ongeveer het gemiddelde aankoopbedrag in Nederland. Hieronder zie je hoe het gemiddelde percentage van de kosten koper berekend is.

Kosten koper
Notariskosten € 1.500 (Incl. btw)
Overdrachtsbelasting (2%) € 7.000  (incl. btw)
Totaal € 8.500 (incl. btw)

Het gemiddelde percentage van de kosten koper als je een woning koopt van € 350.000 is dus 2,4%.

Houd hierbij wel rekening mee dat we een aankoopbedrag hebben gebruikt die als gemiddeld wordt gezien in Nederland. Wanneer je bijvoorbeeld een woning aankoopt ter waarde van € 600.000 zitten je kosten koper al op € 13.500.

> Lees hier verder wanneer je op zoek bent naar een geschikte notaris bij jou in de buurt

Rekenvoorbeeld van de kosten koper

Stel je voor je koopt een huis en je hebt al een keer gebruik gemaakt van de 0% overdrachtsbelasting regeling en je koopt een huis van € 300.000. Dan zal dit ongeveer je kostenplaatje worden:

Kosten koper (k.k)
Overdrachtsbelasting (2%) € 6.000
Notariskosten € 1.500
Overige kosten
Makelaarskosten € 4.000
Taxatiekosten € 600
Bouwkundige keuring € 320
Bemiddelingskosten € 2.500
Totaal
Eigen geld € 14.920
Hypotheek € 300.000
Totale kosten € 314.920

> Lees hier meer over hoe de makelaarskosten worden berekend

Vrijstelling van overdrachtsbelasting

In het geval dat je hier nog geen gebruik van hebt gemaakt, mag je éénmalig een huis kopen zonder dat je overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten koper aangezien dit toch de grootste kostenpost is. Let op: je mag er nog niet eerder gebruik van gemaakt hebben, je moet tussen de 18 en 35 jaar zijn en de woning mag niet duurder zijn dan € 400.000.

Kosten koper in termijnen betalen?

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om voor meer dan 100% van de woningwaarde te krijgen in de vorm van een hypotheek. Dat betekent dus dat je dus zelf de kosten koper (k.k) zal moeten betalen. Dit geld komt dus uit eigen zak. Mocht je dit bedrag niet kunnen betalen kun je altijd een schenking krijgen

Iedereen kan je een bedrag in de vorm van een schenking geven om de kosten koper te betalen, maar meestal zijn dit je ouders. Deze regeling staat ook wel bekend als de schenkingsvrijstelling “de jubelton”. Je ouders kunnen tot een bedrag van €106.671 belastingvrij schenken. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  •   Je mag er éénmalig gebruik van maken
  •   Je hebt een periode van 2 jaar waarbij je gebruik mag maken van de schenking
  •   Je dient tussen de 18 en de 40 te zijn

Mocht je gebruik maken van deze schenking is het wel de bedoeling dat dit besteed wordt aan onder andere de kosten koper.

> Lees hier meer over starters op de woningmarkt

Een huis kopen met v.o.n.

Zoals we hiervoor gezegd hebben staat er vaak (k.k.) achter een vraagprijs van een huis, dit is het meest gebruikelijk bij bestaande bouw. Het is ook mogelijk dat je v.o.n. ziet staan wat vrij op naam betekent, dit komt dan ook voor bij een nieuwbouwwoning. Je betaalt hierbij geen:

  •   Overdrachtsbelasting (2%)
  •   Notariskosten leveringsakte
  •   Kadastrale inschrijvingskosten

Toch heb je bij een aangekochte woning die vrij op naam (v.o.n.) staat ook kosten koper zoals de notariskosten bij het opstellen van de hypotheekakte, de bemiddelingsgesprekken, taxatiekosten en eventuele makelaarskosten

> Meer lezen over welke kosten bij het kopen van een huis komen kijken

Huis kopen zonder eigen geld

Een huis kopen zonder eigen geld is door de gestelde voorwaarden voor de hypotheek aanvraag erg lastig. Je mag namelijk niet meer dan 100% van de waarde van de woning lenen. Hier vallen de bijkomende kosten zoals de kosten koper (k.k.) niet onder. Dat wil zeggen dat je deze kosten zelf moet betalen.

Belastingvrije schenking

Als je zelf niet genoeg geld gespaard hebt voor het kopen van een huis, is het mogelijk om een belastingvrije schenking te ontvangen van een familielid bijvoorbeeld. Het bedrag dat je voor een belastingvrije schenking mag ontvangen is in 2023 vastgesteld op € 28.947.  per 1 januari 2024 zal dit worden afgeschaft.

Lening afsluiten

Een ander alternatief voor de financiering van een woning zonder eigen geld, is het afsluiten van een lening. Deze lening is op basis van je loon en staat dus los van de hypotheek die afhankelijk is van de waarde van de woning. Dit is echter niet altijd mogelijk en is afhankelijk van een aantal voorwaarden en verschilt per bank.

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over kosten koper (k.k).

Hoeveel procent is kosten koper (k.k.) in 2023?

+

Om de kosten koper te  berekenen bij aankoop van een eigendom, kan men vaak een berekening maken gebaseerd op een percentage van de aankoopprijs. Dit percentage varieert meestal tussen 5% en 6%. Indien men in aanmerking komt voor vrijstelling van overdrachtsbelasting, kan men een lager percentage van 3% tot 4% hanteren. Dit geldt voornamelijk voor de aankoop van bestaande huizen. Voor een belegging zal dit hoger uitvallen doordat de overdrachtsbelasting 10.4% is.

Wat zijn kosten koper voor starters?

+

Als starter op de woningmarkt is het mogelijk om de kosten koper te omzeilen. Je kan éénmalig gebruik maken van de 0% overdrachtsbelasting regeling. Dan moet de aankoopwaarde van het huis wel onder de € 440.000 zijn. Daarnaast moet je wel de notariskosten en de kadastrale inschrijvingskosten betalen. Deze kosten zou je kunnen betalen via een belastingschenking.

Wat is de betekenis van kosten koper (k.k)?

+

De kosten koper omvat alle kosten die direct betaalt moeten worden bij de aankoop van een huis. Zoals de notariskosten, kadastrale inschrijvingskosten en de overdrachtsbelasting.

Zijn er ook kosten koper bij nieuwbouw?

+

Nee, er zijn geen kosten koper bij nieuwbouw. Je betaalt namelijk geen overdrachtsbelasting. De woning is namelijk vrij op naam (v.o.n.). Wel betaal je voor de notariskosten (akte van levering & hypotheek) en de kadastrale inschrijvingen die door de notaris opgesteld wordt.

Zijn de kosten koper aftrekbaar?

+

Nee, het is niet volledig fiscaal aftrekbaar, echter is wel een deel hiervan aftrekbaar. De notaris- en kadaster kosten voor de hypotheekakte mag je wel opgeven bij de belastingdienst als aftrekpost.

Kan je een huis kopen zonder eigen geld?

+

Een huis kopen zonder eigen (spaargeld is door de gestelde voorwaarden voor een hypotheek helaas erg lastig. Je mag namelijk niet meer dan 100% van de waarde van de woning lenen. Hier vallen de bijkomende kosten zoals de kosten koper (k.k.) niet onder. Dat wil zeggen dat je deze kosten zelf moet betalen.

Als je zelf niet genoeg geld gespaard hebt, is het mogelijk om een belastingvrije schenking te ontvangen van een familielid bijvoorbeeld. Het bedrag dat je voor een belastingvrije schenking mag ontvangen is in 2022 vastgesteld op € 106.671.

Een andere optie voor de financiering van een woning is het afsluiten van een lening. Deze lening is op basis van je loon en staat dus los van de hypotheek die afhankelijk is van de waarde van de woning. Dit is echter niet altijd mogelijk en is afhankelijk van een aantal voorwaarden en verschilt per bank.

Wie betaald de kosten koper?

+

De kosten koper worden altijd betaald door de koper. Als je een bestaande woning koopt, ben je altijd verplicht de kosten koper te betalen. Echter zijn starters onder 35 jaar bij een maximale aankoop van € 440.000 vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. De notariskosten moeten wel betaald worden.

Hoeveel kosten koper is het zonder makelaar?

+

De kosten koper is niet afhankelijk van de makelaar. Je bent altijd verplicht dit te betalen. Voor starters onder 35 is de kosten kop