Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en hoe werkt het?

Lees alles over NHG en vergelijk makelaars voor jouw situatie

Wat is een Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG, dient als een vangnet voor mensen die te maken krijgen met restschulden of een gedwongen verkoop van hun woning. Dit kunnen de mogelijke gevolgen zijn van het niet af kunnen lossen van je hypotheek wegens omstandigheden. Juiste Makelaar geeft je hieronder alle informatie over een NHG zodat jij goed op de hoogte bent als je een NHG wil afsluiten.

Als je door een financieel uitdagende periode gaat, kan het zijn dat je door oplopende kosten of een verminderd inkomen niet in staat bent om je hypotheek af te lossen. Een mogelijk gevolg hiervan kan zijn dat je gedwongen je woning moet verkopen of met restschulden komt te zitten. Om dit te voorkomen kan je bij het afsluiten van je hypotheek kiezen voor een Nationale Hypotheek Garantie. Door deze NHG wordt je beschermt tegen de mogelijke gevolgen van het niet aflossen van je hypotheek. Als je op al een hypotheek hebt afgesloten is het ook mogelijk om hier later nog een NHG aan toe te voegen.

Tijdelijke verlaging woonlasten met NHG

Heeft u een hypotheek met NHG? Dan kunt u gebruikmaken van de Woonlastenfaciliteit (WLF). Het WLF is een tijdelijke verlaging van de woonlasten, hierdoor is het vaak makkelijker om een financieel uitdagende periode door te komen. Je moet hierbij wel in je achterhoofd houden dat je de extra schuld, die je met de WLF opbouwt, achteraf wel weer moet afbetalen. Dit stem je af met je huidige hypotheekverstrekker.

Kwijtschelding van restschulden met NHG

Als je door omstandigheden je woning noodgedwongen moet verkopen en er alsnog een restschuld overblijft, dan kan deze restschuld onder bepaalde voorwaarde worden kwijtgescholden. Deze kwijtschelding is alleen mogelijk als je een hypotheek met NHG hebt en je voldoet aan de strenge voorwaarden.

Woning met verlies verkopen

Wanneer je je huidige woning wil verkopen, kan het zijn dat de verkoopprijs tegenvalt en je je woning met verlies verkoopt. Hierdoor blijft er soms een restschuld over, deze kan je soms meefinancieren wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit. Laat je hierover eerst goed informeren bij je hypotheekverstrekker.

> Lees hier meer over 9 beste tips huis verkopen

Vastgestelde NHG-grens 2023

De grens voor Nationale Hypotheek Garantie in 2023 is vastgesteld op € 405.000. Dit houdt in dat je alleen in aanmerking komt voor een NHG als de hypotheek van je woning of de waarde van je woning lager is dan € 405.000. Wanneer een van deze (of beide) waardes hoger liggen dan € 405.000, heb je geen recht meer op een NHG.

De NHG-grens in 2023 is hoger wanneer je voldoet aan bepaalde energiebesparende voorzieningen. De grens voor een NHG zal in dat geval € 429.300 zijn. Laat je informeren bij je hypotheekverstrekker

> Lees hier meer over hypotheekadviseurs

Wat zijn de voorwaarden voor een hypotheek met NHG?

Geld in huis Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG, moet je voldoen aan een aantal strenge voorwaarden. Als je aan de voorwaarden voor een NHG voldoet kunnen je hypotheeklasten tijdelijk worden verlaagd tegen betaling. Zoals eerder benoemd is het in sommige gevallen ook mogelijk om kwijtschelding te krijgen voor je restschulden. Het doel van een NHG is de mogelijkheid om je woning te behouden. Dit is voornamelijk het geval wanneer je een hypotheek hebt voor je huidige woning of wanneer je je huidige woning wil verbouwen. Door het verbouwen van je woning val je in de categorie van kwaliteitsverbetering.

De hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan je aanvragen bij een geld of hypotheekverstrekker. De geld of hypotheekverstrekker zal je huidige financiële situatie beoordelen en kijkt of je voldoet aan de voorwaarden voor een NHG. Deze voorwaarden worden vastgesteld door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Dit is de stichting die achter het NHG zit.

Je kunt de garantie aanvragen via een geldverstrekker of tussenpersoon. Deze beoordeelt of je aan alle voorwaarden van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de stichting achter NHG) voldoet. NHG meeverhuizen of jouw bestaande hypotheek omzetten naar een hypotheek met NHG is ook mogelijk.

Werkgeversverklaring voor een Nationale Hypotheek Garantie

Als je een hypotheek met NHG wil afsluiten, moet de hoogte van je inkomen worden bepaald en vastgelegd. Het vaststellen van je inkomen kan je doen door middel van een werkgeversverklaring. Dit is een uitgebreid formulier dat moet worden ingevuld door je werkgever. De werkgeversverklaring kan, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, offline of online worden ingevuld.

Voordelen van Nationale Hypotheek Garantie

Als je het financieel moeilijk krijgt door één van de oorzaken die een NHG dekt, dan wordt gekeken hoe jouw hypotheek weer betaalbaar kan worden, zodat je in je huis kunt blijven wonen. Dit wordt geregeld door, tegen betaling, een verlaging van je hypotheekrente. Moet je toch verkopen en is de opbrengst kleiner dan de hypotheek? Dan kan NHG de restschuld kwijtschelden. Daarnaast krijg je korting op de hypotheekrente als je een hypotheek met NHG afsluit. Deze korting is maximaal 0,5% per jaar.

Een ander voordeel van een hypotheek met NHG, is dat je deze kan meeverhuizen indien je je huidige woning verkoopt en gaat verhuizen naar een andere (aangekochte) woning. Ook als al een hypotheek hebt maar zonder NHG, kan je deze later alsnog afsluiten.

> Lees hier meer over hypotheekrente

Nadelen van Nationale Hypotheek Garantie

Het grootste nadeel van het afsluiten van een hypotheek met NHG, is dat je hier extra voor betaald. In 2023 betaal je namelijk eenmalig 0,6% van het totaalbedrag van je hypotheek, dit is dus een maximaal bedrag van € 2.430.  Een hypotheek met NHG is dus niet gratis.

Wanneer je een huis wil kopen, is een ander nadeel van het afsluiten van een NHG bij je hypotheek, dat je meer moet kunnen inleggen. Doordat je meer kosten hebt aan je hypotheek, moet je hiervoor dus ook meer eigen geld kunnen inleggen.

Het laatste nadeel van een NHG is dat je geregistreerd wordt bij Bureau Krediet Registratie (BKR) als je gebruik maakt van een NHG. Het gevolg hiervan kan zijn dat het lastiger is om, de eerste vijf jaar, een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten.

Makelaar en de NHG

Wanneer je je huis gaat verkopen, helpt een makelaar je om het maximale uit de verkoop te halen. Dit houdt in dat je waarschijnlijk een hoger bedrag ontvangt wanneer je een makelaar inschakelt. Een gevolg van het maximale uit de verkoop van een woning halen, is dat je een eventuele restschuld minimaliseert of zelfs kan voorkomen.

Een ander voordeel van een makelaar wanneer je een NHG wil afsluiten, is dat een aankoopmakelaar je kan adviseren en kan helpen om de vraagprijs omlaag te krijgen. Dit kan van belang zijn wanneer de vraagprijs van de woning rondom de vastgestelde NHG-grens ligt van € 405.000 in 2023.

> Lees hier meer over makelaars vergelijken

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Wat is NHG-grens in 2023?

+

Voor 2023 is de NHG-grens vastgelegd op € 405.000 met een premie van 0,6%. Deze grens is ingegaan op 1 januari 2023.

Wat is een werkgeversverklaring voor een NHG?

+

Een werkgeversverklaring stelt je inkomen vast. De verklaring laat je invullen door je werkgever.

Wat doet NHG voor de koper?

+

Een NHG kan tijdelijk je hypotheek lasten. Hierdoor is vaak het makkelijker om een financieel uitdagende periode door te komen. In sommige gevallen kan de restschuld worden kwijtgescholden.

Waarom zou je geen NHG afsluiten?

+

De NHG is alleen mogelijk met een maximale waarde. Bij woningen die meer waard zijn kan je alleen zonder NHG financieren. Wanneer je een duurdere woning koopt zonder NHG is er geen garantie om de restschuld te dekken.

Is de NHG onder € 405.000 verplicht om af te sluiten?

+

Nee, je bent niet verplicht. Het is echter wel handig om hier gebruik van te maken als dit mogelijk is. Met het afsluiten van de NHG profiteer je van een lagere rente. Daarnaast weet je zeker dat je niet in de schulden komt door een restschuld van de woning.