De 9 beste tips om je huis te verkopen

Ontdek alle tips om je huis te verkopen en de beste lokale makelaar te vinden

Overzicht van de tips

Klik op de tip om direct naar het onderwerp te gaan.

Tip 1. Repareer noodzakelijk items
Tip 2. Voorkom geborgen gebreken
Tip 3. Zorg dat de tuin goed onderhouden is
Tip 4. Zorg voor frisse uitstraling
Tip 5. Eigen woningwaarde onderzoek
Tip 6. Vraag energielabel aan
Tip 7. Gebruik professionele foto’s
Tip 8. Verzamel alle tekeningen & plattegronden
Tip 9. Ruim je huis op

9 beste tips om snel je huis te verkopen

Wil je jouw huis snel verkopen? Dan ben je bij Juiste Makelaar aan het juiste adres. Hier vind je de 9 beste tips huis verkopen, zonder hierbij de hoogste verkoopprijs uit het oog te verliezen. Het kan namelijk zo zijn dat je als snel gaat werken aan een hogere verkoopprijs, maar hierdoor wel veel tijd kwijtraakt in de verkoop van je huis. Om erachter te komen of dit bij jou het geval is, is het belangrijk dat er eerst een waardebepaling van je huis wordt gemaakt. Zo weet je direct wat het maximale bedrag is dat je voor jouw woning kan krijgen. Bij Juiste Makelaar brengen we je graag in contact met twee verschillende makelaars, die vervolgens een gratis waardebepaling kunnen uitvoeren.

Tip 1. Repareer alle noodzakelijke dingen

Het is belangrijk om een zo goed mogelijke eerste indruk achter te laten. Om niet alleen op de foto’s maar ook in het echt op te vallen is het belangrijk dat reparaties gedaan zijn. Hierbij gaat het om de zichtbare reparaties, maar ook de reparaties die minder snel te ontdekken zijn. Wanneer potentiële kopers veel slordige reparaties zien haken deze sneller af dan wanneer alles er strak uitziet. Een simpele extra tip om je huis te verkopen: vergeet ook de kleine mankementen in je huis niet, zoals piepende deuren. Je wilt absoluut niet dat kijkers zicht gaan ergeren. Zo hou je meer geïnteresseerden over, waardoor je het huis sneller én voor een hogere verkoopprijs kunt verkopen.

Tip 2. Voorkom geborgen gebreken

Mocht je huis al ouder zijn, laat dan van tevoren een bouwtechnische keuring uitvoeren. Een koper zal dit in veel gevallen ook zelf laten uitvoeren, maar wanneer je eerder deze gebreken ontdekt kan je dit laten maken of je verkoopstrategie hierop aanpassen. Op het moment dat een koper zelf geborgen gebreken ontdekt, zal dit voor jou ten nadele komen tijdens de onderhandelingen. Het kan voorkomen dat dit van de verkoopsom afgaat. Terwijl wanneer je dit van tevoren vermeld hebt, weet de koper ook waar diegene aan toe is. Punten die onder de verborgen gebreken vallen zijn:

 • Asbest en houtworm
 • Problemen met de fundering
 • Niet zichtbare scheuren in de vloer en/of muren
 • Verrotte dakconstructie
 • Vervuilde grond

> Vraag bij HuisAssist de vergelijking voor een bouwtechnische keuring aan, zo betaal je de beste prijs

Tip 3. Onderhoud de tuin goed

Wanneer je een uitstekend beeld van je huis wilt schetsen, is het van essentieel belang om een goed onderhouden tuin te hebben. Wanneer de tuin er piekfijn uitziet zijn veel ‘online’ kijkers enthousiaster. Want vergeet niet dat je hier zelf wel doorheen kunt kijken, maar niet iedereen kan hier doorheen kijken. Zo raak je op dat moment al de potentiële kopers kwijt. Terwijl het een kleine moeite is om de tuin er goed onderhouden uit te laten zien.
Je kunt bij het onderhouden van de tuin denken aan:

 • Tuinset schoonmaken
 • Aangroei wegknippen
 • Grasmaaien
 • Heg snoeien
 • Onkruid wieden
 • Laaghangende takken wegknippen
 • Aanslag op tegels verwijderen.

Tip 4. Zorg voor frisse, lichte muren

Een frisse en lichte uitstraling in je huis zorgt ervoor dat de ruimtes groter lijken. Veel mensen houden van een licht huis met veel lichtinval. Wanneer je alleen maar donkere muren hebt is dit niet goed zichtbaar. Heb je alleen maar donkere muren? Probeer dan in ieder geval een aantal muren lichter te verven.
Heb je een verouderde of hele donkere keuken? Dan kun je tegenwoordig heel eenvoudig zelf de keukenkastjes schilderen waardoor de keuken er fris uitziet. Dit ziet er meteen aantrekkelijker uit op de foto’s. Deze tip om je huis te verkopen zorgt niet voor een hogere verkoopprijs, maar wel dat potentiële geïnteresseerden eerder bij je huis komen kijken. Dit kan wel zorgen voor een snellere verkoop, maar ook meer biedingen!

Tip 5. Doe prijsonderzoek op huizenwebsites voor een realistische verkoopprijs

Heb je nog geen vraagprijs in gedachten? Dan kun je voordat je met een verkoopmakelaar gaat praten alvast onderzoek doen. Kijk naar de huidige woningen die bij jou in de buurt te koop staan. Daarnaast kun je kijken welke woningen er recent verkocht zijn. Hierbij is het mogelijk om de verkoopsom te bekijken via het Kadaster. Op deze manier heb je alvast een idee van de vraagprijs. Kijk niet alleen op één huizensite, maar doe goed onderzoek. Zo ontdek je meer woningen die te koop staan of al verkocht zijn.

> Bekijk per provincie de wijken wat de gemiddelde prijzen zijn bij jou in iedere wijk van Nederland

Verkoop tip 6. Vraag een definitief energielabel aan

Een definitief energielabel is tegenwoordig verplicht om bij de verkoop van een huis aan te vragen. Vraag dit daarom op tijd aan. Tegenwoordig moet een adviseur langskomen om jouw woning op te nemen. Nadat er een rapport is opgemaakt zal je je uiteindelijke energielabel ontvangen. Helaas is dit tegenwoordig verplicht. Op het moment dat je geen definitief energielabel hebt bij de verkoop van de woning riskeer je een flinke boete.

> Vraag direct een energielabel aan via HuisAssist. Zij zorgen voor het goedkoopste energielabel

Tip 7. Zorg voor professionele foto’s om meer geïnteresseerden te trekken

Een van de meest bepalende tips om je huis goed te verkopen. Want het eerste wat mensen online zien zijn de foto’s van jouw huis. Het is daarom erg belangrijk om goede professionele foto’s te hebben. Ga daarom vooral niet zelf aan de slag met het maken van deze foto’s. Schakel een professionele fotograaf in, over het algemeen verzorgd de makelaar dit om je huis zo goed mogelijk te presenteren.

Zorg ervoor dat het huis opgeruimd is en zet een aantal leuke details neer, zoals mooie bloemen. Mooie foto’s vergroot de interesse online, waardoor je uiteindelijk meer bezichtigingen hebt. Zo zorgt een goede eerste foto’s voor maar liefst 150% meer geïnteresseerden in een huis, onderschat dit niet!

Tip 8. Verzamel bouwtekeningen en/of plattegronden

Verzamel alle bouwtekeningen en plattegronden die je nog hebt van het huis. Dit is handig om aan de kopende partij te geven. Daarnaast kan er bij de foto’s van je woning een plattegrond toegevoegd worden. Deze tip lijkt niet zo relevant om je huis te verkopen, maar het komt een stuk professioneler over. Wanneer er verschillende partijen interesse hebben kun je alles direct aanleveren. Dit geeft de kopende partij meer vertrouwen.

Tip 9. Ruim het huis op

Staan er bezichtigingen gepland? Ruim je huis dan zo goed mogelijk op. Mensen komen om te kijken naar de woning en hoeven niet te weten hoeveel jassen er hangen. Ruim alle spullen netjes op. Zet pas daarna een aantal leuke sfeervolle dingen neer in je huis. Denk hierbij aan een mooi bloemenboeket of een opgevouwen deken op een stoel of bank.

> Lees hier de 20 ultieme tips bij het kopen van een huis

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Lees hier de meest gestelde vragen over alle tips bij een een huis te verkopen.

Hoe zorg je ervoor dat huis verkoop klaar is?

+

 1. Maak je huis aantrekkelijk door het op te ruimen en eventueel ook op te knappen.
 2. Zorg ervoor dat alle technische aspecten in het in orde zijn zoals; lampen, verwarming en elektriciteit.
 3. Werk met een makelaar die je kan adviseren.
 4. Schaf een definitief energielabel aan.
 5. Zorg ervoor dat je alle documenten van de woning hebt klaarliggen.

Hoe kan je een huis snel verkopen?

+

Er zijn een aantal stappen hoe je je huis snel kan verkopen.

 1. Door samen te werken met een lokale makelaar. Deze zijn tot 20 dagen sneller dan een online makelaar.
 2. Zorg ervoor dat je huis er van te voren netjes uitziet, dan kunnen er direct foto’s gemaakt worden.
 3. Bedenk een realistisch verkoopbedrag.
 4. Vergelijk direct de makelaars.

Moet ik mijn huis stylen voordat ik het huis wil verkopen?

+

Nee, in de huidige markt levert je huis stylen niet extra winst op. Dit loont alleen wanneer je in een bouwval woont en dit helemaal op knapt. Probeer wel altijd kleine verbeteringen toe te passen, zo ziet het er snel beter uit.

Wat is het belang van goede foto’s bij een huis verkopen?

+

Wanneer jij of de makelaar je woning online zet, is het eerste wat de potentiële koper ziet de woningfoto’s. Het daarom van essentieel belang dat je een goede eerste foto hebt. Laat de foto’s maken door een professionele fotograaf.