Huis verkopen na overlijden, welke stappen moet je nemen?

Advies nodig bij de verkoop van het ouderlijk huis. Lees verder voor meer informatie.

bospad

Huis verkopen na overlijden

Als je hier terecht bent gekomen omdat een naaste is overleden, willen we je natuurlijk condoleren. Het is hoogstwaarschijnlijk een tijd waarin er veel emoties loskomen, zullen er toch veel keuzes gemaakt moeten worden genomen. Toch is het een onvermijdelijk deel van het leven waarmee veel mensen te maken zullen krijgen. Daarom is het belangrijk alle opties te overwegen en de juiste keuzes te maken. Hoe je het huis ga verkopen na het overlijden en wat zijn de mogelijkheden bij de verkoop van een huis voor het overlijden? We hebben het voor je uitgezocht.

> Lees hier het stappenplan om een huis te verkopen

Verkoop van huis overleden naaste

Wanneer een ouder/familielid of naaste overlijdt, zal het huis wat in bezit was overgaan naar kinderen of andere familieleden. Als er maar één erfgenaam is, zal de eigendomsoverdracht veel gemakkelijker verlopen dan wanneer er meerdere erfgenamen zijn, zoals broers en zussen, waarbij de overdracht meer werk kan meebrengen. Hierbij zal namelijk iedereen moeten worden gehoord en kunnen de meningen uiteenlopen. Er kunnen partijen zijn die het huis meteen willen verkopen, terwijl anderen het liever in de familie willen houden. Zo kan iemand zelf het huis willen overkopen van de andere nabestaanden. Elke beslissing heeft gevolgen en de term “erfbelasting” zal snel een rol spelen.

Erfbelasting bij verkoophuis

De successierechten, erfenisrecht of erftaks, het is altijd een hot topic in de politiek. Wanneer je zelf met een erfenis te maken hebt, wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk uitzoeken. Het is een directe belastingheffing die wordt geheven over de erfenis. Naast geld op de bank gaat het ook om de waarde van onroerend goed, hierbij zal het dus ook de waarde van het huis betreffen. Voor echtgenoten is er een hoge belastingvrije drempel, terwijl kinderen een veel lager bedrag hebben. Bij de berekening van de successierechten wordt uitgegaan van de WOZ-waarde van onroerend goed minus de hypotheekschuld op het onroerend goed.

Wanneer je besluit om deze woning zelf te gaan bewonen, te verhuren of leeg te laten staan heeft dit gevolgen voor je eigen inkomstenbelasting. Wanneer je het huis bewoont zal worden door een nabestaanden zal dit in box 1 vallen. Anders gaat het om box 3. De erfbelasting heeft een vrijstelling, daarna moet er 10 of 20 procent van het overige bedrag betaald worden.

> Meer lezen over huis verkopen en belasting

Wanneer gaat de woning in de verkoop?

Wanneer een dierbare overlijdt, gaat helaas maar waar direct alles lopen. Het huis moet in de verkoop na overlijden, omdat de verkoop binnen 8 maanden na overlijden moet plaatsvinden. Na ongeveer een jaar daarna ontvang je de belastingaanslag van de overheid. Als het niet mogelijk is om het huis binnen de termijn van 8 maanden te verkopen, kun je een clementieverzoek (betalingsuitstel) indienen bij de Belastingdienst. Als je belastingaanslag lager is dan 50.000 euro, krijg je een jaar uitstel van betaling. Let wel op, je mag de hypotheekrente niet aftrekken, omdat de woning op papier niet van jou is. Je betaalt ook geen overdrachtsbelasting te betalen over het huis.

> Meer lezen over hypotheekrente

Woning verhuren na overlijden

Een andere optie wat te doen met het huis, is het te gaan verhuren. Op deze manier kun je de vaste lasten van de woning beter dekken, als dit een probleem is. Als erfgenaam van een woning kun je de woning ook verhuren via een leegstandswetprocedure. Zo kun je de woning te koop aanbieden zonder woonbescherming voor de huurder. Dit geeft je de tijd om beslissingen te nemen over de toekomst van het huis. Je blijft wel verhuurder, wat natuurlijk ook weer de nodige verplichtingen met zich meebrengt, maar je kunt ook iemand inhuren die dit voor je regelt. Als je overweegt deze woning op een later tijdstip te verkopen, kan verhuur op korte termijn de financiële druk verlichten en alle betrokkenen de tijd geven hun opties te overwegen.

Huis verkopen van ouders voor overlijden

Het huis van je ouders verkopen na het overlijden is natuurlijk niet gemakkelijk. De andere mogelijkheid om het huis te verkopen terwijl een ouder nog leeft, is de andere optie. Sommige mensen willen er helemaal niet aan denken het op deze manier te doen, terwijl anderen het gemakkelijker vinden om samen met hun ouders tot een oplossing te komen. Als het huis nog op naam van een van beide ouders staat, kun je zelf een actieve rol spelen bij de verkoop van het huis in plaats van dit door je ouders te laten doen. Er zijn meerdere opties mogelijk om dit te regelen:

  • De eerste optie is om het huis te verkopen aan een van de kinderen en te verhuizen naar een appartement of bejaardentehuis. Helaas mag je op zo’n moment niet een ‘zacht’ prijsje vragen. Dit moet een realistische marktwaarde zijn. Het kind dat het huis koopt, zal dan overdrachtsbelasting moeten betalen. Het belastingtarief is op dit moment vrij laag, dus dit kan een goede mogelijkheid zijn wanneer de verkoop voor overlijden een optie is.
  • Het is ook mogelijk als ouder om zijn of haar huis te verkopen aan één van de kinderen en het terug te huren. De verhuurder kan geen lagere huur vragen omdat de huurder familie is. Er moet rekening worden gehouden met de huidige marktwaarde van de woning en met een geschat percentage om het huurbedrag te bepalen. Wanneer een ouder overlijdt, is er op deze manier geen erfbelasting verschuldigd.
  • De laatste mogelijkheid is om het huis schriftelijk te schenken. Dit heet “erkenning van schuld uit vrijgevigheid”. In dat geval blijft het in box 1 van de belasting van je ouders. Over het bedrag wordt elk jaar 6% rente berekend. Dit is een manier om vermogen over te dragen zonder erfbelasting te hoeven betalen.

Veel mensen zullen een het ouderlijk huis willen verkopen voor overlijden. Dit om de belastingdienst te slim af te zijn en zo geen erfbelasting te betalen. Echter zijn er diverse regels gemaakt, zodat hier niet zo gebruik van gemaakt kan worden. Zo bestaat er de successiewet en komen er diverse heffingen bij kijken. Zoek dit dus goed uit voordat je hiermee aan de slag gaat!

Wat is beneficiair aanvaarden?

Wanneer je een huis moet verkopen na overlijden van je ouders, wil je waarschijnlijk niet veel tijd besteden aan het uitzoeken van ingewikkelde constructies. Wanneer je een huis erft betekent het dat je de financiële verplichtingen aangaat die bij het eigendom van het huis horen. Denk hierbij aan een hypotheek. Wanneer je niet zeker weet of het erven van een huis geld kost of oplevert, kun je ervoor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Op dat moment aanvaard je de erfenis alleen wanneer het in je voordeel is. Waarom doet niet iedereen dat? Deze procedure duurt langer, waarbij je ook een verklaring moet indienen bij de rechtbank.

Is het mogelijk om een erfenis te weigeren?

Zou je diep in de schulden raken als je het huis van je ouders erft, of klinkt een familievete je ondraaglijk in de oren? Het huis verkopen na het overlijden van uw ouders is niet verplicht, je kunt de erfenis namelijk verwerpen. Dit betekent dat noch de schulden noch de baten van de erfenis worden uitgekeerd aan degene die de erfenis verwerpt. Iedere erfgenaam heeft dit recht.

Wil je direct op zoek naar een geschikte makelaar? Dan kunnen we je direct matchen aan twee geschikte makelaars in de buurt. Dit is geheel gratis & vrijblijvend. Bekijk hier de vergelijkmogelijkheden van de makelaars.

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen bij Huis verkopen na overlijden?

Wanneer moet een huis verkocht zijn na overlijden

+

Na overlijden moet de verkoop van de woningen binnen acht maanden plaatsvinden. Mocht dit niet lukken, dan is het mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen bij de belastingdienst.

Wie mag het huis verkopen na overlijden?

+

Na overlijden mogen de erfgename de woning verkopen, zij worden wettelijk gezien de eigenaar van de woning en mogen de verkoop regelen.

Hoeveel erfbelasting? betaal ik over de verkoop

+

Erfenis Partner, (pleeg- of stief) kind  Broer, zus, ouders of overige erfgename
€ 0 –
€ 130.424.
10% 30%
€ 130.425 – + 20% 40%

Hoe erfbelasting voorkomen of besparen?

+

 • Goed testament opstellen
 • Schenken (op papier)
 • Huwelijkse voorwaarden
 • Goed doel
 • Bezwaar maken