Je huis verkopen en terughuren, is dat mogelijk?

Ontdek de voor- en nadelen van het verkopen van je huis en direct weer terug kopen

Je huis verkopen en dan terughuren kan dat?

Je hebt zelf een koopwoning, maar je wilt toch liever huren. Tegenwoordig is dit vooral aantrekkelijk voor gepensioneerden die op zoek zijn naar een onderhoudsarme manier om in hun geliefde huis te wonen. Je zit niet te wachten om je huis te verkopen, te verhuizen en alle kosten die daarbij komen. Dus wat zou de enige manier zijn om dit op te lossen? Je gaat je huis verkopen en je gaat het terughuren van de koper. Hier zijn verschillende opties voor beschikbaar, dus laten we de voors en tegens eens vergelijken.

Optie 1. Je huis verkopen aan een makelaar

Er zijn verschillende makelaars die het mogelijk maken om de woning te kopen, waarna ze het in de verhuur zetten. Dit betekent dat het huis weer aan jouw verhuurt kan worden. De verkoop betreft een koopsom onder de marktwaarde. Vervolgens wordt de huur gebaseerd op de koopprijs met een vaste huurprijs voor een gelimiteerde periode. Wanneer het contract is afgelopen zal de huur verhoogd worden. Dit is een nadeel, aangezien de huurprijs meestal boven de huurtoeslaggrens ligt, kan deze verhoging aanzienlijk zijn.

Optie 2. Huis verkopen aan je ouders en direct terughuren

Op het moment dat je geen boeterente wilt betalen bij de verkoop van je huis, dan kun je het huis verkopen aan je ouders. Op dat moment kun je het tijdelijk van hen terughuren om vervolgens het later terug te kopen voor een betere hypotheek. Dit klinkt als een mooie manier om de regels te omzeilen, echter zijn er wel een aantal addertjes onder het gras. Allereerst moeten je ouders het natuurlijk kunnen financieren. Ten twee moet er wel overdrachtbelasting betaald worden. En als laatste maar wellicht het belangrijkste, de spanning die het in een familie kan opleveren als er een dusdanige constructie opgetuigd moet worden.

Optie 3. Huis verkopen aan je kind en terughuren

Wanneer je je woning eerder te verkoopt aan je kinderen, waarna je de woning kan terughuren. Zo kun je de erfbelasting direct drukken. Bedenk wel dat de hypotheekrenteaftrek wel komt te vervallen, dus jij en je familie zullen niet per se erop vooruit gaan. Het is ook mogelijk dat de kinderen hun ouders willen helpen om de overwaarde om te zetten in geld. Op deze manier kunnen ouderen nog genieten van het geld wat jaren in de stenen zat.

> Lees hier meer over verdelen van de erfenis bij verkoop

Wanneer komt de constructie verkopen en terughuren voor?

Het klinkt niet heel gebruikelijk, maar veel mensen maken hier gebruik van. In de volgende situaties komt het voornamelijk voor:

 • Nieuwe woning aangekocht en je wilt geen dubbele lasten
 • Je wil de woning verkopen omdat je meer geld hebt voor eventueel pensioen
 • Na een scheiding je weet nog niet wat gaat gebeuren, dus het kan een voordeel zijn.
 • Bang voor dat woningmarkt bubbel zal knappen, dus nu alvast maar verkopen

Voordelen van huis verkopen en terug huren

Natuurlijk zijn er goede punten om je huis te verkopen en terug te huren. Hieronder de belangrijkste op een rij:

 • Je hebt direct een grote som geld achter de hand
 • Jongeren die tegenwoordig niet zomaar een hypotheek kunnen krijgen, kunnen nu een eigen huis krijgen
 • Als oudere heb je als huurder het voordeel dat onderhoud en reparaties verzorgd worden door de huiseigenaar
 • In de verkoopprijs kan rekening worden gehouden met grote klussen

Nadelen van huis verkopen en terughuren

Er zijn een aantal nadelen aan het verkopen van je huis en het dan terughuren. Uiteraard is dit voor iedereen persoonlijk, maar dit zijn er een aantal ter overweging:

 • Je zult een lagere verkoopprijs ontvangen dan de echte marktwaarde, omdat je er in wilt blijven wonen
 • Wanneer ouders het zien als een ‘warme’ erfenis, dan is het een stuk duurder dan bij een ‘koude’ erfenis. Op deze manier houden de kinderen minder over.
 • Wanneer er meerdere kinderen in het spel zijn, kunnen er makkelijk persoonlijke problemen ontstaan uit dit soort constructies.

Is het niet beter om een opeethypotheek te nemen?

Er is een andere manier dan je huis verkopen het terug te huren. Dat is de opeethypotheek. Dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn. Je maakt namelijk gebruik van het eigen vermogen in je huis, ook wel de overwaarde, om je AOW of pensioenregeling aan te vullen. Controleer bij een financieel adviseur of dit een goede regeling voor je is en of dit de meest gunstigste manier is.

Hulp nodig bij het verkopen van je woning en liever direct terug te huren? Vergelijk dan de makelaars en wij brengen je in contact met een makelaar die dit kan organiseren.

> Lees hier meer over hoe overwaarde op huis berekenen

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Wat doet Juiste Makelaar?

+

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

Hoe vergelijken jullie makelaars?

+

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?

+

In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

+

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een normale courtage van een makelaar?

+

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

> Lees hier meer over verkoopmakelaars

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

> Lees hier meer over aankoopmakelaars

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

+

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

+

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

+

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.