Wat doet een taxateur en waarom is een taxatie nodig?

Ontdek alles over taxateurs en vind direct de goedkoopste taxateur in de buurt

Wat doet een taxateur?

Een taxateur is verantwoordelijk voor het bepalen van de waarde van een woning, zonder enige beïnvloeding van buitenaf. Het doel van een taxatie is om de daadwerkelijke waarde van de woning vast te stellen en om de investering van een hypotheekverstrekker te beschermen. Hypotheekverstrekkers hebben bijna altijd een taxatie nodig voordat ze een hypotheek verstrekken.

Er zijn diverse redenen waarom je een taxatie van je woning wilt laten uitvoeren, zoals het kopen van een nieuw huis voor de aanvraag van de hypotheek, het afsluiten of verhogen van een nieuwe hypotheek, het bepalen van de herbouwwaarde na een verbouwing, een beroep op de WOZ-waarde, het overdragen van een woning en het verdelen van bezittingen.

Wanneer je op zoek bent naar een waardebepaling dan is slimmer om direct met een makelaar te schakelen. Een waardebepaling is anders dan een taxatie. De waardebepaling voert een makelaar vaak gratis uit, hierbij krijg je geen waarderapport zoals bij de taxatie. Zo heb je wel een idee wat de waarde van je huis is.

> Ontdek de opties hoe een makelaar je kan helpen met de waardebepaling

Wanneer is het taxatierapport nodig?

Een taxatie van een huis is vrijwel altijd nodig voor het afsluiten van een hypotheek. Op dat moment wilt de hypotheekverstrekker de marktwaarde van de woning weten via een taxatierapport van de taxateur in de buurt. De marktwaarde van een woning is de waarde dat de woning zou opleveren als deze onder normale omstandigheden verkocht zou worden. Tegenwoordig is het bij het aanvragen van een hypotheek mogelijk om maximaal 100% van de taxatiewaarde te financieren. Dit is de reden waarom de hypotheekverstrekker een gevalideerd taxatierapport eist bij het verstrekken van de hypotheek. Door het rapport te laten opstellen door een taxateur voldoe je aan deze eisen. Daarnaast zijn er verschillende eisen aan het taxatierapport.

Naast het aanvragen van een hypotheek zijn er nog andere situaties waarin het nodig kan zijn om een woningtaxatie uit te voeren. Hieronder staan de meest voorkomende redenen om een taxatie uit te voeren:

  • Bij een scheiding om de waarde van de woning te bepalen
  • Bij het aanvragen van een hypotheek om de marktwaarde van een woning aan te tonen
  • Bij het afsluiten van een verzekering om het te verzekeren bedrag te bepalen
  • Bij het oversluiten van een hypotheek
  • Bij het indienen van een WOZ-bezwaar
  • Bij het willen weten of een verbouwing meerwaarde oplevert

Hoe werkt een taxateur?

Een taxateur moet aan verschillende eisen voldoen. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe de taxateur te werk gaat om uiteindelijk een taxatierapport af te leveren:

  1. De taxateur bekijkt de woning en de omgeving om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
  2. Hierbij let de taxateur op de grootte van het huis, de kwaliteit, de indeling, de onderhoudsstaat en de afwerking.
  3. Vergelijkbare woningen die onlangs verkocht zijn in de buurt worden vergeleken.
  4. Om een ​​nauwkeurige taxatie te kunnen uitvoeren, zal de taxateur de omgeving en het perceel inspecteren.
  5. Al deze informatie zal in het taxatierapport worden beschreven en de taxatiewaarde zal worden onderbouwd.

Een taxateur moet dus met veel aspecten in en rondom de woning rekening houden. Hierbij zijn veel aspecten van belang zoals de woning zelf, de tuin, hoe de buurt eruit ziet en wat voor een voorzieningen er in de buurt zijn. De taxateur zal dus al deze informatie verzamelen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de woning en de buurt.

Bijzondere dingen die de taxatiewaarde beïnvloeden

Naast de standaard aspecten rondom de woning zal moet de taxateur rekening houden met bijzondere omstandigheden. Deze aspecten zullen de taxatiewaarde beïnvloeden, waardoor dit van groot belang is. Dit zijn punten zoals erfpacht en recht van overpad. Bovendien wordt gekeken naar de ontwikkelingen op de huizenmarkt in de regio, zoals vraag en aanbod en de economische situatie. Wees gerust, de taxateur zal zijn of haar uiterste best doen om een eerlijke en objectieve waardebepaling te doen.

Belangrijke kenmerken waar de taxateur op let

Uiteraard hangt de waarde van de woning van veel dingen af. Echter zijn dit de belangrijkste kenmerken waar de taxateur op let bij het opstellen van een taxatierapport.

  • Grootte van de woning
  • Kwaliteit en onderhoudsstaat van de woning
  • Afwerking van de woning
  • Vergelijkbare referenties van woningen die recentelijk verkocht zijn
  • Bestemmingplan
  • Buurt waarin de woning zich bevindt
  • Nabijheid van voorzieningen zoals winkels en scholen
  • Eventuele bijzondere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de waarde, zoals erfpacht of recht van overpad
  • Ontwikkelingen op de huizenmarkt, zoals vraag en aanbod en de economische situatie

NWWI gevalideerd taxatierapport

Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) Veel mensen hebben een zogenoemd gevalideerd taxatierapport nodig. Hierbij wordt verstaan het Nederlands Woning Waarde Instituut taxatierapport. Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) is een onafhankelijk instituut dat zich bezighoudt met de waardering van woningen in Nederland. Het NWWI biedt een breed scala aan diensten aan, waaronder het bepalen van de marktwaarde van woningen, het opstellen van taxatierapporten en het verstrekken van advies over woningwaardering.

Een NWWI-taxatie is een gevalideerd taxatierapport dat voldoet aan dezelfde standaarden en wordt gecontroleerd door het NWWI. Op deze manier zorgt het NWWI ervoor dat de taxateur een bepaalde kwaliteitsgarantie kan afgeven. Een erkende taxateur is een professional die is gecertificeerd door zowel het NWWI als het Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Dit type taxateurs werken volgens een geverifieerd proces dat wordt gecontroleerd door het NWWI. Het NWWI draagt bij aan een transparante en betrouwbare woningmarkt in Nederland door middel van zijn deskundigheid en onafhankelijkheid.

De maximale afstand van de taxateur

Om een woning zo goed mogelijk te kunnen taxeren, is het noodzakelijk dat de taxateur voldoende kennis heeft over de locatie en het type woning. Om deze heeft het NWWI een maximale afstand ingesteld tussen de locatie van de taxateur en het te taxeren object. Een taxateur uit Groningen mag bijvoorbeeld geen taxatie uitvoeren in Amsterdam. De maximale afstanden tussen de taxateur en het object verschillen per regio:

  • Standaard in Nederland: Maximaal 20 kilometer afstand
  • Amsterdam, Den Haag, Utrecht & Rotterdam: Maximaal 10 kilometer afstand
  • Provincies Friesland, Groningen en Zeeland: Maximaal 30 kilometer afstand

> Liever op zoek naar een aankoopmakelaar? Ontdek dan de tips over de aankoopmakelaar

De kosten van een taxateur

Allereerst variëren de kosten van een taxateur enorm. Dit is niet alleen per regio, maar ook in iedere regio onderling van de taxateurs. Het gaat vrijwel altijd over een gevalideerde NWWI taxatie wanneer de prijs van een taxatie genoemd wordt. De kosten van een NWWI taxatie variëren van €350 tot maximaal €800. De minimum en maximum prijs verschillen over heel Nederland. Wanneer je op zoek bent naar een goedkope taxateur vraag vooral een vergelijking aan.

> Start hier je vergelijking voor taxateurs in jouw regio

Waarom verschillen de kosten van taxateurs?

De kosten van een taxateur worden door verschillende factoren bepaald. De volgende aspecten bepalen grotendeels de prijs van een taxatie:

  • Locatie van de woning
  • Type woning en de grootte
  • Reden van de taxatie
  • NWWI taxatierapport
  • Concurrentie in de regio

De prijs wordt bepaald op basis van verschillende aspecten. Hieronder ontdek je meer specifiek waarom de prijzen tussen verschillende taxateurs gigantisch kunnen verschillen. Dit kan zelfs oplopen tot € 600 verschil.

De type woning en de grootte bepaald hoe lang een taxateur bezig is en hoeveel informatie de taxateur moet verzamelen. Wanneer de taxateur langer bezig is met het uitzoeken zullen de kosten ook hoger zijn.

De reden van een taxatie kan daarnaast bepalen hoeveel werk een taxatie is. Soms is een taxatie nodig bij een verbouwing. Op dat moment heb je 2 taxaties nodig, waardoor het meer werk is. Bij nieuwbouw is dit ook meerwerk. Zo zijn er bij niet ‘standaard’ situaties vaak extra kosten.

Een NWWI taxatierapport is ook vaak een reden dat de taxatie duurder is. Het NWWI berekend namelijk ook extra kosten om het taxatierapport te controleren. Daarnaast is de taxateur vaak langer bezig omdat er meer ingevuld moet worden.

En tot slot heeft zullen de kosten per taxateur verschillen omdat er meer of minder concurrentie is. Een makelaar is vaak ook taxateur, echter focussen niet alle makelaars zich op het taxeren van woningen. Op dat moment is het meer een bijzaak en zijn zij verplicht een aantal taxaties per jaar uit te voeren. Dit type taxateur zal erg duur zijn, omdat zij dit niet voor de dagelijkse kost doen. Veel taxateurs bepalen vaak de taxatie tarieven in vergelijking met andere taxateurs in de regio of stad. Zo kunnen ze blijven concurreren en vaak iets goedkoper zijn de concurrent.

> Op zoek naar een goedkope taxateur in de buurt? Wij zochten het voor je uit

Taxateurs vergelijken via Juiste Makelaar

Het vergelijken van taxateurs kan je veel kosten besparen. Je kunt zelfs tot €600 besparen op een taxatie bij jou in de buurt. Op deze manier heb je een goedkope taxatie, die voldoet aan dezelfde eisen. Bij het vergelijken van taxateurs gaat het om:

  • De beschikbaarheid
  • De type taxatie
  • De prijs
  • De eerdere ervaringen van klanten

Door taxateurs te vergelijken krijg je eenvoudig inzicht in de verschillende taxatie tarieven. Hierdoor kun je gemakkelijk kunt bepalen welk bedrag je moet betalen zonder dat er opeens extra kosten bij komen. Bij Juiste Makelaar communiceren we altijd de tarieven inclusief. alle bijkomende kosten Bij het vergelijken van taxateurs stellen wij altijd drie offertes op basis van tarief, afstand en beschikbaarheid.

> Start het vergelijken van taxateurs direct

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Lees hier veel gestelde vragen over taxateurs

Wat kost een gevalideerd taxatierapport?

+

De kosten van een taxateur variëren enorm, afhankelijk van de plaats, omvang van het eigendom en de lokale marktomstandigheden. In het algemeen betaal je tussen de 300 en 750 euro voor een taxatie

Wanneer heb je een taxatie nodig?

+

  • Bij het aanvragen van een hypotheek om de marktwaarde van een woning aan te tonen
  • Bij het oversluiten van een hypotheek
  • Om een verbouwing te financieren
  • Bij een scheiding om de waarde van de woning te bepalen
  • Bij het afsluiten van een verzekering om het te verzekeren bedrag te bepalen
  • Bij het indienen van een WOZ-bezwaar

Waar let een taxateur op bij een taxatie?

+

  • Grootte van de woning
  • Kwaliteit en onderhoudsstaat van de woning
  • Afwerking van de woning
  • Vergelijkbare referenties van woningen die recentelijk verkocht zijn
  • Bestemmingplan
  • Buurt waarin de woning zich bevindt
  • Nabijheid van voorzieningen zoals winkels en scholen
  • Eventuele bijzondere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de waarde, zoals erfpacht of recht van overpad
  • Ontwikkelingen op de huizenmarkt, zoals vraag en aanbod en de economische situatie.