Wat doet een taxateur en waarom is de taxatie nodig?

Vergelijk direct lokale taxateur en ontvang direct offertes

Wat doet een taxateur?

Een taxateur is verantwoordelijk voor het bepalen van de waarde van een woning, zonder enige beïnvloeding van buitenaf. Het doel van een taxatie is om de daadwerkelijke waarde van de woning vast te stellen en om de investering van een hypotheekverstrekker te beschermen. Hypotheekverstrekkers hebben bijna altijd een taxatie nodig voordat ze een hypotheek verstrekken.

Er zijn diverse redenen waarom je een taxatie van je woning wilt laten uitvoeren, zoals het kopen van een nieuw huis voor de aanvraag van de hypotheek, het afsluiten of verhogen van een nieuwe hypotheek, het bepalen van de herbouwwaarde na een verbouwing, een beroep op de WOZ-waarde, het overdragen van een woning en het verdelen van bezittingen.

Wanneer je op zoek bent naar een waardebepaling dan is slimmer om direct met een makelaar te schakelen. Een waardebepaling is anders dan een taxatie. De waardebepaling voert een makelaar vaak gratis uit, hierbij krijg je geen waarderapport zoals bij de taxatie. Zo heb je wel een idee wat de waarde van je huis is.

> Ontdek de opties hoe een makelaar je kan helpen met de waardebepaling

Wanneer is het taxatierapport nodig?

Een taxatie is voor het overgrote deel nodig voor het afsluiten van een hypotheek. Dan is wil de bank graag de marktwaarde van de woning weten. De marktwaarde van een woning is het bedrag dat de woning zou opleveren als deze onder normale omstandigheden verkocht zou worden. Bij het aanvragen van een hypotheek kun je maximaal 100% van de marktwaarde financieren. Om deze reden moet je bij het aanvragen van een hypotheek kunnen aantonen wat de marktwaarde van de woning is.

Naast het aanvragen van een hypotheek zijn er nog andere situaties waarin het nodig kan zijn om een taxatie uit te voeren. Bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden en de waarde van de woning wilt weten, of wanneer je een verzekering wilt afsluiten en het te verzekerde bedrag wilt weten. Ook wanneer je een hypotheek wilt oversluiten, kan een taxatie nodig zijn. Daarnaast kan het voorkomen dat je WOZ-bezwaar wilt indienen, en daarvoor een taxatie nodig hebt om de waarde van de woning te bepalen. Onderaan staat benoemd wanneer je een taxatie nodig hebt:

 • Bij een scheiding om de waarde van de woning te bepalen
 • Bij het aanvragen van een hypotheek om de marktwaarde van een woning aan te tonen
 • Bij het afsluiten van een verzekering om het te verzekeren bedrag te bepalen
 • Bij het oversluiten van een hypotheek
 • Bij het indienen van een WOZ-bezwaar
 • Bij het willen weten of een verbouwing meerwaarde oplevert.

Hoe gaat de taxateur aan de slag?

Als een taxateur aan de slag gaat, begint hij of zij met het bekijken van de woning en de omgeving om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. De taxateur kijkt naar de grootte van het huis, de kwaliteit, de indeling, de onderhoudsstaat en de afwerking. Ook wordt gekeken naar vergelijkbare woningen die onlangs zijn verkocht in de omgeving. Daarna wordt een taxatierapport opgesteld waarin de woning wordt beschreven en de waarde wordt onderbouwd. Om een ​​nauwkeurige taxatie te kunnen uitvoeren, zal de taxateur ook de omgeving en het perceel inspecteren. Hierbij wordt gelet op de staat van de woning, tuin, de buurt waarin de woning zich bevindt en de nabijheid van voorzieningen zoals winkels en scholen. Het is belangrijk dat de taxateur alle relevante informatie verzamelt om een ​​zo goed mogelijke waardebepaling te kunnen doen.

Bij het bepalen van de waarde van de woning houdt de taxateur ook rekening met eventuele bijzondere omstandigheden die van invloed kunnen zijn, zoals erfpacht of recht van overpad. Bovendien wordt gekeken naar de ontwikkelingen op de huizenmarkt, zoals vraag en aanbod en de economische situatie. Wees gerust, de taxateur zal zijn of haar uiterste best doen om een eerlijke en objectieve waardebepaling te doen.

De taxateur let op de volgende punten

 • Grootte van de woning
 • Kwaliteit en onderhoudsstaat van de woning
 • Afwerking van de woning
 • Vergelijkbare referenties van woningen die recentelijk verkocht zijn
 • Bestemmingplan
 • Buurt waarin de woning zich bevindt
 • Nabijheid van voorzieningen zoals winkels en scholen
 • Eventuele bijzondere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de waarde, zoals erfpacht of recht van overpad
 • Ontwikkelingen op de huizenmarkt, zoals vraag en aanbod en de economische situatie.

NWWI gevalideerd taxatierapport

Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) is een onafhankelijk instituut dat zich bezighoudt met de waardering van woningen in Nederland. Het NWWI biedt een breed scala aan diensten aan, waaronder het bepalen van de marktwaarde van woningen, het opstellen van taxatierapporten en het verstrekken van advies over woningwaardering. Een NWWI-taxatie is een gevalideerd taxatierapport dat voldoet aan dezelfde standaarden en wordt gecontroleerd door het NWWI, waardoor er gegarandeerd wordt dat het rapport van hoge kwaliteit is. Een erkende taxateur is een professional die is gecertificeerd door zowel het NWWI als het Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT), en werkt volgens een geverifieerd proces dat wordt gecontroleerd door het NWWI. Het NWWI draagt bij aan een transparante en betrouwbare woningmarkt in Nederland door middel van zijn deskundigheid en onafhankelijkheid.

Afstanden taxateur bij NWWI-rapport

Om een woning adequaat te kunnen taxeren, is het van groot belang dat de taxateur over voldoende ervaring beschikt met betrekking tot de specifieke locatie en categorie waaronder het te taxeren woning valt. Om deze reden zijn de afstanden gemaximaliseerd tussen de locatie waar de taxateur is ingeschreven en de locatie van het te taxeren object. Hierdoor kan bijvoorbeeld een taxateur uit Groningen niet een woning in Amsterdam taxeren. De afstanden zijn als volgt:

 • Standaard in Nederland: Maximaal 20 kilometer afstand
 • Amsterdam, Den Haag, Utrecht & Rotterdam: Maximaal 10 kilometer afstand
 • Provincies Friesland, Groningen en Zeeland: Maximaal 30 kilometer afstand

Kosten van een taxateur

De kosten van een taxateur zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van de woning, het type huis en de grootte ervan. Momenteel ligt het minimumbedrag voor een NWWI-gevalideerd taxatierapport op € 350 inclusief btw. Dit bedrag kan echter oplopen bij complexiteit, locatie en ervaring van de taxateur. De kosten van de taxateur verschillen ook vaak per taxateur. Dit is ook afhankelijk van hoe groot het kantoor is en of het kantoor zich volledig richt op taxaties. Er zijn namelijk ook veel makelaars taxateurs die enkel een aantal taxaties per jaar uitvoeren.

Veel taxateurs bepalen vaak ook hun tarieven in vergelijking met andere taxateurs in de regio of stad. Zo kunnen ze blijven concurreren en vaak iets goedkoper zijn de concurrent.

Taxateurs vergelijken via Juiste Makelaar

Het vergelijken van taxateurs kan raadzaam zijn, vooral omdat taxateurs verschillende tarieven hanteren en verschillende beschikbaarheid hebben. Bij Juiste Makelaar bieden we hiervoor de oplossing voor. We hebben jaren ervaring in het vergelijken van makelaars en weten precies welke makelaar of taxateur het beste bij je past. Door te vergelijken krijg je transparant inzicht in de verschillende tarieven die door taxateurs worden gehanteerd, waardoor je gemakkelijk kunt bepalen welk bedrag je moet betalen zonder dat er opeens extra kosten bij komen. Bij Juiste Makelaar communiceren we altijd de tarieven inclusief. Bij het vergelijken van taxateurs stellen wij altijd drie offertes op basis van tarief, afstand en beschikbaarheid.

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Lees hier veel gestelde vragen over taxateurs

Wat kost een gevalideerd taxatierapport?

+

De kosten van een taxateur variëren enorm, afhankelijk van de plaats, omvang van het eigendom en de lokale marktomstandigheden. In het algemeen betaal je tussen de 300 en 750 euro voor een taxatie

Wanneer heb je een taxatie nodig?

+

 • Bij een scheiding om de waarde van de woning te bepalen
 • Bij het aanvragen van een hypotheek om de marktwaarde van een woning aan te tonen
 • Bij het afsluiten van een verzekering om het te verzekeren bedrag te bepalen
 • Bij het oversluiten van een hypotheek
 • Bij het indienen van een WOZ-bezwaar
 • Bij het willen weten of een verbouwing meerwaarde oplevert.

Waar let een taxateur op bij een taxatie?

+

 • Grootte van de woning
 • Kwaliteit en onderhoudsstaat van de woning
 • Afwerking van de woning
 • Vergelijkbare referenties van woningen die recentelijk verkocht zijn
 • Bestemmingplan
 • Buurt waarin de woning zich bevindt
 • Nabijheid van voorzieningen zoals winkels en scholen
 • Eventuele bijzondere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de waarde, zoals erfpacht of recht van overpad
 • Ontwikkelingen op de huizenmarkt, zoals vraag en aanbod en de economische situatie.