Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald? En wie bepaalt de WOZ-waarde?

Ontdek alles over de WOZ-waarde en hoe dit werkt bij je eigen woning

Ontdek hoe je de WOZ waarde kunt berekenen

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is een belangrijke factor in de Nederlandse woningmarkt. De afkorting WOZ staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’ en verwijst naar de waarde van een woning die door de gemeente wordt bepaald. Deze WOZ-waarde wordt gebruikt om gemeentelijke belastingen, zoals de onroerende-zaakbelasting (ozb), te berekenen. De WOZ-waarde is gebaseerd op verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Het is belangrijk om je WOZ-waarde goed in de gaten te houden, omdat deze waarde invloed heeft op de hoogte van je ozb-rekening. Dit kan  ook van belang kan zijn bij de verkoop of aankoop van je woning.

Hoe de WOZ-waarde te berekenen?

De WOZ-waarde (Wet WOZ) is de waarde van een woning volgens de wet. De waarde wordt vastgesteld door de gemeente en gebruikt om de hoogte van de onroerende-zaakbelasting te bepalen. De WOZ-waarde is niet hetzelfde als de marktwaarde of de verkoopwaarde van een woning. Om de WOZ-waarde van een woning te berekenen, kun je dit opvragen bij de gemeente. Zij geven aan hoe de WOZ-waarde voor je woning is bepaald en welke informatie hiervoor is gebruikt bij het berekenen van de huidige WOZ-waarde.

Het is belangrijk om te weten dat de WOZ-waarde niet altijd gelijk is aan de verkoopprijs van een woning. Dit kan verschillen afhankelijk van factoren zoals de staat van onderhoud, de locatie en andere eigenschappen van de woning. Als je wilt weten wat je woning waard is op de huidige woningmarkt, kun je het beste contact opnemen met een makelaar via Juiste Makelaar. Wij  kunnen je helpen aan een makelaar, vervolgens kan de makelaar de marktwaarde bepalen van je woning.

> Vergelijk hier gratis makelaars en kom te weten wat je huidige woningwaarde is

Wanneer ontvang je de nieuwe WOZ-waarde in 2023?

De peildatum van de WOZ-waarde is 1 januari van het vorige jaar. Voor 2023 is daarom de peildatum dus 1 januari 2022. Ieder jaar is het dezelfde datum waarbij de gemeente de WOZ-waarde vaststelt. Op dat moment schat de gemeente de woningwaarde in van jouw woning. Je ontvangt de WOZ-beschikking in de eerste maanden van 2023, meestal vóór 1 maart. In deze beschikking staat wat de lokale belastingen zijn. Als je het niet eens bent met de nieuwe WOZ-waarde, is het mogelijk om bezwaar te maken. Hiermee kun je  gemeentelijke belastingen besparen.

WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat de WOZ-waarde is van je woning of stuk grond? Dan is het eenvoudig om deze waarde op te vragen bij de gemeente. De WOZ-waarde is de waarde van een onroerende zaak, zoals bepaald op de peildatum. Deze waarde wordt gebruikt om de onroerende-zaakbelasting te berekenen. Om je WOZ-waarde op te vragen, volg je de volgende stappen:

  1. Ga naar de website van de gemeente waar je woning of grond is gelegen.
  2. Zoek op de website naar het formulier om de WOZ-waarde op te vragen. Dit formulier is meestal te vinden onder de categorie ‘belastingen’ of ‘onroerende zaken’.
  3. Vul het formulier in met de gegevens van je woning of grond, zoals het adres en het kadastraal nummer.
  4. Verstuur het formulier en wacht op een reactie van de gemeente. Zij zullen je binnen enkele dagen laten weten wat de WOZ-waarde is van je woning of grond.

Je kunt ook contact opnemen met de gemeente om je WOZ-waarde op te vragen. Zij kunnen je helpen met het invullen van het formulier en je vragen beantwoorden. Zo weet je precies wat de waarde is van je onroerende zaak en wat je aan belastingen kunt verwachten.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Huizen prijsdaling

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je woning, kun je bezwaar maken bij de gemeente. Dit betekent dat je het oneens bent met de manier waarop de WOZ-waarde is bepaald en dat je wilt dat de waarde wordt herzien.

Om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde van je woning, kun je het beste contact opnemen met de afdeling belastingen van je gemeente. Zij kunnen vertellen hoe je bezwaar kunt maken en wat de procedure is. Meestal moet het bezwaar gemaakt worden binnen een bepaalde termijn, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je woning. Het is ook mogelijk om hulp te vragen bij het maken van bezwaar, bijvoorbeeld bij een belastingadviseur of een organisatie die zich bezighoudt met consumentenrechten. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van je bezwaarschrift en het begeleiden van het bezwaarproces.

* Houd er rekening mee dat het maken van bezwaar geen garantie is dat de WOZ-waarde van je woning wordt verlaagd. De gemeente zal het bezwaar beoordelen en een beslissing nemen over of de WOZ-waarde moet worden veranderd. Als je het niet eens bent met deze beslissing, is het mogelijk om in beroep te gaan bij de rechtbank.

> Lees hier alles over het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde

Wat is het WOZ-waardeloket?

Het WOZ-waardeloket is een online dienst waarmee je de WOZ-waarde van je woning kunt opvragen. Deze dienst wordt aangeboden door de gemeente en is bedoeld om het voor burgers gemakkelijker te maken om de WOZ-waarde van hun woning te achterhalen.

Om gebruik te maken van het WOZ-waardeloket, ga je naar de website van je eigen gemeente. Daar kun je zoeken naar het WOZ-waardeloket of de afdeling belastingen. Op deze pagina kun je je woning zoeken en de WOZ-waarde opvragen. Meestal moet je hiervoor je postcode en huisnummer invoeren.

> Ga nu naar het WOZ-waardeloket om je WOZ-waarde op te vragen

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veel gestelde vragen

Lees hier alle veel voorkomende vragen van andere gebruikers over de WOZ-waarde en waar je bezwaar kunt indienen.

Wat word bedoeld met de peildatum bij WOZ-waarde?

+

De peildatum bij de WOZ-waarde is de datum waarop de waarde van een woning wordt bepaald. Deze waarde wordt gebruikt om de belasting (onroerende-zaakbelasting) die eigenaars van een woning betalen te bepalen. De peildatum is meestal 1 januari van het jaar waarvoor de belasting wordt berekend.

Wat is de WOZ-waarde?

+

De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) is sinds 1994 in het leven gebracht, om iedereen op dezelfde manier belasting te heffen over de woning. De WOZ-waarde wordt dan ook jaarlijks door de gemeente vastgesteld.

Waar kan ik mijn WOZ-waarde opvragen?

+

Je kunt je WOZ- waarde opvragen bij het WOZ-waardeloket.

Waar kan ik bezwaar maken tegen mijn WOZ-waarde?

+

Je kunt eenvoudig op Bezwaarmaker.nl bezwaar aanmaken op je WOZ-waarde.

Hoe kan ik de marktwaarde van mijn woning opvragen?

+

Een marktwaarde is anders dan de WOZ-waarde. Via Juiste Makelaar kom je in contact met makelaars voor een gratis waardebepaling van de woning. Zo krijg je een beeld van de huidige marktwaarde van je huis.