Twee woningen en dubbele woonlasten: Hoe te verminderen?

Duurt de verkoop te lang? Vergelijk dan makelaars om de beste makelaar voor jou te vinden!


  

Een huis gekocht, maar nog niet verkocht? Wat moet je met dubbele woonlasten?

Recent een nieuw huis gekocht en wil het niet lukken met de verkoop van je huidige huis? Er zijn een aantal opties om dit probleem op te lossen. Deze opties zullen niet voor iedereen geldig zijn omdat het van de persoonlijke situatie afhangt.

Zo beantwoorden we de vragen hoe je de verkoop kan bevorderen, wat te doen als je dubbele woonlasten hebt of kan je ook je net gekochte huis weer verkopen als je in de problemen komt?

Hoe kan je de verkoop van het huis versnellen?

Dreig je dubbele maandlasten te hebben, omdat de verkoop van je “oude” huis niet opschiet? Wat zijn de mogelijkheden om de verkoop te versnellen?

  1. Heb je weinig bezichtigingen gehad? Controleer of de foto’s slecht zijn of het huis er rommelig uitziet op de foto’s of dat het huis niet goed onderhouden is.
  2. Is de vraagprijs niet te hoog? Wellicht is het een idee om in overleg met de makelaar de vraagprijs te verlagen. Hierbij kun je bijvoorbeeld rekening houden met de verschillende prijscategorieen op grote huizensites zoals Funda en Huispedia. Zet de vraagprijs onder een groot rond getal, zoals onder € 300.000,-. Wellicht spreek je dan een interessante doelgroep aan voor jouw woning.
  3. Controleer je advertentie goed in het najaar. In het najaar neemt de verkoop van woningen altijd toe door de veranderende regels in het nieuwe jaar. Geïnteresseerden willen vaak snel in het oude jaar nog een huis kopen. Kijk dus of je advertentie nog up-to-date is om zo de verkoop te stimuleren.
  4. Doe mee met de Open-Huizen Dag. Ieder jaar worden er meerdere Open-Huizen Dagen georganiseerd waardoor veel mensen woningen gaan bezichtigen.
  5. Ga je eigen huis promoten via verschillende sociale media kanalen. Vraag daarnaast je vrienden of ze ook het bericht kunnen delen!
  6. Heb je een verkoopmakelaar? Overleg dan of de verkoopstrategie wel goed is. Schiet de samenwerking niet op? Denk er dan over na om samen te werken met een andere makelaar. Wil je zeker weten dat deze makelaar bij je past? Vergelijk dan makelaars via de tool.

> Lees hier meer over stappenplan huis verkopen

Heb je dubbele woonlasten?

Heb je dubbele woonlasten doordat je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je oude woning nog niet is verkocht? Dit kan voorkomen doordat je nieuwe woning in aanbouw is of dat de verkoop van de woning nog niet is afgerond door de notaris.

Gelukkig heeft de overheid twee opties bedacht om iemand met dubbele lasten te helpen.

Optie 1. Tijdelijk een woning verhuren

Heb je je oude woning nog niet verkocht? Dan is het mogelijk om deze oude woning tijdelijk te verhuren. Dit kan op basis van de Leegstandwet. Met deze regeling is het mogelijk om de huurder uit het huis te zetten zodra het huis verkocht is. Bekijk of deze optie bij je huidige situatie past. Heeft het zin om de woning tijdelijk te verhuren en wat zijn hier de fiscale gevolgen van? Wil je gebruik maken van de Leegstandswet? Dan moet je bij je gemeente een vergunning aanvragen. Dat kan via de website van de gemeente. Het formulier kun je op de website van de overheid vinden.

Optie 2. Dubbele hypotheekrenteaftrek

Voor allebei de woningen is de hypotheekrente aftrekbaar. Daarnaast hoeft de eigenwoningforfait voor de leegstaande woning of de woning in aanbouw niet betaald te worden. Deze regelingen zijn geldig vanaf het moment wanneer de woning te koop is gezet of de woning in aanbouw is aangekocht plus de drie opvolgende jaren erna.

Kan je een pas gekochte woning verkopen?

Wanneer je je “oude” huis niet kwijt raakt kun je ervoor kiezen om ook je recent aangekochte woning in de verkoop te zetten. Zo heb je ineens twee woningen in de verkoop, waardoor de kans groter is dat je sneller van de dubbele maandlasten af bent. Op het moment dat je nog niet in je nieuwe huis woont, blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Uiteraard moet je de nieuwe woning wel gekocht hebben om in te gaan wonen. In sommige gevallen mag je de aangekochte woning niet direct te koop zetten. Dit kan voorkomen bij een nieuwbouwproject. Hierbij is het dan niet toegestaan om voor de oplevering de woning al te verkopen.

> Meer lezen over huis verkopen en belasting

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Wat doet Juiste Makelaar?

+

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

Hoe vergelijken jullie makelaars?

+

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?

+

In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

+

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een normale courtage van een makelaar?

+

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

> Lees hier meer over verkoopmakelaars

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

> Lees hier meer over aankoopmakelaars

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

+

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

+

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

+

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.