Wat is Funda en wat zijn de alternatieven?

Lees alles over woningplatform Funda

Funda hompage

Overzicht onderwerpen

Klik op een van de onderwerpen om direct naar het onderwerp toe te gaan.

– Wat is Funda?
– Hoe werkt Funda?
– Zelf huis verkopen op Funda
– Wat kun je vinden op Funda?
– Woningaanbod voordat het op Funda komt
– Makelaarsbeoordelingen op Funda
– Alternatieven
– Structuur Funda en NVM

Wat is Funda en waarvoor kan je het gebruiken?

Logo van Funda

Funda is een Nederlandse huizensite die zich richt op de vastgoedmarkt en die mensen helpt bij het vinden van hun ideale woning. Het is een van de grootste vastgoedwebsites van Nederland met gemiddeld 5 miljoen bezoekers per maand en biedt gebruikers de mogelijkheid om woningen te zoeken, te vergelijken en te bekijken. In dit artikel bespreken we wat Funda is, hoe het werkt en wat je op deze website kunt vinden.

Funda is een vastgoedplatform waar huizen, appartementen en gronden te koop en te huur worden aangeboden. Het is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Wegener Media, en werd in 2001 opgericht. Funda is uitgegroeid tot een van de grootste en meest populaire vastgoedwebsites van Nederland.

Funda biedt mensen niet alleen de mogelijkheid om een nieuwe woning te zoeken, maar ook om informatie op te zoeken over de huidige huizenmarkt. Daarnaast kunnen huurders, verhuizers en makelaars gebruik maken van de website om informatie te vinden en hun aanbod te promoten.

Hoe werkt Funda?

Funda is een platform dat alleen toegankelijk is voor makelaars die lid zijn van de NVM, VastgoedPRO of VBO Makelaars. Het is niet mogelijk voor particulieren om een woning op de website te plaatsen. Dit betekent dat huiseigenaren hun woning via een makelaar op Funda kunnen plaatsen.

Het is belangrijk voor huiseigenaren om ervoor te zorgen dat hun woning aantrekkelijk wordt gepresenteerd op Funda. Zo is het bijvoorbeeld van belang om niet alleen een beschrijving als tekst te publiceren met enkele foto’s, maar ook een duidelijke plattegrond, indien mogelijk 360 graden foto’s en een video als sfeerimpressie. Er zijn verschillende manieren om een woning beter zichtbaar te maken op Funda, zoals bijvoorbeeld de Blikvanger en de Toppositie.

Naast het zoeken naar woningen en informatie op de website, biedt Funda ook de mogelijkheid om via een Mijn Funda account real-time statistieken te bekijken over het aantal keren dat jouw woning is gevonden en bekeken.

Zelf huis verkopen op Funda?

Als je zelf je woning wilt verkopen op Funda, moet je jezelf afvragen of je daar wel klaar voor bent. Het is namelijk niet alleen het plaatsen van je woning op Funda, maar ook het organiseren van bezichtigingen, onderhandelen met potentiële kopers en het opstellen van de verkoopovereenkomst. Niet iedereen is hier geschikt voor. Als je toch besluit om zelf je woning te verkopen, kun je via een internetmakelaar je woning op Funda plaatsen. Zorg dat je goede foto’s hebt van je woning, want dat is het eerste waar potentiële kopers naar kijken. Zorg er daarnaast voor dat je woning er netjes uitziet tijdens bezichtigingen en dat je alle relevante informatie paraat hebt. Als er een potentiële koper is gevonden, is het belangrijk om goed te onderhandelen en je grenzen aan te geven. Een jurist kan je helpen bij het opstellen van de koopovereenkomst. Kortom, zelf je woning verkopen op Funda kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk met de juiste voorbereiding en hulp van een internetmakelaar.

> Meer over makelaars vergelijken bij verkoop

Wat kun je vinden op Funda?

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, dan is Funda een goede plek om te beginnen. Het platform biedt namelijk niet alleen een breed scala aan woningen die te koop of te huur zijn, maar ook informatie over de huidige huizenmarkt in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig informatie vinden over de gemiddelde huizenprijzen, de trends in verkopen en het aanbod van huurwoningen. Funda biedt daarnaast ook specifieke websites aan die gericht zijn op verschillende doelgroepen. Zo is er Funda Landelijk voor mensen die op zoek zijn naar een agrarische woning en Funda in Business voor commercieel vastgoed. En als je op zoek bent naar een vakantiewoning, dan kun je ook terecht bij Funda. Het brede aanbod van Funda maakt het een van de meest populaire websites voor woningzoekenden in Nederland.

Of je nu op zoek bent naar een appartement in de stad, een huis in de buitenwijken of een boerderij op het platteland, Funda heeft voor ieder wat wils. Met handige zoekfilters en een overzichtelijke interface is het gemakkelijk om de perfecte woning te vinden. Dus als je op zoek bent naar een nieu

Producten op Funda

  • Koopwoning
  • Huurwoningen
  • Nieuwbouw
  • Recreatie
  • Woningen in Europa
  • Bedrijfruimte (BOG)
  • Woning waardecheck
  • NVM-makelaar zoeken
  • Op termijn: Hypotheken

Woningaanbod voordat het op Funda komt

Als je eerder op de hoogte wilt zijn van het woningaanbod dan Funda, dan is dit in sommige gevallen mogelijk. Veel makelaars werken met een CRM-systeem en daarin kunnen ze zelf aangeven wanneer ze woningen op Funda plaatsen. Vaak gebeurt dit enkele dagen later dan op hun eigen website, zodat hun eigen bezoekers voorrang hebben. Natuurlijk heeft niet iedereen zin om de websites van alle makelaars in de gaten te houden. Daarom kan het handig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Aankoopmakelaars maken vaak gebruik van dezelfde systemen en kunnen een zoekprofiel voor je aanmaken. Zo maak je gebruik van de uitwisseling tussen makelaars en ben je er snel bij. Op die manier ben je nooit te laat en kun je een woning al zien voordat deze op Funda verschijnt.

> Meer over de taken van een aankoopmakelaar

Makelaarsbeoordeling op Funda

De makelaarsbeoordelingen op Funda zijn niet altijd even betrouwbaar. Het gemiddelde van de beoordelingen is een verbazingwekkende 9,1, omdat het beoordelingssysteem van Funda niet waterdicht is. Het laagste gemiddelde is 8,4 en de helft van alle makelaars scoort tussen de 9 en 9,2. NVM-makelaars hebben bij voorbaat een voordeel op andere makelaars omdat het platform Funda van NVM is en alleen NVM-makelaars aanbiedt. De beoordelingen zijn niet representatief vanwege de kromme manier van beoordelen en makelaars het geen open beoordelingssysteem is, dus niet iedereen mag een beoordeling over de makelaar achterlaten.

> Lees meer over makelaarsbeoordelingen op Funda betrouwbaar?

Alternatieven huizensites

Funda is al jaren de nummer 1 huizensite van Nederland, maar er zijn ook andere huizensites die de moeite waard zijn om te bekijken, bijvoorbeeld voor huizen die niet op Funda te vinden zijn en huizensites die meer innoveren en met de tijd meegaan.  Wij hebben een top 10 van huizensites samengesteld, waarbij we hebben gelet op het aanbod van koopwoningen, design, gebruiksgemak, innovatie en bezoekers

Er zijn genoeg alternatieven voor Funda te vinden. Hoewel makelaars hun huizen ook op Funda mogen aanbieden, kunnen ze ook kiezen voor andere huizensites. Hieronder vind je een aantal alternatieve huizensites:

Huispedia woningplatform

Huispedia

Huispedia is het op één na grootste woningplatform van de Nederlandse woningmarkt, met 2,1 miljoen unieke bezoekers
per maand. Het platform biedt het grootste woningaanbod van Nederland, waardoor je nooit meer een woning hoeft te missen. Hier zijn alle 8 miljoen woningen in Nederland te vinden, inclusief een woningwaarde indicatie, waarna je de woning zelf kunt claimen en aanbieden. Huispedia is er voor iedereen die wil kopen, verkopen, huren, verhuren of gewoon goed zit. Het biedt eenvoudig inzicht in alle woningdata, met realistische woningwaardes en alle benodigde woninginformatie uit openbare en zelfs gesloten bronnen. Huispedia is 100% onafhankelijk en geeft jou de touwtjes in handen op de woningmarkt van vandaag. Of je nu op zoek bent naar een woning, hypotheekadviseur, een waarderapport voor de aan te kopen woning, of als je makelaars wilt vergelijken, Huispedia helpt je verder met hun Woningmarktexperts.

Jaap woningplatform

Jaap

Jaap is een bekend vastgoedplatform in Nederland naast Funda. Met de website en app biedt Jaap een uitstekende oplossing aan zowel de huizenzoeker als verkopers. Dankzij innovatieve functies maakt Jaap het aanbod transparant voor de consument in de complexe huizenmarkt. Jaap is onderdeel van de Zimmo Groep, eigendom van Mediahuis. Jaap is volledig onafhankelijk en streeft naar een eerlijk, volledig en betrouwbaar woningaanbod. Met meer dan 10 jaar ervaring is Jaap een toonaangevende huizensite die zich inzet voor kwaliteit. Makelaars publiceren hun aanbod rechtstreeks op Jaap, waardoor het altijd up-to-date is. Bovendien biedt Jaap innovatieve functies om de huizenzoektocht sneller en leuker te maken.

huislijn woningplatform

Huislijn

Huislijn.nl is een betrouwbare website waar woningzoekenden en makelaars samenkomen. Op de website is een actueel en compleet aanbod te vinden van koop- en huurwoningen en nieuwbouwwoningen. Makelaars kunnen hun aanbod presenteren in hun eigen huisstijl en TopHuis zorgt voor extra aandacht voor woningen. Daarnaast biedt Huislijn.nl advertenties aan over woongerelateerde zaken en heeft de website meer dan 10 jaar ervaring in de branche.

Pararius woningplatform

Pararius

Pararius is een onafhankelijke woningwebsite, waar professionele aanbieders hun huur- en koopwoningen rechtstreeks kunnen plaatsen. Het aanbod op Pararius is daardoor actueel, eerlijk en volledig. Via slimme zoekfilters en e-mailupdates blijf je gemakkelijk op de hoogte van het nieuwste aanbod. Pararius denkt buiten de gebaande paden en is daardoor het meest vooruitstrevende woningplatform waar vraag en aanbod samenkomen. Paraius cosust zich voornamelijk op huur maar bied ook koopwoningen.

Huizenzoeker woningplatform

HuizenZoeker

HuizenZoeker is een onafhankelijke website die een zo compleet mogelijk overzicht biedt van huizen en appartementen die te koop of te huur staan. Naast het koop- en huuraanbod, kun je ook informatie vinden over elke woning in Nederland. HuizenZoeker heeft ruim 10 jaar ervaring in de woningmarkt en biedt informatie over de woningmarkt op straatniveau, inclusief antwoorden op belangrijke vragen bij het kopen of verkopen van een huis.

Promodomo woningplatform

Promodomo

Promodomo is een gratis platform waar alle koopwoningen in Nederland op te vinden zijn. Het doel van Promodomo is om het aanbod op de huizenmarkt te verhogen en de markt weer dynamisch, transparant en eerlijk te maken. Promodomo zorgt ervoor dat iedereen zijn woning zelf en gratis te koop kan zetten en creëert voor elke woning in Nederland een eigen woningpagina met een uniek algoritme dat nauwkeurig de waarde van de woning kan berekenen.

JUMBA woningplatform

Jumba

Jumba is een online platform dat inzicht geeft in de Nederlandse woningmarkt en woningeigenaren en woningzoekers de mogelijkheid biedt om alle informatie over gemeenten, steden, wijken, buurten en woningen op één plek te vinden en te beheren. Het platform is transparant en biedt de mogelijkheid om eenvoudig zelf een huis te koop te zetten en gebruik te maken van het unieke transparante biedingsplatform om zonder dubbele bodem het huis voor de beste prijs te verkopen. Jumba maakt de woningmarkt transparanter en begrijpelijker voor iedereen en biedt de mogelijkheid om hulp te krijgen van een Jumba Expert als dat nodig is.

BUITENSTATE woningplatform NVM Makelaars

Buitenstate

Buitenstate is een samenwerkingsverband van NVM-makelaars die gespecialiseerd zijn in de aankoop en verkoop van vrijstaande woningen in het buitengebied. Ze hebben het grootste aanbod van dit type woningen en bieden een specifieke benadering vanwege de bijzondere wet- en regelgeving op het platteland. Buitenstate-makelaars kunnen potentiële kopers overtuigen van de passie voor landelijk wonen en bieden professionele ondersteuning bij de verkoop van woningen, waaronder kennis van de nieuwste (online) verkooptools, de juiste waardebepaling van de woning en kennis van de wet- en regelgeving en verkoopmogelijkheden in het buitengebied.

Woningen op Funda

Marktplaats

Op Marktplaats kun je niet alleen allerlei spullen kopen, maar er worden ook regelmatig huizen verkocht. Veel huiseigenaren maken echter geen gebruik van deze mogelijkheid, terwijl Marktplaats dagelijks miljoenen bezoekers trekt. Het plaatsen van een advertentie op Marktplaats biedt daarom voordelen, zoals het bereiken van honderden potentiële kopers. Veel makelaarskantoren maken echter geen gebruik van het platform, omdat ze vertrouwen op andere platforms en andere werkzaamheden te veel tijd in beslag nemen. Huiseigenaren kunnen echter zelf een advertentie plaatsen op Marktplaats.

Woningen op Facebook

Facebook

Facebook is misschien niet het eerste platform waar je aan denkt als het gaat om het verkopen van je woning, maar het kan een effectief middel zijn om je woning onder de aandacht te brengen. Door het plaatsen van berichten, foto’s en video’s kun je een groot publiek bereiken en Facebook biedt ook advertentiemogelijkheden om gericht te adverteren aan specifieke doelgroepen.

Structuur Funda en NVM

NVM

Funda, opgericht in 2000 als internetplatform voor huizen, is het grootste succes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Naast Funda heeft de NVM nog andere succesvolle dochterbedrijven zoals softwarebedrijf Realworks, databedrijf Brainbay, taxatiesoftwaremaker Flux, cursusbedrijf Academie voor Vastgoed, Vidua Vastgoed, een Service Office en onlinebiedingssysteem Realbid. Makelaars betalen per advertentie die ze plaatsen op Funda en krijgen korting als ze aangesloten zijn bij de NVM. De NVM heeft 70% van de aandelen van Funda.nl en 90% van het stemrecht, wat heeft geleid tot onenigheid binnen de branchevereniging.

Funda heeft in de loop der jaren veel interesse getrokken van buitenlandse investeerders. In 2017 schatten verschillende partijen de waarde van Funda op €240 miljoen en wilden ze graag toetreden als derde aandeelhouder, maar de NVM hield als grootaandeelhouder de boot af. Dit leidde tot frictie tussen het bestuur van Funda en de NVM. Funda wilde doorgroeien en differentiatie in haar aangeboden diensten aanbrengen door ook hypotheken aan te bieden.

In 2018 stapte de hele RvC van Funda op vanwege de afwijkende visies op de strategie en de aanhoudende weigering van de NVM om een derde aandeelhouder toe te laten. In 2020 werd de schatting van de waarde van Funda verhoogd naar een bedrag tussen de €350 en €375 miljoen. De certificaathouders begonnen onrustig te worden en wilden verkopen, maar de NVM hield nog steeds geen rekening met een nieuwe aandeelhouder. Na ruim anderhalf jaar bundelden een aantal certificaathouders hun krachten in de vereniging FundaBelang en werd Timo Smit als voorzitter aangesteld. De NVM bleef echter bij haar besluit om haar aandeel van 90% te behouden en de certificaathouders geen mogelijkheid te bieden om te verkopen.

Al met al heeft Funda de NVM veel succes gebracht, maar ook voor veel frictie gezorgd binnen de branchevereniging. De toekomst van Funda is nog steeds onzeker en de certificaathouders lijken vastbesloten om hun belangen te verdedigen. Ondertussen blijft Funda een belangrijk platform voor huizenzoekers en makelaars in Nederland.

> Lees hier meer over Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over Funda

Wat zijn de voordelen van Funda?

+

Funda biedt toegang tot een uitgebreid aanbod aan huizen die te koop of te huur staan in Nederland. Gebruikers kunnen gemakkelijk zoeken naar huizen die voldoen aan hun eisen en de prijzen vergelijken om de beste deal te vinden.

Wat zijn de belangrijkste functies van Funda?

+

Funda heeft verschillende kenmerken, waaronder het zoeken naar huizen op basis van locatie, prijs, grootte en type. Bovendien kunnen gebruikers foto’s van de woning bekijken en contact opnemen met de verkoper of verhuurder om meer informatie te krijgen.

Hoe plaats ik mijn woning op Funda?

+

Wanneer je jouw woning op Funda wilt plaatsen, kun je een makelaar inschakelen die is aangesloten bij Funda. Zij kunnen je helpen om jouw woning op de website te adverteren.

Hoe kan ik mijn woning laten opvallen op Funda?

+

Om jouw woning te laten opvallen op Funda, is het van belang om te zorgen voor hoogwaardige foto’s en een in een duidelijke tekst de woning beschrijft met kenemerken. Daarnaast kan het inschakelen van een professionele fotograaf helpen bij het maken van foto’s van hoge kwaliteit.

Kan ik Funda gebruiken om mijn droomhuis te vinden?

+

Om jouw droomhuis te vinden op Funda, kun je beginnen met het instellen van zoekcriteria op de website. Nadat je een lijst hebt samengesteld met huizen die aan jouw criteria voldoen, kun je de beschrijvingen en foto’s bekijken en contact opnemen met de verkopende makelaar. Om je droomhuis te vinden, kan een aankoopmakelaar ook raadzaam zijn.