Stappenplan huis verkopen: Welke stappen zijn er nodig bij de verkoop?

Liever met of zonder makelaar je huis verkopen? Ontdek het stappenplan en bekijk wat het beste is!

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Stappenplan om je huis te verkopen

Hoe kun je succesvol je huis verkopen? Hoe gaat de verkoop van een huis? En op welk moment kan je een makelaar gaan inschakelen voor het optimale resultaat? Bij veel mensen levert alleen de gedachten van het verkopen van je huis al veel stress op. Zeker wanneer je ook een nieuw huis wilt kopen. Op dat moment komt er veel te gelijk op je af en is het vaak nieuw. Want hoe vaak verkoop je een huis? Daarom vind je hieronder het stappenplan om je zo goed mogelijk je huis te verkopen.

De beslissingen die je gedurende het verkoopproces maakt kunnen je enorm veel geld kosten of juist besparen. Lees de stappen goed door om de verkoop zo goed mogelijk te plannen en maak gebruik van de slimme tips!

Stap 1. Moet je je huis wel verkopen?

Het is niet de eerste stap die je zou verwachten in een stappenplan. Want wellicht is het een overbodige vraag om jezelf af te vragen of het wel verstandig is te verkopen. In sommige gevallen is het namelijk slimmer om je huis te verbouwen. Wanneer je na de verkoop ook een nieuw huis wilt kopen komen hier namelijk veel kosten bij kijken. Het kan dus zomaar ‘goedkoper’ zijn om je niet zomaar te verkopen.

Naast de vraag of je wel moet verhuizen zijn er nog een aantal vragen die je je moet afvragen voordat je naar stap 2 van het stappenplan gaat:

  • Heb je eraan gedacht hoe de huidige woningmarkt jouw beslissing beïnvloed om te verkopen? Op het moment dat de prijzen snel stijgen is er een kans dat je geen groter huis kan veroorloven dan je huidige woning.
  • Denk je eraan om kleiner te wonen? Kijk dan eerst naar de voor- en nadelen inclusief of er op dit moment goede verhuisopties zijn.
  • Heb je schulden? Als dit het geval is: kan je het veroorloven om je huis te verkopen en een nieuw huis te kopen? Dit kan namelijk behoorlijke consequenties hebben wanneer de schulden zo groot zijn.
  • Is het niet slimmer om je huidige huis niet te verkopen maar te verhuren? Natuurlijk hangt het van de (financiële) situatie af, maar in sommige gevallen is het aantrekkelijk om je huidige huis te verhuren.

Stap 2. Neem contact op met een financieel adviseur

Nadat je de keuze hebt gemaakt om daadwerkelijk te gaan verkopen is de volgende stap om je hypotheekverstrekker op de hoogte stellen. Het is belangrijk dat je de hoogte van je huidige schuldrestopgave van de hypotheek weet en of er een vervroegde aflossingsboete is. Daarnaast is het handig om uit te zoeken wat de huidige woningwaarde waard is, zo kom je erachter wat je zal overhouden wanneer je het restant van de hypotheek afbetaald. Op het moment dat je ook een nieuw huis wilt kopen moet je bekijken wat voor een hypotheek je nodig hebt. Hierbij kan de financieel adviseur ook direct bij adviseren.

Stap 3. Beslis of je moet kijken voor een koop- of huurhuis

Tijdelijk huren kan extra kosten met zich meebrengen, maar het vermindert wel de druk om snel een huis te kopen. Wanneer je tijdelijk gaat huren heb je meer tijd om je perfecte koophuis te vinden. Wanneer de trend van de huizenprijs omlaag is dan kan het een verstandige keuze zijn om een periode te huren, waarna je meer huis voor je geld krijgt. Echter is dat in de huidige woningmarkt een ingewikkelde keuze. Veel mensen willen eerst een nieuw huis kopen voordat ze hun huidige huis verkopen.

Stap 4. Vind de beste makelaar voor jou

Op het moment dat je zeker bent dat je je huis wilt verkopen heb je een makelaar nodig die de verkoop zal gaan regelen. Bij Juiste Makelaar weet je zeker dat je in contact wordt gebracht met de beste makelaars bij jouw voorkeuren. Hierbij zal er gebruik gemaakt worden van alle beschikbare data hoe de makelaars in heel Nederland presteren. Zo kom je in contact met de twee beste makelaars in de buurt!

Stap 5. Bepaal de verkoopprijs

Een van de moeilijke stappen tijdens de verkoop van je huis is het bepalen van de verkoopwaarde. Bij deze stap kun je zelf goed onderzoek, maar vertrouw vooral je verkoopmakelaar hierbij. De verkoopstrategie hangt hierbij samen met de geschatte verkoopprijs.
Tip: Je hoeft niet altijd voor de makelaar te kiezen die de hoogste verkoopprijs in gedachte heeft. Het gaat er tenslotte om in welke makelaar jij het meeste vertrouwen hebt. De verkoopprijs is tenslotte geen zekerheid dat je het voor die prijs verkoopt. Soms wordt er een verkoopstrategie gehanteerd, waarbij de verkoopprijs juist lager is zodat het huis meer kijkers trekt. Zo is de interesse groter en is er meer kans op overbiedingen.

Stap 6. Maak je huis verkoop klaar!

Zorg ervoor dat het huis er netjes uitziet. Op deze manier verkoop je je huis niet alleen sneller, maar is het eveneens mogelijk het voor een hogere verkoopprijs te verkopen.

Ruim het huis op, zorg dat er geen rommel is; geef het huis een frisse uitstraling door de nodige muren te verven en repareer kleine dingen in het huis. Tot slot kan je een appeltaart bakken; een spiegel ophangen voor een ruimtelijke uitstraling en zorg dat er fris ruikt. Op zoek naar extra tips om je huis te verkopen? Lees dan hier de 9 beste verkooptips!

Stap 7. Accepteer het beste bod

Je hebt een bieding of meerdere biedingen gekregen, top! Wanneer je niet tevreden bent met het bod kan je deze weigeren of een tegenbod doen. Je verkoopmakelaar zal de onderhandelingen voor je voeren. Als een tegenbod niet geaccepteerd is, is het altijd mogelijk om te wachten op een hoger bod.

Op het moment dat je een bod accepteert moet de makelaar vervolgens het huis van de markt halen. Wanneer je het bod accepteert is de koop nog niet rond, er is een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Daarnaast moeten de voorwaarden nog besproken worden.

Stap 8. De koopovereenkomst opstellen en tekenen

Jij en de koper moeten het over een aantal belangrijke dingen eens worden. Dit zijn zaken zoals de overdrachtsdatum, wat de koper wilt overnemen (ook wel: de roerende zaken), de waarborgsom en wat ontbindende voorwaarden zijn.

De koopakte moet ondertekend worden door beide partijen. Daarna hebben beide partijen een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Wanneer deze periode is verstreken is de koop definitief. Op het moment dat je alsnog onder de verkoop uit wilt zijn enkel de ontbindende voorwaarden van toepassing.

Stap 9. Verhuizen uit het verkochte huis

Je moet je spullen verhuizen voordat de overdrachtsdatum is overschreden. Voor deze tijd moet je dus alle eerder gemaakte afspraken nakomen, zodat je geen problemen krijgt met de overdracht. Zorg ervoor dat je hier genoeg tijd voor neemt. Het inpakken en verhuizen van je spullen duurt altijd langer dan je denkt. Daarnaast is het minder stressvol om dit eerder te doen. Wanneer je op zoek bent naar een professionele verhuizer, wees er dan zeker van dat je verschillende prijzen vergelijkt. Dit kan bijvoorbeeld via HuisAssist.

Stap 10. Rond de verkoop af

Zodra de wettelijke bedenktijd is verstreken en de financiering van de koper rond is kan de volgende stap gezet worden. De leveringsakte kan worden opgesteld. Voordat je deze tekent ga je samen met de verkoopmakelaar en de koper langs de woning om te controleren of alles is opgeleverd volgens afspraak. Daarna vindt de overdracht plaats bij de notaris. Hier teken je de leveringsakte en heb jij definitief je huis succesvol verkocht!

Tijdens het tekenen van de overdracht wordt meteen de financiële administratie op orde gebracht. Op de nota van afrekening staan de bedragen die je als verkoper ontvangt en die de notaris aan verschillende bedrijven zal betalen. Na het ondertekenen hoef je verder niks meer te doen.

Stap 11. Hypotheek doorhalen

Je bent verplicht om uiterlijk bij de overdracht je hypotheekinschrijving door te halen. Dit moet een notaris voor je doen. Je kunt dit doen bij de notaris die de overdracht verzorgt. Wanneer je de hypotheek al hebt afgelost regel dan dat de doorhaling voor de overdracht is geregeld.

Uiteraard zijn er kleine stappen in het stappenplan om je huis te verkopen die missen. Wanneer je nog meer wilt weten hoe de verkoop van een huis gaat, neem dan gerust contact op. Je kunt ook direct een makelaar aanvraag doen, waarna wij je helpen aan de beste makelaar in je buurt!

Moe van al het lezen? Bekijk hier de stappen om je huis te verkopen

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je meer over de stappen en de belangrijke punten van het verkopen van je huis.

+

Hoe snel kan je je huis verkopen?

Je kan je huis binnen een week verkopen. Echter is de aanlooptijd met foto’s maken, goede teksten, het huis inspecteren ook een aantal dagen werk. Wanneer je echt haast hebt, laat je dan goed informeren door de makelaar.

+

Huis verkopen en hoe zit het met de hypotheek?

Wanneer je je huis gaat verkopen en je koopt geen nieuw huis, dan kun je je hypotheek afbetalen. Ook wanneer je een nieuw huis koopt, kan het in sommige gevallen slim zijn een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld bij een lagere rente.

+

Huis verkopen zonder makelaar, hoe werkt dat?

Op dat moment moet je alle stappen zelf ondernemen. Je moet een fotograaf laten komen, tekst schrijven, energielabel aanvragen, huis online zetten, bezichtigingen inplannen en zelf doen en de hele verkoop rond maken.

Vergelijk hier