Je huis laten taxeren bij verkoop, is dat nodig?

Waarom zou je je huis laten taxeren? Is een gratis waardebepaling niet genoeg? Lees het hier

Klik direct op het onderwerp waar je naar op zoek bent of scroll verder naar beneden.

Huis taxeren
Taxatie verplicht bij verkoop?
Gecertificeerd taxatierapport
Taxatierapport overdraagbaar?
Verschillen goedkope taxatie
Waardebepaling
Wie kiest de taxateur?

Huis laten taxeren

Als je van plan bent je huis te verkopen, is de woningwaarde een belangrijk punt die het de moeite waard maakt je huis te verkopen of niet. Natuurlijk kun je veel informatie online vinden of kun je een makelaar inschakelen die een gratis waardebepaling afgeeft. Maar er is ook duidelijk wat te zeggen om een taxateur in te schakelen. We zullen de voordelen uitleggen van een betaalde taxatie voordat je je huis gaat verkopen en wat je aan een goedkope taxatie hebt.

> Lees hier meer over taxateurs

Is een taxatie verplicht bij verkoop?

Nee, het is zeker niet verplicht om een taxatie uit te laten voeren voordat de verkoop van je huis start. In de meeste gevallen doet je verkoopmakelaar een gratis waardebepaling, waarna de woning in de markt gezet zal worden. Echter zijn er verschillende situaties waarin een woningtaxatie nodig is voordat u uw huis verkoopt, zoals:

  • Wanneer erfgenamen een huis erven en het willen verkopen
  • Wanneer partners uit elkaar gaan en de gezinswoning willen verkopen. Hierbij kunnen er verschillende belangen spelen
  • Wanneer er een executieverkoop plaats vindt
  • Bij oversluiten van de hypotheek
  • Om herbouwwaarde te bepalen

Huizenprijzen worden bepaald door vraag en aanbod samen te brengen in combinatie van onderhandelen en de juiste keuze maken Er zijn echter situaties waarin een meer objectieve evaluatie nodig is om de werkelijke waarde van woning te bepalen. In dergelijke gevallen kan een taxateur inzicht verschaffen. Is de getaxeerde waarde hetzelfde als de werkelijke verkoopprijs? Nee, dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is wel een indicatie van de waarde of de renovatiekosten. Deze renovatiekosten kunnen van belang zijn bij een verzekeringskwestie. Er moet niet alleen rekening gehouden worden met de huidige waarde, maar ook met geschatte renovatiekosten en besparingen van duurzaamheidsoplossingen.

Wat is een gecertificeerd taxatierapport van een woning?

In principe moet elke taxatie volgens dezelfde normen worden uitgevoerd en moet het rapport objectief en correct zijn. Maar als je bijvoorbeeld een hypotheek moet afsluiten op basis van het Nationale Hypotheek Garantie dan moet u een gecertificeerd taxatierapport overleggen. Zo’n rapport kan alleen worden opgemaakt door een geregistreerde taxateur die is aangesloten bij het NWWI. De organisatie controleert de taxatierapporten, waarna je het kunt overhandigen aan de partij of organisatie die het nodig heeft. Alle taxateurs in Nederland zijn erkend, maar niet alle taxateurs staan ingeschreven bij het NWWI. Let hier dus op voordat je een taxatie laat uitvoeren.

Is een taxatierapport overdraagbaar?

Als koper die een hypotheek aanvraagt, zul je altijd de woning moeten laten taxeren. In principe moet elke taxateur een onafhankelijke taxatie uitvoeren. Kun je dan het rapport opvragen bij de verkoper om in te kijken? Ja, dat kan. Maar de huidige eigenaar heeft het recht om te beslissen of hij deze informatie wel of niet wil delen. Dit is echter niet ideaal, omdat bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers over het algemeen eisen dat een taxatie wordt uitgevoerd op je eigen naam. Een “gebruikte” taxatie is niet geldig.

Taxatiekosten die worden verdeeld tussen de koper en verkoper kan dus niet. Of het een verschil maakt wie de taxatie laat uitvoeren? Uiteindelijk niet. Maakt het in de werkelijkheid verschil? Ja. Financieele instellingen, die bijvoorbeeld hypotheken verstrekken, willen geen risico nemen met mogelijke fraude of andere zaken. De gemoeide geldbedragen zijn te hoog om elke taxatie aan te nemen. Als koper en verkoper allebei hun huis willen laten taxeren, zullen ze twee verschillende taxateurs moeten vinden die elk apart een taxatierapport opstellen. Mag het dezelfde taxateur zijn? Ja, dat dan weer wel. In de praktijk zien we ‘speelruimte’ is. Echter zullen veel taxateurs niet beide taxaties uitvoeren wegens de conflicterende belangen.

Oftewel, de taxatiekosten bij de aankoop van een huis, zijn kosten waar je niet onderuit kan.

Goedkope taxatie uitvoeren bij verkoop woning

Waarom zou je geen goedkope taxateur kiezen als je die hebt gevonden? Zeker omdat er flinke verschillen zitten bij de taxatie wanneer je je huis gaat verkopen. Omdat de eisen sinds eind 2021 strenger zijn geworden, zijn de kosten voor een taxatierapport ook hoger geworden. Echter zijn de toetsingsmethoden ook beter hierop afgestemd. Naar het bekende taxatierapport kun je ook een Desktop Taxatie laten uitvoeren. Een dusdanig rapport wordt volledig op afstand met slimme software en bestaande gegevens gegenereerd. Hiermee bespaar je tot 90 procent op het standaard taxatietarief, wat een mooi voordeel is! Desktoptaxaties worden echter nog niet door alle geldverstrekkers geaccepteerd, en zijn eveneens niet voor alle woningen mogelijk. Wanneer je huis sterk afwijkt van de norm, heb je een fysieke taxatie nodig die het huis persoonlijk inspecteert. Een goedkope taxatie nodig? Vraag dan een vrijblijvend vergelijking aan in jouw buurt via HuisAssist.

Kan ik alleen met een waardebepaling mijn huis verkopen?

Bij de verkoop van een huis is het niet altijd nodig om het te laten taxeren. Als je alleen een realistische vraagprijs wilt bepalen, dan kan een geschikte makelaar meestal een goede schatting van de verkoopopbrengst geven. Zij zullen niet alleen naar de meetbare feiten kijken, maar ook rekening houden met de huidige marktomstandigheden en andere subjectieve factoren die de beslissingen van kopers beïnvloeden. Veel verkoopmakelaars in de buurt bieden dit zelfs gratis aan. Op deze manier heb je direct een inzicht wat je huis zal opleveren, zonder een taxatie uit te voeren. Echter hoef je je huis niet voor deze prijs in de verkoop te zetten. Je kunt je woning ook voor een strategische prijs te koop zetten. Zo kunnen er meer geïnteresseerden op je huis af komen

> Lees hier meer over makelaars vergelijken bij verkoop

Wie mag de taxateur kiezen bij de verkoop?

Als je een huis wilt kopen, mag je zelf bepalen wie je potentiële nieuwe huis moet taxeren. Maar als je een huis verkoopt, heb je die keuze niet. Je kunt altijd online een aanvraag doen voor een geschikte taxateur, die de taxatie kunt uitvoeren. Een andere optie is om dit te vragen aan de makelaar, die kent genoeg taxateurs in de regio. Het hangt van de regio af of er beperkingen zijn aan de afstand waar een taxateur vandaan mag komen. Zo mag er in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht alleen een taxateur binnen een straal van 10 kilometer van uw huis komen. Terwijl dit in Friesland, Groningen en Zeeland 30 kilometer is. Je kunt ook prijzen vergelijken om te helpen bij deze beslissing.

Taxateurs vergelijken? Ga naar HuisAssist.nl en vergelijk direct taxateurs

Meer tips

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Wat doet Juiste Makelaar?

+

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

Hoe vergelijken jullie makelaars?

+

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?

+

In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

+

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een normale courtage van een makelaar?

+

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

> Lees hier meer over verkoopmakelaars

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

> Lees hier meer over aankoopmakelaars

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

+

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

+

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

+

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.