Zijn makelaarsbeoordelingen op Funda betrouwbaar?

De makelaarsbeoordelingen op de website Funda zijn niet betrouwbaar. Uit een data-analyse van JuisteMakelaar blijkt dat uit 30.000 beoordelingen het gemiddelde een 9,1 is. Het beoordelingssysteem van Funda is niet waterdicht. Geen wonder is dat de gemiddelden zo verbazingwekkend hoog zijn.

Hoe kunnen de beoordelingen van Funda zo hoog zijn?

Hoe het kan dat deze beoordelingen zo hoog zijn heeft te maken met de manier waarop klanten hun beoordelingen kunnen achterlaten. Klanten kunnen enkel een review van hun makelaar achterlaten wanneer de woning de status verkocht heeft. Op het moment dat het huis niet gekocht of verkocht is, kan er geen recensie achtergelaten worden. Ook als de samenwerking mislukt is, is er geen mogelijkheid voor de klant om een recensie te schrijven op Funda.

Door de kromme manier van het beoordelen is het laagste gemiddelde een 8,4 en scoort de helft van alle makelaars tussen de 9 en 9,2. Hiernaast hebben meerdere makelaars een gemiddelde beoordeling boven 9,8, doordat er weinig recensies geplaatst zijn.

NVM Makelaars beoordelingen

Daarnaast hebben NVM makelaars bij voorbaat een groot voordeel op andere makelaars. Het platform Funda is van NVM en biedt dus ook alleen NVM makelaars aan. Andere makelaars zijn nauwelijks vindbaar, aangezien je ze alleen kunt vinden op Funda via Google of als ze een huis aanbieden.

Zodoende zijn de beoordelingen niet representatief door demanier van beoordelen. Door de nietszeggende gemiddelden kunnen consumenten zich beter niet op Funda oriënteren voor een makelaar.
Er zijn verschillende websites te vinden waar dit wel kan, waaronder JuisteMakelaar. Via de tool van Juiste Makelaar kan je de beste lokale makelaar vinden die rekening houdt met recensies van meerdere websites en de prestaties van de makelaar. Hierbij houdt de tool rekening met nog meer factoren die gepersonaliseerd kunnen worden, zoals budget en verkooptijd.

> Lees hier alles over Funda

Feedback.tekenen