Wanneer moet je een makelaar betalen?

De makelaar betaal je zodra de koop of verkoop officieel is afgerond bij de notaris

Onderwerpen over het betalen van de makelaar

Klik op het onderwerp en ga direct naar het onderwerp om hier meer over te weten.

Wanneer de makelaar betalen
Verschillende kosten per makelaar
Wanneer de ‘no-cure, no-pay’ makelaar betalen
Courtage betalen

Wanneer moet je een makelaar betalen?

Als je van plan bent een woning te verkopen of te kopen in Nederland, is het belangrijk om te weten wanneer je de makelaarskosten moet betalen. Meestal betaalt de verkoper de kosten van de verkoop van het huis. Sommige makelaars zorgen ervoor dat de koper deze kosten moet betalen. Dit staat beschreven in de koopovereenkomst. Het is verstandig om de voorwaarden van de makelaar goed door te lezen en om meerdere makelaars te vergelijken om te zien wat voor tarieven ze aanbieden. Zo weet je precies wanneer je de makelaar moet betalen tijdens het verkoopproces of aankoopproces van je woning.

Wanneer je je huis gaat verkopen betaal je de makelaar zodra de koop officieel rond is. Als de woning van eigenaar wisselt zullen de kosten van de makelaar worden verrekend bij de notaris.

Bij aankoop betaal je de aankoopmakelaar bij de notaris. Zodra je eigenaar wordt van de woning betaal je de kosten van de makelaar. Dit is de nota van afrekening.

> Lees hier meer over het vergelijken van makelaars

Kosten variëren per makelaar en aangeboden diensten

Het is goed om te weten dat makelaarskosten kunnen variëren afhankelijk van de makelaar en de diensten die ze aanbieden. Sommige makelaars bieden bijvoorbeeld alleen bemiddeling aan, terwijl andere makelaars ook advies geven over de prijsstelling en de verkoopstrategie van de woning. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de diensten die de makelaar aanbiedt en of deze aansluiten bij je wensen.

Daarnaast is het ook verstandig om te weten hoeveel procent van de verkoopopbrengst de makelaar in rekening brengt. Dit is vaak een percentage van de verkoopopbrengst, maar sommige makelaars kunnen ook een vast tarief in rekening brengen. Het is daarom belangrijk om hierop te letten bij het vergelijken van makelaars.

> Lees hier meer over de kosten van een makelaar en hoe deze worden berekend

Wanneer de ‘No cure no pay’ makelaar betalen?

Als je van plan bent een woning te verkopen, wil je natuurlijk graag weten hoe je de makelaarskosten moet betalen. Een populaire optie die veel mensen kiezen is een ‘no cure no pay’ makelaar. Maar wanneer moet je deze makelaar betalen?

Een ‘no cure no pay’ makelaar werkt altijd op basis van een succesfee. Dit betekent dat je als verkoper alleen kosten maakt als de makelaar succesvol is in het verkopen van je woning. Als de woning niet verkocht wordt betaal je geen kosten aan de makelaar.

Dit is een voordeel als je twijfelt of de woning snel verkocht zal worden. Je hoeft dan niet bang te zijn voor hoge kosten als de verkoop niet lukt. Het is wel belangrijk om te weten dat de courtage die een ‘no cure no pay’ makelaar in rekening brengt vaak hoger is dan bij een gewone makelaar. Dit is omdat de makelaar zijn verdiensten baseert op het succes van de verkoop of aankoop.

> Wil je weten of de ‘no cure no pay’ makelaar een interessante optie is? Lees dan hier alles hierover

Wanneer courtage betalen aan de makelaar

Een makelaar kan je helpen bij het vinden van een geschikte woning of bij het verkopen van jouw huidige woning. Een makelaar brengt hiervoor een courtage in rekening, maar wanneer moet je deze courtage betalen?

Meestal betaalt de verkoper van een woning de courtage van de makelaar. De courtage wordt verrekend in de verkoopopbrengst van de woning. Dit betekent dat de verkoper de courtage betaalt uit de opbrengst die hij/zij ontvangt van de verkoop van de woning.

Er zijn echter ook situaties waarin de koper de courtage van de makelaar moet betalen. Dit wordt vaak afgesproken in de koopovereenkomst. Het is daarom belangrijk om deze overeenkomst goed te lezen voordat je hem ondertekent.

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Hieronder staan veelgestelde vragen van mensen die willen weten wanneer je de makelaar moet betalen en hoe dat in zijn werk gaat.

Wanneer moet je een aankoopmakelaar betalen?

+

Wanneer je met een aankoopmakelaar werkt om een huis aan te kopen betaal je de makelaar bij de notaris. Op dat moment wordt de aankoop officieel getekend en is het huis van jou. Dan worden de kosten van de aankoopmakelaar verrekend.

Moet ik een makelaar betalen als de koop niet doorgaat?

+

Het hangt er vanaf wat je met de aankoopmakelaar hebt afgesproken. Over het algemeen moet je een makelaar een deel betalen

Wanneer heeft de makelaar recht op commissie?

+

De makelaar heeft in principe recht op de commissie die de makelaar vraagt zodra de koop of verkoop succesvol is afgerond. Dit is het moment dat je de koop officieel rond maakt bij een notariskantoor.