Wanneer is een woning 'verkocht onder voorbehoud'?

Zodra het bod is geaccepteerd door de verkoper verandert de status van een woning.

Wanneer gebruikt een makelaar ‘verkocht onder voorbehoud’?

Als je een woning gaat verkopen krijg je op een gegeven moment dat de makelaar de woning verkoopt en dat het de status ‘verkocht onder voorbehoud’ krijgt. Maar wat houdt dit precies in en wanneer is het gebruikelijk dat een makelaar de verkoopstatus wijzigt naar ‘verkocht onder voorbehoud’?.

Een woning wordt verkocht onder voorbehoud als de verkoop afhankelijk is van bepaalde voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de verkoop afhankelijk is van een financieringsvoorbehoud, waardoor de koper nog de tijd en ruimte heeft om een hypotheekverstrekker te vinden voordat de verkoop definitief is. Of het kan zijn dat de verkoop afhankelijk is van een ontbindende voorwaarde, zoals het verkopen van de huidige woning van de koper. Een andere populaire voorwaarde is verkocht onder voorbehoud van bouwtechnische keuring. Hierbij heeft de koper de ruimte om de woning te laten keuren om er zeker van te zijn dat er geen mankementen zijn.

Het is gebruikelijk om een makelaar de woning te laten verkopen onder voorbehoud in situaties waarin de verkoop afhankelijk is van bepaalde voorwaarden. Dit is een manier om te zorgen dat de verkoop niet mislukt als de voorwaarden niet kunnen worden vervuld.

Het is wel belangrijk om te weten dat de verkoop van een woning onder voorbehoud vaak langer duurt dan een verkoop zonder voorbehoud. Dit komt omdat er meer tijd nodig is om de voorwaarden te vervullen voordat de verkoop definitief is.

Wanneer gaat de verkocht onder voorbehoud in?

Bij de verkoop van een huis in Nederland heeft de koper recht op een bedenktijd van 3 werkdagen. Dit betekent dat de koper binnen 3 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst de koopovereenkomst nog mag ontbinden. Dit kan bijvoorbeeld als de koper twijfels heeft over de aankoop of als er iets in de koopovereenkomst staat waar de koper het niet mee eens is. Nadat de 3 dagen zijn verstreken kan het zo zijn dat de woning is verkocht onder voorbehoud.

De bedenktijd begint op de dag na ondertekening van de koopovereenkomst. Tijdens deze periode mag de koper de koopovereenkomst ontbinden zonder opgaaf van redenen. De koper hoeft alleen maar aan te geven dat hij gebruik wil maken van zijn bedenktijd, bijvoorbeeld door een ontbindingsformulier te sturen aan de verkoper of makelaar.

Wat zijn andere statussen die een makelaar gebruikt?

Zodra je online gaat kijken naar woningen zie je verschillende statussen voorbij komen bij woningen. Dit geeft aan in welke stap van het verkoopproces de woning op dat moment is.

  1. De eerste status die een makelaar gebruikt is “te koop”. Dit betekent dat de woning beschikbaar is voor verkoop en dat geïnteresseerden de woning kunnen bezichtigen.
  2. Als een woning “onder bod” staat, betekent dit dat de makelaar nog in onderhandeling is met de potentiële koper over de prijs en de voorwaarden van de verkoop. Dit kan leiden tot een definitieve verkoop, maar het kan ook betekenen dat de verkoper het bod afwijst of dat er een nieuwe onderhandeling plaatsvindt.
  3. De derde stap is dat de woning de status “verkocht onder voorbehoud” krijgt.
  4. Als laatste status is “verkocht”. Dit betekent dat de woning verkocht is en dat de verkoop definitief is.

> Meer weten over ‘onder bod’ en wat dit voor jou betekent als koper of als verkoper

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hier alle vragen die te maken hebben met de status verkocht onder voorbehoud van een woning.

Kan een koper nog onder de verkoop uit?

+

Ja, zodra de koper en verkoper de koopovereenkomst hebben getekend is er de wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Op dat moment kan de koper zonder opgaaf van reden de koop intrekken. Wanneer er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen is het mogelijk op grond van deze redenen de koop te ontbinden.

Wat zijn geborgen gebreken in een huis?

+

Geborgen gebreken zijn gebreken die ontdekt worden op het moment dat de koop rond is en de nieuwe eigenaar de gebreken ontdekt. Deze gebreken zijn niet zichtbare gebreken die je niet zomaar kunt ontdekken en die ook niet gemeld zijn op het moment van verkoop.

Kan je nog bieden bij verkocht onder voorbehoud?

+

Op het moment dat de woning verkocht is onder voorbehoud betekent dit dat de koop nog niet officieel rond is. Er moet nog voldaan worden aan de gestelde voorwaarden uit het voorlopige koopcontract. Je kunt op dit moment als geïnteresseerde interesse tonen, maar een bod uitbrengen is niet mogelijk.