makelaar.kosten

Hoeveel kost een makelaar gemiddeld?

Ben jij benieuwd naar hoeveel een makelaar gemiddeld kost? Dan wil je waarschijnlijk een huis aankopen of wil je juist je eigen woning verkopen. Voor niets gaat de zon op en zitten er natuurlijk kosten aan verbonden, maar hoeveel kost een makelaar eigenlijk gemiddeld? Het vinden van een makelaar die voldoet aan je eisen is al moeilijk maar op het gebied van prijs heb je ook bepaalde ideeën. Wij vertellen je meer over wat je kan verwachten bij de kosten van een makelaar.

Gemiddelde kosten aankoopmakelaar

De gemiddelde kosten van een aankoopmakelaar verschillen per makelaar en regio, dus spreken we van de gemiddelde kosten van een aankoopmakelaar. De kosten van de aankoopmakelaar zijn ook afhankelijk van de diensten die je afneemt. Wil je hulp bij het gehele aankooptraject? Dit kan, maar dan zullen de kosten van de makelaar ook hoger zijn. Het kan ook zo zijn dat je de zoektocht bijvoorbeeld zelf wilt doen en alleen hulp wilt bij het biedingsproces en het afronden van de aankoop zoals bij de notariële afwikkeling.

Vaak zijn de kosten van je aankoopmakelaar gebaseerd op een vast tarief en worden ze opmaat afgegeven De kosten van de aankoopmakelaar zullen in dit geval liggen tussen de € 2.500, – en € 5.000, -. Er valt dus niet eenduidig antwoord te geven op de vraag ‘wat kost een aankoopmakelaar?’. Maar, als de kosten van een aankoopmakelaar hoger zijn betekent dat over het algemeen dat hij ook effectiever is en dus eerder succesvol zal zijn bij de aankoop van een woning. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn, zorg er dus altijd voor dat je de kwaliteit en kosten van aankoopmakelaars vergelijkt.

Extra kosten aankoopmakelaar

De kosten van een aankoopmakelaar zijn dus afhankelijk van de diensten die je afneemt. Maar welke diensten zijn dat dan?

Hieronder geven we een overzicht van de diensten van een aankoopmakelaar:

  • Verzamelen van de zoekwensen.
  • Realistisch advies geven over de haalbaarheid van de wensen.
  • Het aanmaken van een zoekprofiel en geschikte woningen doorsturen. Soms zelfs voor de markt uit.
  • Kadastraal onderzoek.
  • Het bezichtigen van woningen.
  • Biedingsadvies.
  • Het onderhandelen en de administratieve afhandeling van de aankoop.

De kosten van de aankoopmakelaar zijn dus afhankelijk van de hoeveelheid diensten die je afneemt.

De kosten van een aankoopmakelaar kunnen op voorhand misschien weinig lijken als je ervan uitgaat dat alle bovenstaande diensten inbegrepen zijn. Dat is niet altijd zo en daarom vallen de kosten van een aankoopmakelaar achteraf toch soms hoger uit. Zorg er dus goed voor dat je eerst aankoopmakelaars gaat vergelijken en controleert welke diensten daarbij inbegrepen zijn.

Opstartkosten aankoop

Je kan te maken hebben met opstartkosten bij je aankoopmakelaar. Opstartkosten zijn eigenlijk de kosten die je op voorhand betaalt aan de aankoopmakelaar voordat hij aan de slag gaat met de opdracht. Het is namelijk niet altijd zo dat een aankoopmakelaar werkt met een zogenoemde ‘no-cure, no-pay’. De opstartkosten van de aankoopmakelaar zijn niet gek op het moment dat er veel vraag is maar weinig aanbod van woningen.

In dit soort tijden duurt het vaak langer voordat je met de aankoopmakelaar succesvol een woning kan aankopen. Maar, de aankoopmakelaar wil wel goeie service bieden aangezien hij meegaat naar bezichtigingen en allerlei randzaken regelt. Zie de opstartkosten van de aankoopmakelaar eigenlijk dus een soort voorschot.

Intrekkingskosten aankoop

Kijk bij het kiezen van een aankoopmakelaar naar de eventuele intrekkingskosten. De intrekkingskosten zijn de kosten die je maakt op het moment dat je de zoekopdracht bij de aankoopmakelaar stopzet. Op het moment dat je aankoopmakelaar werkt volgens een no-cure, no-pay constructie heb je niet te maken met intrekkingskosten.

kosten aankoopmakelaar

Gemiddelde kosten verkoopmakelaar

De gemiddelde kosten van een verkoopmakelaar zijn gebaseerd op een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs of een afgesproken vast bedrag. Dit percentage verschilt per makelaar maar is gemiddeld in Nederland 1.2% inclusief btw.  De kosten die je hiervoor maakt, hoef je meestal pas bij de uiteindelijke verkoop te betalen aan de verkoopmakelaar en zal gaan via de nota van afrekening bij de notaris.

De kosten voor de verkoopmakelaar zijn wel onderhandelbaar. Heeft de woning die je wilt verkopen een enorm hoge woningwaarde? Dan kan het zo zijn dat het percentage die gehanteerd wordt leidt tot een onredelijk hoog bedrag. Zorg er dus goed voor dat je verkoopmakelaars vergelijkt en ook niet vergeet te onderhandelen bij het vaststellen van de kosten voor de verkoopmakelaar. Houd er rekening mee dat het niet altijd een percentage over de verkoop hoeft te zijn, er kan ook gebruik gemaakt worden van een vast bedrag of een prestatiebonus.

Extra kosten verkoopmakelaar

Ook bij een verkoopmakelaar heb je te maken met mogelijke extra kosten. Deze extra kosten ontstaan vaak door extra’s zoals de fotografie, inmeetkosten, tekst over de woning, eventuele styling zoals 3D-visualisat de marketing van de verkoopaanvraag zoals de woning online plaatsen bij verschillende huizensites en brochures/flyers te laten maken. Daarnaast heb je bij een verkoopmakelaar ook mogelijk te maken met opstartkosten en intrekkingskosten.

Opstartkosten bij verkoop

De verkoop van een huis vereist heel wat inspanning. Natuurlijk is het kopen van een huis ook niet zonder kosten: denk bijvoorbeeld aan de notariskosten, de hypotheekrente en de overdrachtsbelasting. Maar als je het huis verkoopt, wordt dit allemaal goedgemaakt door de verkoopprijs die je krijgt voor je woning.

Voor een succesvolle verkoop zijn er nog veel meer kosten gemaakt: denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een fotograaf voor het maken van professionele foto’s. Maar ook aan het creëren van een aantrekkelijke brochure en het plaatsen van een ‘te koop’-bord in de tuin.

Gelukkig voor jou hoef je deze opstartkosten in de praktijk vaak niet te betalen. Althans – je moet ze wel betalen, maar na verkoop van de woning krijg je ze in veel gevallen terug. Verkoopmakelaars hebben een goede reden voor deze werkwijze. Ze zijn namelijk niet in staat de opstartkosten voor hun tientallen klanten uit eigen zak voor te schieten.

Intrekkingskosten

Opnamekosten zijn financiële vergoedingen die u aan uw verkopende makelaar moet betalen als u uw dienstopdracht bij hem intrekt. Dit is logisch, want vanuit het oogpunt van de makelaar. Hij heeft misschien uw huis op de markt gebracht, foto’s en video’s gemaakt, met geïnteresseerde kopers gesproken en misschien zelfs onderhandeld.

Als de makelaar geen opstartkosten in rekening brengt, heeft hij al een paar uur voor je gewerkt zonder enige financiële vergoeding. Het is zeker geen eerlijke situatie; als de intrekking niet de schuld van de makelaar is, is dat zeker niet het geval. Om deze reden nemen veel verkopende makelaars opnamekosten op in de overeenkomst die u aan het begin van uw partnerschap ondertekent.

Kosten verkoopmakelaar

Tabel van gemiddelde makelaarskosten

Makelaarskosten bij aankoop1% – 1.7% incl. Btw</span
Vast tarief bij aankoop€ 2.500, – – €5.500, – incl. Btw
>Makelaarskosten bij verkoop1% – 1.8% incl. Btw
Vast tarief bij verkoop€2.500,-  – € 6.000, – incl. Btw

Hierbij houden we rekening met de gemiddelde kosten van een makelaar in Nederland, uiteindelijk kunnen de makelaarskosten per makelaar variëren dat hangt vaak af van ervaring, plaats en in welk segment de makelaar actief is. De kosten van een makelaar zullen relatief hoger zijn in het geval je een woning wilt verkopen met een lager bedrag dan bij een hoger bedrag.

Zijn de makelaarskosten aftrekbaar?

De kosten van een makelaar zijn niet zomaar kosten. Het zijn kosten die een gemiddeld persoon niet vaak maakt in zijn leven. De kosten van de makelaar zijn vaak exclusief een btw-percentage van 21%. Vroeger waren de kosten van de makelaar aftrekbaar. Tegenwoordig is het helaas niet meer zo dat de kosten van een makelaar aftrekbaar is bij de belastingdienst.

De kosten van de makelaar zijn dus niet financieel aftrekbaar bij de belastingdienst, jammer. Desondanks betekent het niet dat je dan moet gaan kijken naar welke makelaar simpelweg het goedkoopst is. De kosten verschillen erg en er zijn zoveel mogelijke partijen dat het altijd van belang is dat je de makelaars goed vergelijkt. Zo weet je zeker dat de kosten van de makelaar niet hoger uitvallen dan nodig is en dat je een goeie makelaar hebt.

Kosten makelaar meenemen in hypotheek?

Is het dan wel mogelijk om de kosten van de makelaar mee te financieren in je hypotheek? Tot 2018 was het mogelijk om meer dan 100% van de woningwaarde te lenen bij je hypotheekverstrekker wat betekende dat je inderdaad de kosten van de makelaar kon meenemen in je hypotheek. Vanaf 2018 is dit dus helaas niet meer mogelijk en zul je goed moeten sparen voor je een woning wilt gaan kopen.

Houd naast de kosten van de makelaar ook rekening met andere kosten die je maakt bij het kopen van een woning. Zo heb je nog notariskosten, kosten van de hypotheekadviseur, de kosten van een taxatie en dus de kosten van de makelaar.

Kosten makelaars vergelijken

Er zijn vele websites die de kosten van makelaars voor jou vergelijken. Juiste Makelaar assisteert hierin om uiteindelijk de meest voordeligste makelaar te vinden. Wij zijn een onafhankelijk platform en staan in contact honderden makelaarskantoren door heel Nederland. Hierdoor weten wij precies welke partij datgene biedt wat jij zoekt.

De kosten van een makelaar kunnen erg verschillen en je weet niet op voorhand hoe de service zal zijn. Simpelweg meer betalen en een betere service verwachten is niet de juiste manier om een makelaar te kiezen. Daarnaast zoeken verschillende mensen naar verschillende type makelaars. Zorg er altijd voor dat je de kosten van de makelaars gaat vergelijken. Bij Juiste Makelaar vergelijken wij gratis en vrijblijvend de beste makelaar voor jou!

Meer pagina’s over kosten

Huis verkopen belasting
Diensten bij aankoop en kosten
Kosten Koper (k.k.)

 

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen over kosten makelaars;

+

Zijn makelaarskosten fiscaal aftrekbaar?

Nee, de kosten voor de makelaar zijn niet fiscaal aftrekbaar. Vroeger was dit nog wel zo maar tegenwoordig zijn de kosten van de makelaar niet meer fiscaal aftrekbaar

+

Makelaarskosten meenemen in je hypotheek?

Makelaarskosten kan je niet meenemen in je hypotheek. Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100% van de woningwaarde te lenen, en dus kan je de kosten van de makelaar dus niet meer meenemen in je hypotheek.

+

Wat kost een aankoopmakelaar gemiddeld?

Een aankoopmakelaar kost tussen de €2500 en de €5500. Bij het vergelijken van de kosten van een aankoopmakelaar moet je altijd kijken naar welke diensten inbegrepen zijn. Kijk dus altijd goed naar de diensten die inbegrepen zijn voor je een keuze maakt.

+

Wat kost een verkoopmakelaar gemiddeld?

Een verkoopmakelaar kost tussen de €2500 en de €6000 met een gemiddelde courtage van 1,5% inclusief-btw. Bij het vergelijken van de kosten van een aankoopmakelaar moet je altijd kijken naar welke diensten inbegrepen zijn. Kijk dus altijd goed naar de diensten die inbegrepen zijn voor je een keuze maakt.

Vergelijk hier