Wat doet een makelaar? En wat is een makelaar?

Een makelaar aangesloten bij een branchevereniging is belangrijk voor meer vertrouwen

Huizen vector Huizen vector

Wat is een makelaar?

Veel mensen hebben direct een vooroordeel over een makelaar. Regelmatig wordt de makelaar een imago van ‘het snelle type’ toegedicht. Hierdoor wordt het algehele vertrouwen in makelaars in Nederland geschaad. De term makelaar is bedoeld voor zowel de verkoopmakelaar als de aankoopmakelaar. Echter hebben het mensen vaker over een makelaar wanneer de makelaar een huis verkoopt. Dit komt vooral omdat er bij iedere verkoop een verkoopmakelaar betrokken is terwijl een aankoopmakelaar niet altijd voorkomt.

Een makelaar is een professional die zich bezighoudt met het kopen en verkopen van onroerend goed. In de meeste gevallen gaat dit om woningen van en voor mensen. De verkoopmakelaar helpt iemand met het verkopen van iemand zijn of haar huis. Terwijl de aankoopmakelaar helpt met het aankopen van een huis voor iemand.

Huis verkopen: wat doet een verkoopmakelaar?

De makelaar, in dit geval de verkoopmakelaar, begeleidt de verkoop van een huis van A tot Z. Hierbij zorgt de makelaar dat je als verkoper weinig zorgen hebt over de verkoop van je huis. Uiteraard is het is ook mogelijk om bepaalde taken zelf uit te voeren. Dit is altijd bespreekbaar met de makelaar, waarbij je overeenkomt wat de verkoopmakelaar voor je zal doen en wat je doet. Hieronder staat een overzicht wat de makelaar allemaal doet:

 • De makelaar stelt de vraagprijs vast
 • Er wordt een verkoopstrategie voorgelegd
 • Het makelaarskantoor zoekt actief naar potentiële kopers
 • Bezichtigingen worden verzorgd
 • Voert onderhandelingen met de aankopende partij
 • Stelt de koopakte op (dit kan verschillen per gemeente).
 • Regelt notariële zaken en eventuele juridische bijkomstigheden

Liever weten wat een verkoopmakelaar verder allemaal doet? Lees dan hier alle taken van de verkoopmakelaar.

Huis kopen: wat doet een aankoopmakelaar?

Niet alleen tijdens het verkopen van je huis is een makelaar goed om gebruik van te maken. Tegenwoordig is bij het aankopen van een huis een aankoopmakelaar steeds normaler. Dit komt vooral door het huidige woningtekort. Wanneer er veel bieders zijn op één huis wil je graag dat een aankoopmakelaar je helpt met het bieden. Natuurlijk doet de aankoopmakelaar goed vooronderzoek naar wat je moet bieden, maar wat doet een aankoopmakelaar nog meer? Hieronder een overzicht wat de taak van een aankoopmakelaar is:

 • Stelt een zoekprofiel op
 • Zoekt naar geschikte woningen
 • Gaat (eventueel) mee naar bezichtigingen
 • Doet een realistische waardebepaling van het huis voor het uitbrengen van een bod
 • Zoekt relevante informatie over een potentiële koophuizen
 • Voert onderhandelingen met de verkoopmakelaar
 • Controleert de koopovereenkomst

Liever een uitgebreid overzicht wat de taken van een aankoopmakelaar zijn? Lees hier verder.

Hoe vergelijk je verschillende makelaars in de buurt?

Een huis kopen of verkopen is een zeer belangrijke beslissing. Je doet het meestal één of hooguit een aantal keer in je leven. Daarbij is het direct ook het meest kostbare bezit wat je wilt kopen en verkopen. Het is daarom essentieel om de beste makelaar voor jezelf te kiezen. Er zijn verschillende afwegingen die je kunt maken, hierbij hebben we een aantal kwesties hoe je de beste keuze voor een goede makelaar maakt:

 • Heb je een goed gevoel bij de makelaar?
 • Wat gaat de makelaar allemaal voor je doen? Welke taken doet de makelaar?
 • Laat de makelaar zien dat hij of zij kennis van zaken heeft?
 • Is de makelaar aangesloten bij één van de brancheverenigingen en hoeveel ervaring heeft de makelaar?
 • Hoe actief is de makelaar ook op het gebied van social media en de promotie van de woningen?
 • Bij verkopen: Hoe en waar presenteert hij/zij de woning?
 • Heeft de makelaar veel ervaring met het aan- en verkopen in de buurt waar je wilt kopen of verkopen?

Op zoek naar meer tips?

Wil je meer weten wat een makelaar doet, hoe je een geschikte makelaar kiest en wat de kosten van een makelaar zijn? Dan hebben we verschillende tips pagina’s. Klik op een van de onderstaande onderwerpen. Op deze manier kun je veel kosten besparen, maar weet je ook precies wat de makelaar doet.

Kosten verkoopmakelaar

Tips huis verkopen

Verkoopmakelaars vergelijken

Kosten aankoopmakelaar

Tips huis kopen

Aankoopmakelaars vergelijken

Juiste Makelaar werkt met brancheverenigingen voor makelaars

Bij Juiste Makelaar is het erg belangrijk dat je een betrouwbare makelaar hebt wanneer je een huis koopt of verkoopt. Daarom werkt Juiste Makelaar alleen met makelaars die zijn aangesloten bij een branchevereniging, kunnen wij de kwaliteit van de makelaar garanderen.

Wat is een branchevereniging voor makelaars?

In Nederland zijn er drie brancheverenigingen voor makelaars. Alle drie controleren zij de bij hen aangesloten makelaars op deskundigheid, betrouwbaarheid en zekerheid. De drie brancheverenigingen voor makelaars in Nederland zijn: de NVM, VBO en VastgoedPro. Alle drie zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Makelaardij. Dit zorgt ervoor dat jij als consument beschermd bent wanneer je een geschil hebt met de makelaar. Daarbij hebben de makelaars een opleiding genoten, waarbij dit dus de kwaliteit en expertise van de makelaar aantoont.

Over NVM Makelaar

De NVM is de grootste brancheorganisatie voor makelaars van Nederland. De NVM ondersteunt zowel de makelaar als de consument. Daarnaast maken zij zich als organisatie sterk voor belangenbehartiging van de NVM makelaars in Nederland, bijvoorbeeld wat wet- en regelgeving betreft. De NVM heeft verschillende afdelingen waardoor zij opgedeeld zijn in verschillende regio’s. Een voorbeeld hiervan is de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) in Amsterdam. Iedere afdeling binnen de NVM moet zich houden aan de regels die zijn gesteld door de NVM. Sommige afdelingen maken onderscheidt door gebruik te maken van kwaliteitslabels zoals “Nieuwbouw Specialist” of “Erfpacht Deskundige”.

Over VBO Makelaar

De Vereniging Bemiddeling Onroerend goed, ook wel VBO, richt zich niet alleen op makelaars maar eveneens op de consument. Op de website van de VBO wordt het aanbod van alle VBO Makelaars getoond. De kerntaak van de VBO echter, blijft het behartigen van de belangen van de VBO makelaars. De organisatie heeft de reputatie van een innovatieve en klantgerichte organisatie met heldere adviezen.

De volgende vijf kernwaarden staan centraal voor de VBO Makelaar:
 • Deskundigheid
 • Open houding
 • Integriteit
 • Initiatief bij aanpak van actuele vraagstukken
 • Innovatieve oplossingen in de vastgoedmarkt

Over VastgoedPro

VastgoedPro is een beroepsvereniging die niet rechtstreeks communiceert met de consument. Deze branchevereniging is er specifiek ter ondersteuning en begeleiding van verschillende beroepsgroepen in de vastgoedsector. VastgoedPro is in 2009 ontstaan uit een fusie om de kwaliteit te bewaken, de belangen te behartigen en deskundigheid te bevorderen. De fusie is ontstaan vanuit de Landelijke Makelaars Verenging (LMV) en Register van Vastgoed Taxateur (RVT). Ondanks dat VastgoedPro relatief jong bestaat, heeft de vereniging meer dan 25 jaar ervaring vanuit de eerdere twee beroepsverenigingen.

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Dit zeggen onze gebruikers

Icons/thumb Created with Sketch.
9.7 klanttevredenheid
uit 25 beoordelingen
Icons/login Created with Sketch.
Gustavo, Diemen

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Makkelijk en snel

Ze vonden erg snel twee makelaars voor mij, daarna kon ik degene kiezen die ik graag wilde kiezen zonder dat er extra kosten bij kwamen.

Icons/login Created with Sketch.
Bassel Hafez , Zoetermeer

1 december 2021

10/10 Uitstekend

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch.

Marcel is erg behulpzaam

Het was erg makkelijk voor mijn aankoopmakelaar om afspraken in te plannen voor bezichtigingen en zelfs goede biedingen!

Icons/login Created with Sketch.
Sonja, Amsterdam

27 augustus 2021

4/5 Goed

Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star Created with Sketch. Icons/star_empty Created with Sketch.

Good!

Satisfied

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over makelaars.

+

Mag mijn makelaar ook mijn aankoopmakelaar zijn?

Ja, je makelaar mag je huis verkopen en ook je aankoopmakelaar zijn of andersom. Echter mag de makelaar alleen belang hebben bij één partij dus mag niet aan één huis meerdere keren verdienen, anders spreken we van belangenverstrengeling

+

Wat doet een makelaar?

Een makelaar is de tussenpersoon bij onroerende zaken, zij bemiddelen tussen verkoper en koper namens één partij van de betrokken partijen.

+

Is makelaar een vrij beroep?

Ja iedereen mag zich makelaar noemen. Bij sommige brancheverenigingen hanteren ze kwaliteitseisen waardoor een cursus met toets momenten nodig is om aan te sluiten bij een branchevereniging.

+

Wat is courtage?

Courtage is een fee die een makelaar rekent of de ver-of aankoop van de woning. Vaak is dit een percentage of vast bedrag.

.

Vergelijk hier