Wat moet je doen als je WOZ-waarde te hoog is?

Eind vorige maand hebben huiseigenaren de nieuwe WOZ-waarde ontvangen van de gemeente. In de laatste jaren is de WOZ-waarde hard gestegen. Deze Waardering Onroerende Zaken (WOZ) waarde kun je aanvechten of juist in je voordeel gebruiken.

De WOZ-waarde die je nu hebt ontvangen is gebaseerd op de waarde schatting van je huis per 1 januari 2019. Het betreft ieder jaar de waarde van 1 jaar eerder. Het CBS maakte bekend dat over 2018 in heel Nederland gemiddeld de WOZ-waarden gestegen zijn met 7,8 procent.

Waarom zijn de WOZ-waarde van belang?

De WOZ is de maatstaf voor diverse belastingaanslagen, zoals de waterschapsbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing, het eigenwoningforfait en in sommige gevallen de erfbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde, des te hoger deze verschillende aanslagen zijn, daarom willen de meeste mensen de WOZ zo laag mogelijk houden.

Bezwaar maken

Ben jij het niet eens met je nieuwe WOZ-waarde? Dan is het mogelijk om hier bezwaar voor in te dienen. Jij het meer kennis van je huis dan de gemeente heeft. Jaarlijks worden er 100.000 bezwaarschriften gegrond bevonden. Vervolgens wijzigt de gemeente de waarde, dus controleer de WOZ-waarde altijd goed.

Veel bureaus bieden aan om gratis bezwaar voor je te maken. Echter is het in de realiteit vaak niet zo, je zit dan aan dure abonnementen vast. Dus let hierop! Bij veel gemeenten is het mogelijk om bezwaar in te dienen via je DigiD. Controleer het dus eerst bij je gemeente voordat je een bedrijf in de arm neemt. Je hebt over het algemeen 6 weken de tijd om bezwaar te maken.

Hoge WOZ-waarde in je voordeel gebruiken

Wanneer je een Hypotheek hebt afgesloten zonder Nationale Hypotheekgarantie, betaal je naar alle waarschijnlijkheid risico-opslag. In veel gevallen is dit 0,5 procent als je hypotheek meer dan 50 procent van de huiswaarde is. Heb jij een aflossingsvrije hypotheek? Dan is de kans groot dat je veel risico-opslag betaald.

Het is mogelijk om deze opslag tussentijds eraf te halen. In sommige gevallen gaat dit automatisch, zoals bij de Rabobank. In andere gevallen moet je dit zelf aangeven. Hiervoor moet je in de meeste gevallen de brief van de WOZ-waarde toesturen, in enkele gevallen ook een taxatierapport. Deze taxatiekosten zijn aftrekbaar.

Extra hypotheek

Is de WOZ-waarde een stuk hoger dan voorheen? Dan is het makkelijker om een hogere hypotheek te krijgen. Hiermee kun je je huis verbouwen of duurzamer maken, waardoor je meer geld kunt besparen.

Update: 26-02-2020