NVM meldt daling van huizenprijzen

Huizen prijsdaling De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) heeft recentelijk bekend gemaakt dat er veranderingen zijn op de huizenmarkt in Nederland. Volgens de cijfers van de NVM zijn woningen in het laatste kwartaal van 2022 in vergelijking met het kwartaal ervoor gemiddeld 3,7% goedkoper geworden. Dit is het tweede kwartaal op rij dat huizenprijzen daalt en voor het eerst in negen jaar dat er een daling is van 6,4% op jaarbasis. De gemiddelde verkoopprijs van een woning bedroeg 407.000 euro.

Een van de belangrijkste redenen voor de daling van huizenprijzen is het toegenomen aanbod van woningen op de markt. Het aantal woningen dat te koop staat bij NVM-Makelaars is in een jaar tijd verdubbeld van 15.566 naar 34.756. Hierdoor is er meer keuze voor kopers die op zoek zijn naar een koopwoning. In en rondom Amsterdam zijn huizenprijzen het meest gedaald, met meer dan 9 procent in regio’s zoals IJmond, Groot-Amsterdam en Haarlem. Er zijn ook regio’s waar prijzen zijn gestegen, zoals Zuid-Limburg en Twente, maar in Delfzijl en omgeving zijn prijzen zelfs bijna 15 procent gestegen. Dit ondanks het feit dat het aantal woningverkopen hier laag is, wat de prijzen kan doen fluctueren.

De NVM beschouwt deze dalingen als beperkt, “afgezet tegen de enorme prijsstijgingen die we in de afgelopen jaren hebben gezien.” Prijzen stegen de afgelopen vijf jaar gemiddeld 10 procent per jaar en in 2021 zelfs met ruim 20 procent. De hoogte van de hypotheekrente wordt genoemd als belangrijke oorzaak voor de veranderingen in de woningmarkt. De stijging van de rente betekent dat huizenkopers minder geld kunnen lenen voor de aanschaf van een huis, en degenen die minder kunnen lenen, kunnen ook minder betalen. Dit drukt de prijzen.

Voor starters die al lang op zoek zijn naar een koophuis, is dit wellicht geen goed nieuws, aangezien de daling in veel gevallen nog niet voldoende is om het gat tussen de maximale hypotheek en de vraagprijs van een koophuis kleiner te maken. Dit kan hen het kopen van een woning nog steeds onmogelijk maken. Aan de andere kant, huiseigenaren zetten hun woning sneller te koop, wat te zien is aan de groei van het aanbod. Dit kan een positief effect hebben voor kopers die op zoek zijn naar een woning.

Bron: NVM, Brainbay
Geschreven op: 16-01-2022