Wat is een patiowoning?

Ontdek de kenmerken, waar je een patio kunt vinden en de voorbeelden

Wat is een patiowoning?

Een patiowoning is een van de type woningen in Nederland waarbij de woningen rondom een binnenplaats gebouwd zijn, ook wel de patio genoemd. Aan de patio grenzen de woningen vanuit een heel complex. De patio kan zowel overdekt als open zijn. Een patiowoning is in grotere steden erg geliefd, dit komt mede door de privacy en rustige buitenruimte die je hebt. Een patiowoning is meestal gelijkvloers, de woning kan ook meerdere kamers hebben die uitkijken op de patio. 

De oorsprong van patiowoningen is uit de Spaanse en Mexicaanse architectuur. De binnenplaats fungeert hierbij als het belangrijkste punt van het huis. In Nederland is de patiowoning steeds populairder geworden, dit komt mede door de privacy, veel lichtinval en een rustige omgeving in een drukke stad. Een patiowoning in Nederland is te vinden in drukke stedelijke gebieden, zeker in oude wijken waar de buitenruimte beperkt is. Dit is ook te vinden bij bijvoorbeeld woongemeenschappen of appartementencomplexen.

Kenmerken van een patiowoning

Benieuwd wat de typische kenmerken van een patiowoning zijn? Hieronder ontdek je de meest kenmerkende aspecten van de patiowoning:

 1. Centrale binnnenplaats: Zoals eerder genoemd is het karakteristieke van de patiowoning een centrale binnenplaats, de patio. Deze binnenplaats is over het algemeen het middelpunt van de woning. 
 2. Op één etage: De patiowoning is over het algemeen gelijkvloers, dit zorgt ervoor dat het een populaire keuze is voor oudere mensen. 
 3. Kamers met uitzicht op de binnenplaats: De woning is zo ontworpen dat er meerdere kamers uitkijken op de patio. Dit zorgt voor veel licht in de kamers en geeft een open gevoel. 
 4. Lichtinval: Omdat veel ruimtes grenzen aan de binnenplaats, zorgt dit voor veel lichtinval. Zo heb je vaak hele lichte ruimte, wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel in het huis. 
 5. Beschutte woning: Een binnenplaats zorgt ervoor dat er weinig wind en geluid is van de omgeving. Daarom kun je ultiem genieten van je binnenplaats. 
 6. Ruimte en open: De patiowoning zorgt voor een ruimtelijk gevoel door de lichtinval en de open binnenplaats die je hebt. Dit zorgt voor een warm en knusse sfeer. 

Nieuwbouw van patiowoningen

In Nederland worden er nog steeds nieuwe patiowoningen. Dit soort woningen zijn erg populair om de bovengenoemde kenmerken. Wel is het zo dat patiowoningen veelal gebouwd worden in grotere steden. Hier is de ruimte schaars en hebben mensen veel behoefte aan een beschutte binnenplaats. Daarnaast worden dit soort woningen ook gebouwd als complex voor oudere mensen, dit gebeurt in heel Nederland. Mede omdat dit voor een warme en sfeervolle omgeving zorgt en alles gelijkvloers is.

Voorbeelden van patiowoningen in Nederland

In Nederland zijn tal van projecten waar patiowoningen zijn gebouwd. Om een idee te geven zijn hier een aantal projecten rondom grote steden.

 1. De Veilinghof in Utrecht, dit is een zorginstelling waar er een binnentuin is met patiowoningen. 
 2. BOLD in Amsterdam Noord, waarbij er diverse patiowoningen zijn. Dit is vlakbij het EYE museum en een van de hoogste torens in Amsterdam Noord.
 3. Nieuw Leyden in Leiden, is een groot nieuwbouwproject waarbij ook patiowoningen zijn gebouwd.
 4. Het nieuwbouwproject De Groene Kaap in Rotterdam. Hierbij zijn patiowoningen gebruikt in een deel van het project.

Patiowoning op Funda vinden

Zodra je op zoek wilt gaan naar een patiowoning is het de vraag hoe je specifiek een patiowoning gaat vinden op Funda. Hieronder hebben wij de stappen voor je beschreven om je zoekopdracht goed in gevuld te hebben op de site. 

 1. Allereerst ga je naar de website van Funda.
 2. De instellingen staan al op het zoeken naar een woning. 
 3. Vul je plaatnaam of buurt in bij “Plaats, buurt, adres, etc.” waar je zoekt naar een patiowoning.
 4. Vul hierbij bij “Trefwoord” de term “patio” in. 
 5. Vervolgens is het mogelijk om andere zoekcriteria aan te vinken zoals de vraagprijs, de oppervlakte en het aantal slaapkamers.
 6. Klik op “Zoeken” om de zoekresultaten te bekijken.

Dit is een van de manieren om op zoek te gaan naar patiowoningen in de regio waar je een nieuwe woning zoekt. Het is ook mogelijk dat een patiowoning als patiobungalow beschreven staat. Kijk daarom goed naar de beschrijving van een woning, want dit is een populaire woning karakteristiek. 

Heb je hulp nodig bij het vinden van een geschikt huis? Vergelijk dan aankoopmakelaars via Juiste Makelaar. Hierbij wordt je geadviseerd bij de zoektocht naar geschikte makelaars in de regio. 

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Wat doet Juiste Makelaar?

+

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

Hoe vergelijken jullie makelaars?

+

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?

+

In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

+

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een normale courtage van een makelaar?

+

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

> Lees hier meer over verkoopmakelaars

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

> Lees hier meer over aankoopmakelaars

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

+

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

+

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

+

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.