Wat is een appartement?

Ontdek alle kenmerken, de voordelen en voorbeelden van verschillende type appartementen in Nederland

Wat is een appartement?

Een appartement is het type woning wat een onderdeel is van een groter gebouw. Het grotere gebouw bestaat over het algemeen over meerdere verdiepingen. Hier zitten dan ook meerdere appartementen in. Een appartement is over het algemeen kleiner dan een normaal huis, echter zijn er ook handige voordelen aan een appartement. Hieronder ontdek je wat de kenmerken van een appartement zijn, de voor- en nadelen, waar je veel appartementen vindt en hoe je een nieuw appartement kunt vinden op Funda.

Voordelen van een appartement

Een groot pluspunt van het wonen in een appartement is dat het over het algemeen goedkoper is dan een hele woning. Dit komt doordat het gebouw is gedeeld met andere appartementen. Op deze manier worden de kosten van het onderhoud van de buitenkant gedeeld. Dit heet de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Nog een voordeel is dat appartementen over het algemeen centraal gelegen zijn, hierdoor ben je dichtbij een centrum waar je winkels en andere voorzieningen kunt vinden. Hierdoor ben je snel bij locaties zoals je werk.

Omdat je een gedeeld pand hebt, is het onderhoud van de woning een stuk minder. Je hebt tenslotte alleen je eigen gevel, maar dit behoort tot de VvE. Over het algemeen is de VvE beheerd door een professionele partij die het onderhoud uitvoert voor het hele appartementscomplex. Hierdoor hoef je zelf niet te zorgen voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartement. Je hoeft niet je eigen gevel en kozijnen te schilderen, aangezien dit onder het complex valt.

Nadelen van een appartement

Natuurlijk heeft een appartement ook nadelen, allereerst dat het vaak kleiner is. Daarnaast heb je minder privacy, want je hebt vaak aan alle kanten buren wonen. Dit zorgt voor minder ruimte voor een terras of tuin. Omdat je meerdere balkons aangrenzend hebt, kan dit zorgen voor de nodige geluidsoverlast. Echter is dit afhankelijk van de buurt waar het appartement is. 

Wanneer je het zelf fijn vindt om te klussen en dingen te doen kan het een nadeel zijn dat je niet alles van de woning zelf kunt doen. Zo is de keuze van materialen en kleuren van de kozijnen vastgelegd met het appartementscomplex. Dit kan zorgen voor de nodige discussies binnen de VvE.

Een laatste nadeel kan zijn dat je niet goed kunt parkeren bij het complex. Zeker wanneer je moet parkeren in de straat bij je appartement kan het erg druk zijn. Wanneer er een garage is onder het appartementencomplex is het probleem vaak opgelost.

Waarop letten bij het kopen van een appartement

Wanneer je in een grote stad woont en je wilt een woning kopen, dan zal het snel een appartement zijn. Kijk hierbij goed naar de ligging en de bereikbaarheid van het appartement. Daarnaast zijn de standaardvoorzieningen van belang.

Bij het kopen van een appartement is het daarnaast van belang om naar de volgende punten te kijken:

  • Het onderhoudsplan van de VvE
  • Hoe gezond is de VvE?
  • Is het appartement aan de binnenkant goed onderhouden?

Kenmerken van een appartement

Het meest typische kenmerk van een appartement is dat de woning zich op één etage bevindt en deel uitmaakt van een groter gebouw. Hieronder een aantal kenmerken van een appartement.

  • Gedeelde ruimte: bij een appartement heb je een gedeelde ruimte. Hierbij gaat het om de ingang, de gang, de trap, het trappenhuis of een lift. Soms komt het voor dat er zelfs een gemeenschappelijke tuin is met het hele appartementencomplex.
  • Kleine buitenruimte: een appartement is vaak op een hogere verdieping. Dit zorgt ervoor dat de buitenruimte beperkt is tot een balkon of in het geval van de bovenste verdieping een dakterras.
  • Kosten worden verdeeld: het onderhoud van de buitenkant van het appartement worden verdeeld. Wanneer er andere gemeenschappelijke ruimtes zijn, dan worden deze ook meegenomen in de kosten. Dit zorgt voor lagere onderhoudskosten.
  • Privacy: in een appartement heb je minder privacy, dan een hoekwoning of ander type woning. Je deelt het gebouw met andere mensen, wat zorgt voor meer geluidsoverlast.
  • Veiligheid: Omdat er meer mensen op een kleiner oppervlakte wonen is er meer sociale controle en veiligheid. Daarnaast is de voordeur vaak beveiligd, wat zorgt voor extra veiligheid in het gebouw.
  • Centraal gelegen: een appartementencomplex is vaak in een grote stad of in het centrum van een dorp. Dit zorgt voor een centrale locatie bij veel winkels en restaurants.

Dit zijn slechts enkele typische kenmerken van een appartement en het wonen in een appartement. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten appartementen. Dit maakt dat niet ieder appartement hetzelfde is.

Voorbeelden van een appartement

Omdat er zo veel soorten appartementen zijn, is een appartement geschikt voor iedereen. Zo zijn er kleine en grote appartement, en van betaalbaar tot extreem luxe appartementen. Hieronder benoemen wij enkele voorbeelden:

  1. Studio-appartement: dit is een erg klein type appartement wat bestaat uit slechts 1 kamer. Deze kamer is een slaapkamer, woonkamer en keuken in 1, gelukkig is de badkamer wel apart. 
  2. Loft-appartement: een loft is een veelgebruikt woord voor het type appartement die groot, hoog en open zijn. Deze zijn dan ook gemaakt in voormalige pakhuizen of fabrieken. Door de hoge plafonds en grote ramen heeft het vaak een stoere en indrukwekkende indruk.
  3. Penthouse: een penthouse is het luxere type appartement en bevindt zich op de hoogste etage van een gebouw. Hierbij heeft diegene een groot balkon of een dakterras op het dak van het gebouw.
  4. Appartement met één slaapkamer: Dit is een wat kleiner appartement waarbij er een aparte slaapkamer aanwezig is. Daarnaast heeft het appartement nog een woonkamer en keuken apart.
  5. Appartement met meer dan één slaapkamer: Dit zijn de wat grotere appartementen. Dit soort appartementen worden vaak gebruikt in grotere steden door gezinnen.
  6. Service appartement: Dit is een appartement die helemaal gemeubileerd is. In een service appartement worden alle huishoudelijke taken opgepakt en hoef je niks zelf te doen. Over het algemeen zijn er ook nog andere voorzieningen zoals een sportschool en een zwembad.
  7. Senioren appartement: Dit is het type appartement waar oudere in woningen. Dit type woningen hebben vaak de nodige voorzieningen voor oudere, minder bewegelijke mensen, denk hierbij aan een lift en alarm. Vaak is er in een senioren appartement de mogelijkheid van een service appartement.
  8. Studenten appartement: Dit zijn appartementencomplexen die speciaal gemaakt zijn voor studenten. Dit is vaak in de buurt of op de campus van een universiteit of hogeschool.

Hoe appartement vinden op Funda?

Het vinden van een appartement is erg eenvoudig. Dit kan makkelijk via Funda. Hierbij kun je gebruik maken van de zoekfilters die Funda instelt. Hieronder lees je stap voor stap hoe jij op Funda een appartement kunt vinden.

  1. Allereerst ga je naar de website van Funda
  2. Hier kies je het zoekgebied of plaats aan waar je een appartement wilt kopen. Klik vervolgens op ‘Zoeken’.
  3. Aan de linkerkant klik je bij het type woning aan: “Appartement”.
  4. Vervolgens is de zoekopdracht alleen gefocust op appartementen in het gebied waar je een woning wilt kopen.
  5. Wanneer je interesse hebt in een woning klik je op de makelaar om een afspraak te maken.
  6. Hierbij kun je een bezichtiging invoeren om te kijken naar de woning.

Heb je problemen met het vinden van een geschikt appartement? Dan kun je ook via Juiste Makelaar hulp krijgen om een geschikte aankoopmakelaar te vinden. Op dat moment gaat Juiste Makelaar voor jou op zoek naar een aankoopmakelaar wie gespecialiseerd is in het vinden van een appartement in jouw eigen zoekgebied.

> Start direct met het vinden van een aankoopmakelaar voor een appartement

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Wat doet Juiste Makelaar?

+

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

Hoe vergelijken jullie makelaars?

+

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?

+

In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

+

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een normale courtage van een makelaar?

+

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

> Lees hier meer over verkoopmakelaars

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

> Lees hier meer over aankoopmakelaars

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

+

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

+

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

+

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.