Wat is een hoekwoning?

Ontdek alle kenmerken, de voordelen en voorbeelden van hoekwoningen in Nederland

Wat is een hoekwoning?

De naam van een hoekwoning zegt het al, dit is een woning die op de hoek van een rij huizen is gebouwd. Hierbij heb je bij een hoekwoning slechts één buurman. In een buurt met veel rijtjeswoningen is dit type woning het meest gewilde type woning van de buurt. Je hebt namelijk extra ruimte plus meer privacy. 

De hoekwoning heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten woningen. Natuurlijk heeft dit type woning meer voordelen ten opzichte van een rijtjeshuis. Want de hoekwoning is gelegen naast rijtjeshuizen, waarbij de hoekwoning een groter oppervlakte heeft. Daarnaast heeft de hoekwoning ook een groter perceel, omdat je over het algemeen rond het huis kan lopen. Dit zorgt voor meer buitenruimte, wat ideaal is in de zomer. 

Omdat je maar 1 buurman hebt, heb je minder overlast van je buren. Dit is fijn wanneer je rustig in de tuin wilt zitten. Daarnaast heeft een hoekwoning vaak meer ruimte om te parkeren.

Typische kenmerken hoekwoning

Zoals ieder type woning heeft een hoekwoning ook typische kenmerken die de hoekwoning onderscheidend maken. Hieronder staan de meest opvallende kenmerken van een hoekwoning: 

 1. Ligging: De woning ligt op de hoek van een rij met rijtjeswoningen. Hierdoor heb je slechts een muur. 
 2. Meer ruimte: De hoekwoning heeft meer ruimte rondom de woning, omdat het huis in de hoek van de straat is gesitueerd.
 3. Meer privacy: Omdat het de hoek betreft heb je minder last van de buren en meer privacy dan de huizen in de straat. 
 4. Lichte woning: De woning heeft aan 3 kanten lichtinval, dit zorgt ervoor dat het huis erg licht is van binnen. 
 5. Makkelijk parkeren: Op de hoek van de straat heb je de beschikking over parkeergelegenheden op 2 straten. 
 6. Hogere waarde: Een hoekwoning is duurder dan de rest van de woningen in de straat. Dit mede door de extra ruimte, groter oppervlakte en extra privacy.
 7. Extra onderhoud: Een hoekwoning heeft duurder onderhoud, want je hebt nog een extra zijde van het huis wat onderhouden moet worden. Zo moeten er extra kozijnen geschilderd worden. 

Een hoekwoning heeft veel voordelen ten opzichte van de rest van de buurt. Echter is het vaak kostbaarder om dit type woning te kopen. 

Voorbeelden van hoekwoningen

Zoals iedere type woning zijn er ook bij hoekwoningen verschillende soorten. Zo zijn er klassieke hoekwoningen, maar ook erg moderne woningen. Dit zijn een aantal verschillende soorten in Nederland: 

 1. Klassieke hoekwoning: De klassieke hoekwoning is een typische woning met een puntdak, een kleine voortuin en een stenen voorgevel. Veel van dit soort woningen zijn in de jaren 30 gebouwd.
 2. Moderne hoekwoning: De moderne hoekwoning is een nieuwbouwhuis. Hier is de woning van beton gemaakt met een gladde voorgevel voor een extra strak uiterlijk. Daarnaast heeft het huis een plat dak en veel glas. 
 3. Luxe hoekwoning: Bij een luxe hoekwoning gaat het erom dat de woning groot is met een grote tuin voor veel privacy, daarnaast hebben dit type hoekwoningen vaak een extra garage. 
 4. Stedelijke hoekwoning: Dit is een type hoekwoning wat in steden te vinden is, hierbij heeft het een karakteristieke gevel en in sommige gevallen een kleine voortuin. Wanneer het een heel huis betreft kan er ook sprake zijn van een groot dakterras. 
 5. Cottage hoekwoning: Dit type hoekwoningen zijn er minder in Nederland, maar dit soort charmante hoekwoningen bestaan uit een rieten dak en houten gevel. Dit soort klassieke woningen hebben vaak veel sfeer, maar kosten wel veel onderhoud. 

Zoals hierboven beschreven zijn er veel verschillende hoekwoningen in Nederland. Iedere hoekwoning heeft een eigen karakter wat ook deels gevormd wordt door de buurt waar het huis staat. Er zijn tal van varianten en verschillende stijlen mogelijk bij dit soort woningen.

Hoekwoning vinden op Funda

Wanneer je alleen op zoek bent naar een hoekwoning is je zoekopdracht specifiek. Je wilt natuurlijk op Funda ervoor zorgen dat je alleen dit type woning dan aan het zoeken bent. Hieronder een stappenplan om alleen op hoekwoningen op Funda te zoeken: 

 1. Allereerst ga je naar de site van Funda
 2. Geef in de zoekbalk aan in welke woonplaats je een hoekwoning zoekt.
 3. Vervolgens kun je op ‘zoeken’ klikken, waarna je naar het overzicht gaat van beschikbare woningen in de plaats. 
 4. Geef aan de linkerkant aan bij ‘Zoek in omschrijving’ dat je op zoek bent naar ‘Hoekwoning’. 
 5. Vervolgens pas je de filters aan en zie je alleen maar hoekwoningen. 
 6. Mocht je nog andere wensen hebben dan kun je deze filters ook gebruiken.

Lukt het maar niet om een hoekwoning te vinden binnen jouw filters? Dan is waarschijnlijk een aankoopmakelaar een goede investering. Een aankoopmakelaar helpt je met het zoeken naar de geschikte woning, waarbij je de concurrentie net een stapje voor bent. Met Juiste Makelaar vergelijken wij aankoopmakelaars op basis van jouw wensen. Het vergelijkingssysteem zorgt ervoor dat je in contact komt met de 2 beste aankoopmakelaars in de regio. 

> Vergelijk direct aankoopmakelaars in de buurt

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Wat doet Juiste Makelaar?

+

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

Hoe vergelijken jullie makelaars?

+

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?

+

In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

+

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een normale courtage van een makelaar?

+

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

> Lees hier meer over verkoopmakelaars

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

> Lees hier meer over aankoopmakelaars

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

+

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

+

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

+

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.