Terugkeer expats naar de Randstad

Post corona crisis zien we dat (welvarende) expats weer massaal terugkeren naar de grote steden in Nederland. Niet iedereen is er blij mee. Hoewel dit zorgt voor nog meer druk op de al krappe huizenmarkt, is het echter cruciaal dat deze groep weer terugkeert. Onder andere het creëren van banen voor minder geschoolde Nederlanders en het genereren van welvaart zijn factoren waar we maar al te blij mee moeten zijn.

In Amsterdam bijvoorbeeld, daar waar de verwachting zijn door te groeien naar 1 miljoen inwoners… Ss het behoorlijk gestagneerd door de corona crisis. Als vergelijking: in augustus 2021 waren er net zoveel inwoners in Amsterdam als in januari 2020. De aanwas van expats in Amsterdam is dus wel degelijk een belangrijk onderdeel in de groei van Amsterdam.

Expats vieren op

Met het najaar en de feestweken gehad hebben we eigenlijk al het gros van de komst van expats gehad. Met name in september en oktober is de aanwas hoog voor de grote steden in Nederland. Expats, studenten en startende gezinnen zijn hier de oorzaak van. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht de vier grote steden van Nederland tellen binnen deze maanden enkele duizenden nieuwe inwoners volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vliegtuig KLM

Bron: CBS