Hoe komt het dat de hypotheekrente aan het stijgen is? De afgelopen weken is de hypotheekrente licht gestegen. De hypotheekrente wordt bepaald door een aantal rentes. De eerste is de rente van de Europese Centrale Bank, deze rente is al een langere periode negatief. Tegelijkertijd zijn er een aantal marktrentes, zoals de rentes op staatsobligaties. De Nederlandse staat kreeg de laatste jaren geld als ze geld gingen lenen op de geldmarkten. Dit komt door de gezonde financiële boekhouding van Nederland. Maar op dit moment moeten heel veel overheden geld lenen om de economie te redden, waardoor de rente omhoog is gegaan. Dit heeft vervolgens weer invloed op de hypotheekrente.
Dit is nadelig voor de consument aangezien die meer hypotheekrente moet betalen. Voor de staat is dit eveneens nadelig omdat er een hogere hypotheekrenteaftrek is. Of het in het voordeel is voor de banken hangt van meerdere factoren af. Wanneer er minder hypotheken worden afgesloten, zullen uiteindelijk de inkomsten ook minder zijn. Daarnaast kunnen deze effecten voor onrust op de huizenmarkt zorgen. Op dit moment is het huizentekort nog steeds erg groot, waardoor de keuze niet meteen veel groter zal worden.
Hypotheekrente omhoog, maar de huizenmarkt lag al redelijk stil. De vraag is of mensen nog aan bezichtigingen willen doen? Veel mensen die al op zoek gaan blijven op zoek gaan, het aantal afzeggingen bij de bezichtigingen is slechts 10 procent. Dit zijn mensen die zelf lichte klachten hebben of de zoektocht hebben gestaakt. Maar aan de andere kant wanneer er gekeken wordt naar de historie van de rente, is deze alsnog historisch laag. Of het nou 2 procent of 2,1 procent is.
Een ander risico is dat banken zien dat veel mensen in de problemen komen door lagere inkomens of geen werk. Particulieren worden te hulp geschoten door diverse banken die hebben toegezegd uitstel van betaling van de hypotheek te verlenen. Hierbij zijn er regelingen voor 3 maanden uitstel, minder aflossen om de lasten te verlichten de aankomende maanden. Wanneer huishoudens de hypotheken niet meer kunnen betalen heeft de bank een groter probleem dan het uitstellen. Op deze manier hoeft een bank niet de hele hypotheek af te schrijven.
Op dit moment wordt er nog steeds op bouwplaatsen doorgebouwd, maar wanneer er een lock-down zal plaatsvinden zullen de effecten op de huizenmarkt voelbaar zijn. Er is nog steeds een tekort aan woningen, dus wanneer de corona-crisis voorbij is en de bouw heeft stilgelegen kunnen deze effecten nog groter zijn.
Upload: 23-03-2020