Meer en meer overboden op woningen in Nederland

De huizenprijzen zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar opnieuw gestegen, blijkt uit een analyse van RTL-Nieuws door de cijfers van de NVM.

Bij een derde van de woningen die in deze periode werden verkocht, werd meer dan 50.000 euro bovenop de vraagprijs geboden. Een jaar eerder was dit nog maar 5 procent. De trend is duidelijk zichtbaar: in het eerste kwartaal van vorig jaar ging het bij slechts één op de vijf transacties om een bod van meer dan een halve ton bovenop de vraagprijs.

Voor Nederlandse huizenbezitters die meer dan 400.000 euro beschikbaar hebben voor de aankoop van hun huis, is het leven nog lucratiever geworden:

in ruim een derde van alle gevallen betaalden deze kopers 75.000 tot 100.000 euro boven de vraagprijs. Dat was ook het geval voor de helft van alle kopers met een woningwaarde hoger dan 750.000 euro.

Huis schreeuwen

In Flevoland, Drenthe en Groningen wordt het meest overboden. Procentueel gezien is Noord-Brabant het minst geneigd tot overbieden. In Limburg en Zeeland wordt daarentegen minder overboden dan een jaar geleden.

Bron: RTL-Nieuws, NVM