Nu de hypotheekrente laag staat de aankomende periode vragen steeds meer mensen zich af wat te doen op de woningmarkt? Oorzaken hiervan zijn de verwachte loonstijgingen volgend jaar en de lage hypotheekrente. Aan de andere kant stijgen de huizenprijzen nog steeds, echter niet zo hard als de afgelopen jaren. Hieronder helpen wij je met de verschillende opties die je hebt en waar je keuze vanaf hangt.
Kom jij tijdens de huizen zoektocht steeds nét iets te kort tijdens het bieden? Dan is het wellicht voor jou interessant om te wachten met kopen tot 2020. Het Nibud wilt namelijk dat de leeneisen volgend jaar worden verruimd. Ga je volgend jaar door nieuwe cao-afspraken omhoog in salaris? Dan is het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten. De lagere middeninkomens kunnen ongeveer 7500 euro extra bieden terwijl de hogere middeninkomens rond de 9100 euro extra kunnen lenen. Echter zullen de huizenprijzen naar alle waarschijnlijkheid wel stijgen, maar de hypotheekrente zal laag blijven. De Nederlansche Bank verwacht dat in het beste geval de huizen volgend jaar gemiddeld 2,8 procent duurder zijn.
Ben je nu al op zoek naar een woning en heb jij je droomhuis gevonden? Dan hoef je niet te wachten, niemand verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Verschillende partijen hebben hier een prognose voor gemaakt, zoals Vereniging Eigen Huis. Zij houden rekening met prijsstijgingen, dit komt mede door de mogelijkheid tot hogere hypotheken. Consumenten die meer kunnen lenen zullen dat ook doen. De enige optie dat huizen betaalbaarder worden is wanneer het aanbod hoger is. Tevens voorspellen analisten van de Rabobank dat er een stijging in de woningprijzen zal zijn van 4,5 procent. Om deze reden kun je je afvragen of het volgend jaar mogelijk is om datzelfde huis te kunnen kopen. Meer tips over huis kopen? Lees hier verder
Gemiddeld is de woningwaarde in de afgelopen 6 jaar zo’n 40 procent gestegen. Deze enorme stijging zal niet voor altijd zo door blijven gaan, potentiele huiseigenaren en beleggers vinden het op dit moment al aan de hoge kant. Het CBS presenteerde nieuwe cijfers waaruit blijkt dat de huizenprijzen in het derde kwartaal van 2019 de kleinste stijging kende in de afgelopen 3 jaar, dit was 3,8 procent. In Amsterdam was het zelfs de kleinste stijging in de afgelopen 5 jaar. De verwachte stijging van de woningwaarde is de aankomende jaren is gelijk aan de inflatie, rond 2,5 a 3 procent. Wil jij dus de maximale opbrengst voor je huis krijgen? Dan is de aankomende periode de beste tijd om je woning te verkopen!
Zo had je vijf jaar geleden nog een goede hypotheek met 3 procent rente voor een rentevaste periode van tien jaar. Nu is dit mogelijk voor ongeveer de helft van de rente. Huiseigenaren die een oude hypotheek bezitten staan voor de keuze, of oversluiten of juist niet oversluiten.
Omdat de hypotheekrente op dit moment nog steeds daalt is het een optie om te wachten met oversluiten. Hierbij hoop je erop dat de rente nog verder zal dalen. Mocht de hypotheekrente toch stijgen, dan is de kans op een lagere rente verkeken. Een indicator is hierbij de kapitaalmarktrente, welke afgelopen maand fors is gestegen.
Wanneer je gaat oversluiten ga je voor lagere maandlasten. Bij het oversluiten komen extra kosten kijken, zoals de oversluitboete van de hypotheekverstrekker. Dit moet om te compenseren voor de gemiste rente-inkomsten. Ga je oversluiten bij je eigen bank? Dan betaal je meestal alleen extra administratiekosten. Stap je over naar een andere bank? Dan komen er nog meer kosten bij kijken, denk hierbij aan kosten voor een taxateur, adviseur en notaris. Dit kan al snel oplopen tot 4000 euro. Heb jij een NHG-hypotheek? Dan moet je bij veel geldverstrekkers eveneens de premie van 0,9 procent betalen. Echter zijn deze oversluitkosten wel aftrekbaar.
Huur je op dit moment en twijfel je of je een huis moet kopen of daar juist nog even mee moet wachten? Voor middeninkomens is nog een aantal jaar blijven huren geen gekke gedachte. Een huis kopen op het hoogtepunt van de woningmarkt is nooit verstandig, hierbij loop je het risico om tijdens een huizencrisis onder water te staan. Pararius heeft recent cijfers naar buiten gebracht, waarbij het laat zien dat de huur in de vrije sector stagneert. Verwacht jij dus volgend jaar een hoger loon waardoor je extra kan sparen? Dan kan je beter wachten met het kopen van een huis en nog even blijven huren.
Dus, wat ga jij doen?
Geupload: 23 oktober 2019