Huizenprijzen blijven stijgen, verkopen stagneert

Volgens ABN AMRO zullen er in 2022 nog minder woning verkocht worden, maar liefst procent ten opzichte van een jaar eerder.

De cijfers voor het aantal woningverkopen in Nederland zijn in het eerste kwartaal van 2022 met 13.000 afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit zorgt er mede voor dat de schatting voor de huizenverkopen in 2022 neerwaarts bijgesteld is. In plaats van een daling van 10 procent, gaat men nu uit van een terugval van 15 procent.

Ook de prognose voor 2023 is bijgesteld: er wordt gerekend op een stabilisatie van huizenverkopen, in plaats of een eerder verwachte stijging van 5 procent. De bank noemt verschillende redenen voor de aanpassingen in hun prognoses.

Allereerst zorgt de hoge inflatie er volgens de bank voor dat huishoudens grote financiële beslissingen – zoals het kopen van een huis.

Voor de meeste woningbezitters zullen de woonlasten steeds zwaarder vallen op de inkomens. De stijgende energieprijzen en de lage hypotheekrente. Hierbij speelt de oorlog in Oekraïne ook een flinke rol op de onzekerheid op de woningmarkt. Voor de woningzoekende wordt het dan ook steeds lastiger om een passende woning te vinden.