Upload: 30-10-2019
In Nederland hebben ongeveer 2,7 miljoen huishoudens een aflossingsvrije hypotheek. Op het moment dat de looptijd hiervan afloopt moet de klant in 1 keer de hypotheek aflossen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Tienduizenden mensen kunnen hierdoor in de problemen komen, omdat dit niet altijd haalbaar is door verschillende redenen.
Bij een aflossingsvrije hypotheek hoeft de klant alleen de rente af te lossen. Het voordeel hiervan is dat de maandlasten lager zijn en dat de hypotheekrenteaftrek maximaal blijft. Dit is het geval omdat de schuld van je hypotheek hoog blijft, omdat er niks wordt afgelost. Vandaag de dag is het verboden om volledig aflossingsvrije hypotheken af te sluiten.
Diverse banken hebben vorig jaar gekeken hoeveel klanten een verhoogd risico hebben om in de problemen te komen, dat waren er 265.000. De klanten komen in de problemen omdat zij geen eigen vermogen hebben opgebouwd terwijl zij onvoldoende inkomen hebben om een nieuwe hypotheek af te sluiten op hetzelfde huis. In deze gevallen moet het huis verkocht worden en moet diegene noodgedwongen goedkoper gaan wonen.
Toezichthouder AFM heeft dit jaar het rapport Trendzicht 2020 gepresenteerd, hierin besteden ze extra aandacht aan de aflossingsvrije hypotheken. Ongeveer de helft van de 2,7 miljoen aflossingsvrije hypotheken betreft een volledig aflossingsvrije hypotheek. De meeste van deze hypotheken lopen in 2035 af. Daarom vindt de Vereniging van Nederlandse Banken dat het tijd is om hier aandacht aan te schenken.
De afgelopen jaren is er al veel aandacht aan de aflossingsvrije hypotheek geschonken. Nog steeds is deze extra aandacht nodig, omdat sommige consumenten nog steeds niet weten dat er aan het einde van de looptijd moet worden afgelost. Deze campagne lijkt zijn vruchten af te werpen want in de afgelopen 2 jaar hebben 30.000 mensen de hypotheek omgezet en zijn er ruim 300.000 klanten die extra afgelost hebben, maar dit is nog niet genoeg.
Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en heb jij nog een looptijd van ongeveer 15 jaar? Dan is heb je nu nog tijd om meer dan alleen de rente af te lossen. Zo voorkom je dat je het hele bedrag aan het einde van de looptijd moet betalen. Dit is geen probleem als je veel spaart of in die periode een hogere hypotheek kan afsluiten, maar helaas biedt dit geen garanties.
Mocht je in de periode wanneer de looptijd minder verdienen, in scheiding liggen of is het huis minder waard geworden? Dan kan je naar alle waarschijnlijkheid een minder hoge hypotheek krijgen. Daarnaast moet er naar de rente ook een hoger bedrag afgelost worden.
Wil je ook hypotheekadviseurs vergelijken? Check hier