Modale inkomens steeds verder weg van koophuis

In de huidige huizenmarkt hebben alleenverdieners met een gemiddeld inkomen het steeds lastiger. Uit onderzoek is gebleken dat huizen rond de 150.000 euro bijna niet meer te koop zijn. Bij slechts 4,3 procent van de huizenvoorraad op Funda is de vraagprijs onder de 150.000 euro, een jaar eerder was dit nog 7,5 procent.

Modaal inkomen stijging huizenprijs

Voor de alleenstaanden met een modaal inkomen is alleen deze huizencategorie op dit moment nog betaalbaar. Alternatieven zijn er op dit moment nog weinig. De beroepsgroepen die hier de dupe van zijn, zijn mensen in de zorg en het onderwijs.

Waar maakt “Jan Modaal” kans?

Jan Modaal heeft de minste kans een geschikt huis te vinden in de provincies Utrecht en Noord-Brabant. In Utrecht is slechts 1,1 en Groningen 1,6 procent van de huizen die te koop staan onder de 150.000 euro. De meeste kans is er in Groningen (18,7 procent) en Zeeland (10,6 procent).

Tweeverdieners

De gemiddelde tweeverdiener heeft minder dan 3 ton te besteden voor een koophuis. Net als de alleenverdiener is het woningaanbod voor de tweeverdieners achteruitgegaan. Het aantal woningen op Funda onder de 300.000 euro is gedaald van 46 procent naar 38 procent.

Oplossingen voor een te lage hypotheek

Met de huidige huizenprijzen is alleen een hypotheek van de bank niet genoeg om een huis te kopen. Huizenzoekers moeten aanvullende middelen vinden om dit te financieren.

Tegenwoordig schieten steeds meer ouders bij door geld te lenen aan hun kind. Een andere optie hierbij is dat de ouders garant staan voor een deel van de hypotheek, dit is mogelijk met de generatiehypotheek.

Een lange termijn oplossing is dit niet en is zeker geen optie voor iedereen in deze groep. De enige structurele oplossing is het bijbouwen van betaalbare woningen.

Upload: 4-12-2019