Hoe beïnvloedt het Coronavirus de huizenmarkt?

Het is op dit moment nog niet aantoonbaar of kopers de aankoop van een woning uitstellen dan wel helemaal annuleren. De NVM Open Huizen Dag op 28 maart is geannuleerd. Vereniging Eigen Huis laat weten dat het daarom te vroeg is om directe conclusies te trekken over een directe daling in het aantal huizenverkopen.

Corona virus impact op de huizenmarkt

De Europese Centrale Bank heeft op dit moment geen daling van de rente aangekondigd, waardoor de hypotheekrente wel laag blijft. Over de algehele economie is het duidelijk dat er negatieve gevolgen zijn, doordat er veel minder reisverkeer is en veel winkels en bedrijven sluiten. Om deze diverse redenen zal het vertrouwen van de consument verder dalen. Vereniging Eigen Huis heeft op dit moment nog geen signalen van consumenten die afzien van de koop van een huis om deze redenen.

Mochten de getroffen maatregelen langer duren, dan zal het zeker niet uitgesloten zijn dat de huizenmarkt geraakt zal worden. Er is dan een mogelijkheid dat de huidige nieuwbouwprojecten zullen stagneren indien de bouwbedrijven een personeelstekort hebben of dat er bouwmaterialen niet beschikbaar zijn.