Herstel in woningmarkt zichtbaar, maar niet in middelgrote steden

Het herstel in de woningmarkt is zichtbaar, in het derde kwartaal zijn er 10 procent meer hypotheken afgesloten dan in Q3 van 2018. Echter is er ook een andere trend zichtbaar, in de middelgrote steden daalt het aantal verkochte huizen sterk.

De Nederlandse woningmarkt lijkt rustiger te worden. De prijzen van woningen stijgen minder en het totale woningaanbod op verkoopsites is met 3 procent gestegen. In middelgrote steden is het omgekeerde zichtbaar, daar is een verhitte woningmarkt zichtbaar.

In diverse middelgrote steden zoals: Leeuwarden, Zwolle, Haarlem en Eindhoven is het aantal afgesloten hypotheken sterk gedaald. Zo zijn er in Haarlem ongeveer 30 procent minder hypotheken afgesloten. De krapte op de woningmarkt verschuift van Amsterdam naar andere steden. Veel Amsterdammers verruilen Amsterdam voor Haarlem, omdat er een schaarste is aan betaalbare woningen.

Nieuwbouw in de problemen door stikstofbesluit

In de grotere steden zijn nieuwbouwwoningen de oplossing voor het huizentekort. De verkoopprijs van de nieuwbouwwoningen ligt echter 25 procent hoger dan bestaande bouw. Hierdoor is het tekort aan betaalbare woningen in deze regio’s nog niet opgelost.

Daarnaast is er door het stikstofbesluit een groot aantal nieuwbouwprojecten wat op dit moment “on-hold” staat. Koploper hierin is de provincie Zuid-Holland, waar er maar liefst 2500 nieuwbouwprojecten stilliggen.

Groei in kleine steden

Het tegenovergestelde is in de kleinere steden, tot 100.000 inwoners, zichtbaar. In steden als Middelburg en Nieuwegein zijn er ongeveer 15 procent meer hypotheken afgesloten. Een zichtbare trend is dat huizenkopers verkassen richting de zogenoemde Vinexsteden.

Upload: 8-10-2019