Aankoopmakelaars zetten de stop erop

Het is algemeen bekend dat de woningmarkt de laatste tijd onder enorme druk staat. Er is veel vraag maar weinig aanbod. Momenteel ontvangen aankoopmakelaars veel aanvragen om begeleiding te bieden tijdens het aankooptraject. Echter is het aantal zoekers voor de aankoopmakelaars niet bij te benen en weegt het niet op tegen de opbrengst. De kans op een succesvolle deal slinkt namelijk steeds verder, terwijl de aankoopmakelaar per aankoopklant veel tijd moet investeren. Hiernaast vrezen aankoopmakelaars dat ze niet alle belangen van de aankoopklanten kunnen waarborgen als ze te veel aanvragen ontvangen. 

Pauze

Doordat aankoopmakelaars veel tijd moeten investeren in het kopen van een huis, zetten sommigen makelaars de aankoopopdrachten op pauze. In sommige regio’s ontvangen aankoopmakelaars wel 50 aanvragen per maand. Vaak zijn dit meerdere aanvragen voor hetzelfde huis. Echter kan het huis maar één keer gekocht worden, maar zou de makelaar meerdere malen het huis moeten bezichtigen. Aankoopmakelaars zijn daarom min of meer genoodzaakt om de aankoop aanvragen tijdelijk stop te zetten.

Zelfcheck

Aankoopmakelaars hebben om deze reden een zelfcheck ontwikkeld. Bij deze check kunnen consumenten voor een bezichtiging beter oordelen of een huis goed bij hun past. Door deze check kan het aantal aanvragen gereduceerd worden en heeft het percentage succesvolle deals hier baat bij. Toch merken aankoopmakelaars dat dit vaak niet genoeg is.

Gevolg consument

Door de krapte in de huizenmarkt ontstaat er enorme concurrentie tussen de consumenten. Mensen vissen steeds vaker achter het net. Er zijn in Nederland 23.000 woningen beschikbaar, terwijl er 350.000 mensen op zoek zijn naar een woning. Er wordt dus steeds meer over geboden en de vraagprijzen worden opgestuwd. Hierdoor is en blijft het de komende tijd voor starters en lage inkomens erg lastig om aan een woning te komen. 

Ben je nou toch op zoek naar een aankoopmakelaar die wel de tijd heeft en rekening houdt met jouw voorkeuren? Maak dan gebruik van de tool op onze website. Wij zoeken gratis en vrijblijvend de twee beste lokale makelaars voor jou uit!

Upload 05-05-2021; Bron: RTL