100 km/h rijden, maar hoeveel nieuwbouw woningen krijgen we hiervoor terug?

 

Het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur op snelwegen heeft een grote impact op het dagelijkse verkeer. Echter is deze noodzakelijke maatregel goed voor de woningbouw die door de stikstofuitstoot in de problemen zou komen wanneer er geen andere maatregelen genomen zouden worden.

woningbouw stikstofproblematiek

Stikstofwinst

Het kabinet wilt met de winst die behaald wordt door de snelheidslimiet te verlagen de bouw en de infrastructuur weer op weg helpen. Ongeveer 70 procent van de stikstofwinst zal gebruikt worden voor de bouw en infrastructuur. De overige behaalde “winst” zal worden gebruikt voor de natuur.

75.000 huizen per jaar

Het plan is dat er de aankomende jaren 75.000 huizen per jaar bijgebouwd kunnen worden om zo de woningnood te stoppen. Door de stikstofproblematiek zou het aantal jaarlijks nieuw te bouwen woningen afnemen naar 47.000. Door de nieuwe maatregelen is het weer mogelijk om de doelstelling van 75.000 woningen per jaar te halen.

De huidige oplossingen zijn geen oplossingen voor de lange termijn, maar bedoeld om een snelle oplossing te bieden voor de huidige problematiek. Naar verwachting zullen er nieuwe plannen aan het einde van het jaar besproken worden.

Upload: 13-11-2019