Kosten makelaar: Wat zijn de kosten van de makelaar?

Ontdek hoe de kosten van een makelaar zijn opgebouwd voordat je samenwerkt met een makelaar

De kosten van een makelaar

Het is een veel voorkomende discussie: de kosten van een makelaar. Veel mensen zeggen dat de makelaar makkelijk geld verdiend en dat ze veel te veel vragen. Maar wat zijn normale kosten voor een makelaar? De keuze voor de makelaar met wie jij wilt gaan werken, hangt mede af van de kosten die de makelaar doorberekend naar jou. Echter is het zo dat een goede makelaar de makelaarskosten of de makelaarscourtage kan terugverdienen.

De makelaarscourtage is de meest voorkomende manier hoe de makelaar zijn of haar kosten doorberekend bij de verkoop. De courtage is een percentage van de totale verkoopsom van een huis. De meeste lokale makelaars rekenen de kosten om in een courtage. Gemiddeld in Nederland zijn de kosten van een makelaar tussen de 1,1% en 1,3% van de verkoopsom van je huis. Op deze manier zorg je ervoor dat de makelaar de maximale verkoopsom er voor je zal uithalen. Aangezien dit financieel ook interessant is voor de makelaar.

> Meer lezen over kosten van een makelaar bij verkoop

Gemiddelde kosten versus te hoge kosten van de makelaar

Zoals genoemd zijn de gemiddelde kosten van een lokale makelaar tussen de 1,1% en 1,3% van de verkoopsom. Echter komt het voor in heel Nederland, dat er een flink hoger percentage wordt doorberekend. Dit kan tot ruim 2% van de verkoopsom van een huis zijn. Wees daarom extra zorgvuldig voordat je daadwerkelijk met een makelaar gaat samenwerken. Het is altijd mogelijk om speciale afspraken te maken. Hieronder lees je de verschillende kosten mogelijkheden die je kunt afspreken met een makelaar.

> Lees hier meer over de gemiddelde kosten van een makelaar

Prestatiebonus met de makelaar

In het makelaarsjargon noem je dit een staffel. Hierbij kun je bepaalde prijsdoelen met de makelaar afspreken. Zo kan de makelaar extra verdienen en verkoop je zelf ook je huis voor meer. Bijvoorbeeld: de vraagprijs van je huis is € 400.000, hierbij zou je zelf zeer tevreden zijn met een verkoopprijs van € 450.000. Op dat moment kan je met de makelaar afspreken dat hij of zij 5% van alle opbrengst krijgt boven de € 450.000. Dit kun je eveneens instellen met nog hogere bedragen. Let op: wees er wel zeker van de prestatiebonus niet te laag is. Dit kun je doen door verschillende makelaars te vergelijken en te vragen wat de geschatte opbrengst is.

No-cure no-pay samenwerking

Wanneer je risico’s van de kosten van de samenwerking met een makelaar wilt beperken, kun je een no-cure no-pay samenwerking bespreken met de makelaar. Op deze manier ben je de makelaar alleen kosten verschuldigd zodra je huis daadwerkelijk is verkocht. Over het algemeen werken makelaars op de manier, wanneer je een courtage met diegene hebt afgesproken. Let op: er zijn vaak wel intrekkingskosten wanneer je de samenwerking stopt. Dit komt mede door de foto’s van je huis en de gemaakte kosten om je woning online te plaatsen.

Waarom hanteren makelaars andere bedragen?

Wanneer je al een aantal makelaars hebt gesproken of langs hebt laten komen merk je dat de kosten erg variëren. Iedere makelaar beoordeelt zijn eigen kwaliteiten aan de hand van zijn of haar courtage. Over het algemeen kunnen de tarieven van een makelaar vooral variëren door de volgende punten:

  • De werkzaamheden die de makelaar uitvoert. Wanneer een makelaar alles uit handen neemt zal het percentage hoger zijn dan wanneer je zelf taken gaat uitvoeren.
  • Ervaring in de buurt. Een makelaar die veel verkoopt in een bepaalde wijk of buurt, weet precies wat er speelt. Deze ervaring zorgt bijna automatisch voor een hogere verkoopprijs. Dit mede door de verkoopstrategie die deze makelaar zal hanteren.
  • Service van de makelaar. Wanneer je met een full-service makelaar werkt kun je een goede service verwachten. De makelaar zal altijd voor je klaar staan. Terwijl wanneer je met een landelijke makelaarsorganisatie werkt of een internetmakelaar, dan hoef je dit niet te verwachten.
  • Opgebouwde netwerk, de makelaar heeft waarschijnlijk al jarenlang ervaring en kent iedere makelaar in de buurt. Zo heeft de makelaar een netwerk aan bekende makelaars, die potentiële kopers voor jou huis in de rij hebben staan.
  • Promotie van je woning. Hoe gaat je huis gepromoot worden? Gaat je huis alleen online gezet worden, of gaat er meer tijd en kosten inzitten? Dit hangt van het type huis af en hoe moeilijk je huis in de markt ligt.

Meer tips kosten

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Wat doet Juiste Makelaar?

+

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

Hoe vergelijken jullie makelaars?

+

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?

+

In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

+

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een normale courtage van een makelaar?

+

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

> Lees hier meer over verkoopmakelaars

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

> Lees hier meer over aankoopmakelaars

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

+

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

+

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

+

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.