Vergunningen nieuwbouwwoningen neemt sterk af

Het aantal vergunningen wat in het derde kwartaal is uitgegeven voor nieuwbouwwoningen met 24 procent gedaald naar 13.100. De daling is gemeten met dezelfde periode een jaar geleden.

architect.tekening

Dit is een indicator voor de aankomende jaren. Het aantal vergunningen voor toekomstige woningen is een vroeg signaal van de daling in het aantal woningen de aankomende jaren. De cijfers hebben alleen betrekking op nieuwbouwwoningen en niet de herontwikkeling van kantoren.

Het aantal vergunningen voor woningen dat verstrekt is voor het hele jaar 2019 is tot nu toe 39.600. Vorig jaar was dat tot en met het derde kwartaal ongeveer 10.000 vergunningen meer.

De doelstelling van het kabinet om 75.000 nieuwbouwwoningen bij te bouwen in 2020 om het woningtekort bij te benen lijkt hiermee niet haalbaar te worden. Een aantal redenen hiervoor zijn het aantal uitgegeven vergunningen, de PFAS-problemen en de stikstof uitstoot. Het ministerie van Milieu en Wonen heeft al aangegeven dat door de problemen in de bouwsector er jaarlijks slechts 47.000 vergunningen beschikbaar gesteld kunnen worden. Het gestelde doel van een jaarlijkse oplevering van 75.000 woningen lijkt in 2024 pas weer haalbaar.

De verwachte daling van de huizenprijzen gaat echter minder snel dan er eerder werd verwacht. Dit komt door de noodgedwongen rem op het aantal nieuwe woningen en de gedaalde hypotheekrente. Hierdoor hebben huizenkopers meer budget om te bieden op een huis waardoor er een prijsstijging van de woningen plaats vindt.

Upload: 21-11-2019