Erfpacht in Amsterdam, afkopen of vastklikken?

Huizenbezitters in Amsterdam staan nog dit jaar voor een belangrijke en wellicht dure keuze om de erfpacht af te kopen of te laten vastzetten. De deadline voor dit besluit nadert, maar veel mensen weten niet wat er aan de hand is. Hieronder lees je de nodige informatie over de erfpacht in Amsterdam en waarom je het nog dit jaar moet regelen.

Nassaukade Amsterdam

Het is een onderwerp wat vaak naar voren komt, maar waarvan het nog steeds onbekend is wat het eigenlijk oplevert, de erfpacht. In de gemeente Amsterdam is het mogelijk om dit voor eeuwig af te kopen. Het onbekende wat het de eigenaar oplevert, maakt deze dure rekening daarom minder aantrekkelijk. Dit is dan ook de reden waarom slechts 1.700 woningeigenaren de erfpacht hebben afgekocht. Dat is slechts 1% van de 150.000 huizen die erfpacht hebben.

Nu heeft de gemeente Amsterdam een deadline gesteld voordat het afkopen van erfpacht ongeveer twee keer zo duur is. Verschillende belangenverenigingen en bedrijven proberen de huiseigenaren erop te wijzen, maar is dit genoeg om de overige 99% te doen beslissen voor 1 januari?

1. Allereerst, wat is erfpacht?

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere steden als Den-Haag en Utrecht staan veel gekochte huizen op grond van de gemeente. Om deze reden moeten huiseigenaren een jaarlijkse erfpacht betalen. In veel gevallen koopt een huiseigenaar dit af voor 50 of 75 jaar.

De erfpacht wordt opnieuw vastgesteld wanneer deze termijn afloopt. De hoogte van de erfpacht bepaalt de gemeente op basis van de grondwaarde op dat moment. Hierdoor ziet een huiseigenaar de jaarlijkse kosten van de erfpacht flink oplopen.

Het komt vaker voor dat mensen een huis voor een “goede prijs” hebben gekocht. Echter blijkt dan de erfpachttermijn bijna te zijn afgelopen, waardoor de nieuwe huiseigenaar vervolgens een rekening van de gemeente ontvangt van 300.000 euro.

Steeds meer gemeenten willen huiseigenaren de optie geven om de erfpacht voor altijd af te kopen. In Amsterdam heeft de gemeente in 2016 besloten dat de erfpacht afgekocht kan worden. Hierbij heeft de woningeigenaar twee opties: in één keer afbetalen of de erfpachtcanon voor altijd vastzetten. De canon zal wel elk jaar met de inflatie meestijgen.

2. Waarom is het afkopen van de erfpacht na 1 januari 2020 een stuk duurder?

De hoofdzakelijke reden is de recente prijsstijging van woningen in Amsterdam. De hoogte van het afkopen van de erfpacht wordt berekend op basis van de WOZ-waarde en de buurtstraatquote (BSQ). De BSQ bepaalt welk deel van de WOZ-waarde de grondwaarde is. Hierbij wordt de prijs van het opnieuw bouwen van hetzelfde huis van de WOZ-waarde afgehaald. Tot 1 januari worden in Amsterdam de WOZ-waarde van 2014 of 2015 en de BSQ van 2017 gehanteerd.

Terwijl er na 1 januari gerekend zal worden met de WOZ-waarde van 2018 en de BSQ van 2020. Omdat in de afgelopen jaren de huizenwaarde flink is gestegen zijn mensen die de erfpacht willen afkopen veel meer kwijt. Daarnaast geeft de gemeente een korting van 10% op het afkopen van de erfpacht voor 1 januari 2020. De verwachting is dat de bedragen van de erfpacht zullen verdubbelen, zo niet verviervoudigen!

Volgens veel experts is het belangrijk om in ieder geval voor 1 januari actie te ondernemen. Huizenbezitters kunnen beter nu de erfpacht in ieder geval vastzetten. Anders gaat het in de toekomst veel geld kosten, ook voor mensen bij wie de erfpacht nog jaren is afgekocht.

3. Verdien je de investering van het afkopen van de erfpacht terug?

Dit is voor veel mensen de belangrijkste vraag op het moment dat er besloten moet worden wat te doen. Het afkopen kost namelijk veel geld, in duurdere buurten gaat het al snel om meer dan 100.000 euro.

Op dit moment zijn er nog te weinig huizen verkocht waarbij de erfpacht is afgekocht. Hierdoor is het nog niet mogelijk om een definitief oordeel te veilen over de effecten. De Universiteit van Amsterdam heeft in een recent onderzoek aangetoond dat slechts 30% terugkomt in de prijs van een woning. De hedendaagse huizenkopers houden beperkte rekening met de hoogte van de erfpacht wanneer er op een huis geboden wordt.

Vereniging Eigen Huis denkt dat de erfpacht op een langere termijn een belangrijk aspect zal zijn bij de verkoop van een huis. Huizen waarbij de erfpacht lager is zijn aantrekkelijker dan wanneer je een veel hogere erfpacht hebt.

Opzoek naar een taxateur, notaris of meer? Kijk dan op HuisAssist.nl zij helpen je graag verder met het vergelijken.

Upload: 6-10-2019