Vakantiewoningen in Nederland, populairder dan ooit!

Het is over het algemeen bekend dat de Nederlandse woningmarkt oververhit is. Er is veel vraag maar weinig aanbod. De woningwaardes schieten daardoor door het dak. Het gevolg hiervan is dat veel mensen niet aan een huis komen en met name starters. Toch zijn deze mensen op zoek gegaan naar oplossingen in de tijd van de corona crisis.

 

In het afgelopen jaar zijn veel Nederlanders ingetrokken in een vakantiewoning. Noodgedwongen of niet, veel particulieren zijn daardoor op het idee gekomen om een vakantiewoning te kopen. In 2020 is er een recordaantal vakantiehuizen van eigenaar gewisseld, namelijk 7300. Dat is een stijging van circa 70% in vergelijk met het jaar ervoor. Dat er zo veel meer vraag naar vakantiehuizen is, heeft ook invloed gehad op de prijs. De gemiddelde prijs voor een vakantiewoning steeg namelijk met 13,6% en kwam daarmee uit op €172.500,-. Makelaars hebben zo een prijsstijging nog nooit eerder meegemaakt.

Dat de recreatiewoningen zo in trek zijn heeft niet enkel te maken met de krappe woningmarkt. Recreatiewoningen zijn namelijk interessante beleggingsobjecten, aangezien de rente op een spaarrekening erg laag is. Deze interesse is versterkt door de corona situatie. Nederlanders vieren vakantie in ons eigen kikkerlandje. Een quarantaine plek waar je er even rustig tussenuit bent, maar tevens wel op rijafstand is.

Toch is er wel een verschil te merken met de vraag naar recreatiewoningen en de vraag op de normale huizenmarkt. Recreatiewoningen staan over het algemeen iets langer dan een jaar te koop. Duurdere woningen boven de €500.000,- staan gemiddeld acht maanden lang te koop.

Ook blijkt er verschil te zitten tussen de regio’s. De prijs van recreatiewoningen op de Waddeneiland zijn bijvoorbeeld met 30% gestegen naar €375.000.
In Zeeland zijn de luxe vakantiewoningen nog duurder. Daar zijn de recreatiewoningen gemiddeld €600.000. Deze huizen zijn over het algemeen wel een stuk groter. De vakantiewoningen in Noord-Brabant zijn het goedkoopst. Daar is de gemiddelde verkoopprijs €117.000,-. Zie jij een vakantiehuis in Nederland al zitten?

 

Benieuwd wat de hypotheekrente gaat doen? Lees dan dit artikel!

Upload 24-06-21; Bron: AD, NVM