Wat is een portiekwoning?

Ontdek de kenmerken, waar je een portiekwoning kunt vinden en de voorbeelden

Wat is een portiekwoning?

Het type portiekwoning komt vaak voor in Nederland. Hierbij is een portiekwoning een appartement, waarbij er meerdere woningen in het gebouw gevestigd zijn. Iedere portiekwoning is toegankelijk via het gemeenschappelijke entree. De portiekwoning heeft deze naam gekregen, omdat het gedeelde stuk van het complex een portiek is.

> Ontdek hier welke andere type woningen er zijn

De kenmerken van portiekwoning

Een portiekwoning is eenvoudig te herkennen aan de gedeelde ingang en het portiek. Maar de portiek herkend zich ook aan andere kenmerken:

  • Een portiekwoning is een appartement in een gebouw met meerdere woningen. 
  • De portiekwoning is toegankelijk via de gemeenschappelijke portiek. 
  • De woning is relatief klein met slechts een paar kamers. 
  • Het is een gedeeld trappenhuis of lift.
  • De portiek is vaak afgesloten voor anderen, wat zorgt voor een veilige woning. 
  • Er is grote sociale controle wegens het grote aantal buren. 
  • Een portiekwoning is een typische jaren 30 bouwstijl, waarbij dit destijds bedoeld was voor de arbeidersklasse.
  • Portiekwoningen zijn over het algemeen goedkoper omdat de bouw van de woning goedkoper is. Op deze manier kunnen veel woningen gebouwd worden voor een relatief lage prijs.

Voorbeelden van portiekwoningen in Nederland

In zowel grote steden als kleinere plaatsen zijn er portiekwoningen te vinden in Nederland. De typische portiekwoning is gebouwd in de jaren 30. Op dat moment was het sociale woningbouw. Hierbij een aantal voorbeelden van portiekwoningen in Nederland:

  1. Vrijwel de hele Vogelbuurt in Amsterdam Noord. Deze wijk heeft veel portiekwoningen uit de jaren 20 en 30. 
  2. In de Schilderswijk van Den Haag, staan veel oude portiekwoningen. Ook in deze wijk staan veel woningen die gebouwd zijn tussen 1900 en 1930. 
  3. De Witte Wijk in Leeuwarden bestaat eveneens uit veel portiekwoningen die begin vorige eeuw zijn gebouwd. 
  4. De Rivierenwijk in Deventer bestaat ook uit veel jaren 30 bouw. Hierbij worden portiekwoningen en twee-onder-een-kapwoningen afgewisseld. 
  5. De Tuinwijk in Groningen bestaat uit een combinatie van portiekwoningen en eengezinswoningen uit de jaren 20 en 30. 

In Nederland zijn veel portiekwoningen, daarom zijn dit slechts een aantal voorbeelden in welke buurten portiekwoningen staan. 

Nieuwbouw portiekwoningen

Portiekwoningen werden in de jaren 30 veel gebouwd, maar ook tegenwoordig worden er weer nieuwe portiekwoningen gebouwd in nieuwbouwwijken. Dit wordt mede gedaan, omdat de portiekwoning relatief goedkoop is om te maken. Daarbij kunnen er veel woningen gerealiseerd worden op een klein oppervlakte. Daarnaast kunnen deze woningen goed verduurzaamd worden tijdens een nieuwbouwproject.

Portiekwoning op Funda vinden

Wanneer je specifiek op zoek bent naar een portiekwoning op Funda dan kun je de volgende stappen doorlopen om in jouw plaats of buurt portiekwoningen te vinden. 

  1. Allereerst ga je naar Funda.nl
  2. De zoekopdracht staat al op ‘Koop’. Hier moet je de plaats of buurt invullen waar je een portiekwoning zoekt.
  3. Vervolgens vul je de zoekcriteria aan, zoals prijsklasse, afstand en aantal kamers.
  4. Klik op zoeken en je komt bij het overzicht van woningen in jouw buurt.
  5. Klik bij ‘Type woning’ een ‘appartement’ aan.
  6. Selecteer vervolgens portiekflat als het woningtype in. 
  7. Pas de filters toe en je zoekt op de portiekwoningen die beschikbaar zijn in jouw regio. 

De portiekwoning is voor alles en iedereen in Nederland. De staat van de woningen kan enorm verschillen. Wanneer je moeite hebt met het zoeken naar een geschikte portiekwoning kan het handig zijn om samen te werken met een aankoopmakelaar. Deze aankoopmakelaar helpt met het zoeken naar een dergelijke woning en kan je van advies voorzien. Bij Juiste Makelaar vergelijken wij aankoopmakelaars in Nederland. Wanneer je advies wilt, hoef je alleen je wensen en voorkeuren door te geven. Wij doen de rest.

> Vind hier direct de aankoopmakelaar voor een portiekwoning

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Wat doet Juiste Makelaar?

+

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

Hoe vergelijken jullie makelaars?

+

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?

+

In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

+

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een normale courtage van een makelaar?

+

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

> Lees hier meer over verkoopmakelaars

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

> Lees hier meer over aankoopmakelaars

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

+

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

+

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

+

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.