Wat is een maisonnette woning?

Ontdek alle kenmerken, de voordelen en voorbeelden van maisonnette woningen in Nederland

Wat is een maisonnette woning?

Een maisonnette woning is een typische woning en bestaat uit twee verdiepingen. Dit zorgt ervoor dat de maisonnette woning meer ruimte heeft dan een standaard appartement, dat slechts uit één etage bestaat. De term Maisonnette komt uit het Frans en staat voor ‘klein huisje’, want een maisonnette woning is feitelijk een compacte woning. 

De maisonnette woning is in Nederland populair in steden. Dit omdat de ruimte hier vaak beperkt is. Typische maisonnette woningen zijn woningen die gebouwd zijn in oude fabrieken, schoolgebouwen of pakhuizen. Hierbij wordt handig gebruik gemaakt van de hoogte van de eerdere bestemming om daar twee verdiepingen in te bouwen. 

Indeling maisonnette woning

Over het algemeen heeft een maisonnette woning een eigen entree op de begane grond. Hierbij heb je een trap die naar de bovenverdieping gaat. Hierdoor heb je natuurlijk snel het gevoel dat je in een echt huis bent in plaats van een appartement. Je hebt je eigen ingang en vaak beschikt de woning ook nog over een tuin. Daarbij heb je vaak op de eerste verdieping nog een balkon. 

Doorgaans heeft een maisonnette woning een krappe gang, waardoor het moeilijk kan zijn grote meubels in het huis te krijgen. Omdat het vaak gaat om wat oudere bouw is de bovenverdieping erg gehorig. Echter bestaat de woning vaak over meerdere slaapkamers, wat ervoor zorgt dat dit een ideale woning is voor gezinnen in grotere steden.

Kenmerken maisonnette woning

 1. Twee verdiepingen: Het belangrijkste kenmerk van een maisonnette woning is dat het huis verdeeld is over twee etages. Meestal de begane grond en de eerste verdieping. Zo heb je een aparte etage als leefruimte en de slaapkamers op de andere etage. 
 2. Eigen ingang: Met een maisonnette woning hoef je de ingang niet vaak te delen met andere, zo heb je het gevoel dat het echt jouw huis is en dat je niet in een appartement woont. 
 3. Meer ruimte: Omdat de woning is verdeeld over twee etages, heb je maar zo twee keer zoveel ruimte als bij een appartement. 
 4. Buitenruimte: Wanneer je een eigen ingang hebt en je op de begane grond woont heb je een tuin of misschien ook nog een balkon op de eerste etage. 
 5. Gewild in steden: Omdat in steden veel appartementen zijn, willen mensen die wat groters willen graag een maisonnette woning.
 6. Smalle gangen: Omdat het wat oudere bouw is hebben veel maisonnettes een smalle gang en trap. Dit is onhandig bij verhuizen van grotere objecten. 

Nieuwbouw van maisonnette

Maisonnette woningen worden tegenwoordig ook bij nieuwbouwprojecten gebouwd. Hierbij gaat het wel vaak om oude fabriekshallen of pakhuizen. Deze gebouwen worden omgetoverd tot hippe woningen, waar meerdere maisonnette woningen gebouwd worden. 

Deze woningen worden vaak erg efficiënt en slim ingedeeld. Dit zorgt ervoor dat dit soort woningen van alle gemakken worden voorzien. Zou worden er slimme opbergruimtes gecreëerd en wordt er handig gebruik gemaakt van lichte ruimtes. 

Voorbeelden maisonnettewoningen in Nederland

In Nederland worden in veel verschillende steden fabriekshallen omgetovert tot hippe maisonnette woningen. Daarnaast verschilt de bouw ook per type, zo heb je historische gebouwen en hippe nieuwbouw. Hieronder enkele voorbeelden van maisonnette woningen in Nederland:

 1. De Rotterdamse Schiecentrale. Dit is een voorbeeld van een grote energiecentrale die is omgebouwd tot woningen. Hierbij zijn maisonnettes gebouwd met hoge plafonds, ramen en een prachtig uitzicht over Rotterdam. 
 2. Hofbogen in Rotterdam: Dit is een ander voorbeeld in Rotterdam, waarbij er een treinstation is omgebouwd tot loftwoningen, diverse studio’s en maisonnettes. 
 3. De Czaar Peterstraat in Amsterdam: Hier zijn verschillende bestaande woningen als maisonnette te vinden. 
 4. De woonwijk De Eilanden in Amsterdam: Deze eilanden zijn via verschillende bruggen te vinden waar ook veel maisonnette woningen gebouwd zijn.

Maisonnette woning op Funda vinden

Als u op zoek bent naar een maisonnette woning op Funda, kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Ga naar de website van Funda
 2. De instellingen staan al op het zoeken naar een koopwoning
 3. Vul je plaatsnaam of buurt in bij “Plaats, buurt, adres, etc.” waar je op zoek bent naar een maisonnette woning
 4. Vul hierbij bij “Trefwoord” de term “maisonnette” in. 
 5. Vervolgens is het mogelijk om andere eisen in te vullen zoals de wijk, het energielabel en het aantal slaapkamers.
 6. Klik op “Zoeken” om de zoekresultaten te bekijken.

Op deze manier kun je expliciet op zoek naar maisonnette woningen bij jou in de buurt. Heb je liever hulp nodig van een aankoopmakelaar in de regio? Juiste Makelaar helpt met het vergelijken van makelaars, om jou te helpen met de beste keuzes.

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

Wat doet Juiste Makelaar?

+

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

Hoe vergelijken jullie makelaars?

+

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?

+

In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

+

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een normale courtage van een makelaar?

+

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

> Lees hier meer over verkoopmakelaars

Wat kost een aankoopmakelaar?

+

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

> Lees hier meer over aankoopmakelaars

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

+

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

+

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

+

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.