Huis in de verkoop? Vergelijk eerst en kies de beste makelaar

Ontdek hoe de makelaar je het beste kan helpen bij de verkoop van je huis

Doe de check in 1 minuut via Juiste makelaar
Huizen vector Huizen vector

Hoe verkoop jij je huis?

Wil je je huis te koop zetten, maar weet je nog niet met welke makelaar je samen wilt werken? Wij vergelijken makelaars voor jou, waardoor je gratis en snel in contact komt met de beste makelaars voor jou. Zo verkoop je je huis snel en voor de juiste prijs.

Bij Juiste Makelaar werken wij alleen met makelaars die gedreven en proactief zijn. De makelaars nemen snel contact op nadat beste makelaar voor jou zijn geselecteerd. Dit is de snelste manier om in contact te komen met makelaars die bij jou passen op basis van jouw voorkeuren. Vervolgens is het aan jou om je favoriete makelaar te kiezen.

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: “Wil je liever een goedkope makelaar of juist een die meer ervaring heeft?”. Deze keuze kan een ingewikkelde keuze zijn, maar kan veel invloed hebben op de uitkomst van de verkoop van je huis. Wij leggen hieronder de verschillen tussen een goedkope makelaar en een ervaren makelaar uit:

Optie 1: Verkoop je huis met een goedkopere makelaar

Wanneer je voor een relatief goedkopere makelaar kiest zijn de totale kosten die je moet betalen aan de makelaar lager dan bij een ervaren makelaar. Het risico wanneer je voor een goedkopere makelaar gaat is dat de kwaliteit minder is. Hierbij kan je denken aan minder professionele foto’s of geen totaalpakket. Het is erg belangrijk dat je controleert wat er in het pakket zit wat de makelaar aanbiedt. Lees hieronder meer informatie over het vergelijken van makelaars.

Optie 2: Verkoop je huis met een ervaren makelaar

Op het moment dat je voor een makelaar met ervaring kiest is dit over het algemeen duurder dan een goedkope makelaar. Het voordeel kan zijn dat de makelaar de buurt beter kent, waardoor diegene weet wat er speelt. Daarnaast kan je volledige service van de makelaar verwachten. Ondanks dat het verkooppercentage hoger is, is de algemene verwachting ook dat het huis voor een hogere prijs verkocht kan worden. Om deze reden ga je er niet altijd financieel op achteruit.

Weet jij wat voor een type makelaar jij nodig hebt? Vergelijk dan nu makelaars via Juiste Makelaar.

Checklist voor de verkoop van je huis

Op het moment dat je je huis gaat verkopen kan je van tevoren al kijken wat je kan doen om de beste verkoopprijs voor je huis te krijgen. Het beste is als je dit doet voordat er makelaars langskomen voor een vrijblijvend gesprek. Achteraf kan je hier veel tijd mee besparen. De volgende punten zijn simpel en snel na te lopen om daarna op te lossen:

 • Zorg ervoor dat noodzakelijke reparaties gedaan zijn.
 • Los kleine mankementen op.
 • De tuin ziet er onderhouden uit.
 • Denk na over een vraagprijs en wat de ondergrens is.
 • Vraag een definitief energielabel aan via Energielabel voor Woningen
 • Zoek de meest recente WOZ-waarde op via WOZ-waarde Loket
 • Zoek naar de bouwtekeningen of plattegronden van je huis.

Waar je op moet letten tijdens kosten vergelijken van makelaars

De kosten van verschillende makelaars lopen sterk uiteen. Iedere makelaar berekend de kosten op zijn eigen manier. Het is daarom verstandig wanneer je makelaars gaat vergelijken dat je hetzelfde met elkaar vergelijkt. Zo maak je de keuze voor de makelaar het eenvoudigst. Met de volgende punten kan je de kosten van makelaars vergelijken:

 • Allereerst wat is het verkooppercentage wat de makelaar vraagt?
 • Wat krijg je voor deze prijs? Controleer of er bijkomende kosten zijn zoals bij een Open-Huis, milieu-informatie, brochures, advertentiekosten of een bouwkundig rapport.
 • Wanneer moet je betalen? Het verschilt per makelaar wanneer je moet betalen. Het kan voorkomen dat je al gedurende het verkoopproces een percentage moet betalen. Ga na wat je betaalt op het moment dat de verkoop is afgerond of wanneer het niet lukt.
 • Is het bedrag inclusief of exclusief btw, dit kan verschillen per makelaar. Wees dus zeker dat je dezelfde kosten vergelijkt.
 • Zijn er intrekkingskosten die je moet betalen wanneer je het huis uit de verkoop laat halen?

Hoe verkoop je je huis snel?

Op het moment dat jij je huis snel wilt verkopen zijn er een twee manieren om dit te doen. Het is verstandig om deze opties voor jezelf af te wegen. Een huis snel verkopen is meestal niet gunstig voor de verkoopprijs.

De eerste optie die je kan overwegen is je huis laten taxeren en ‘ruim’ onder deze prijs te koop zetten. Een tweede optie is om te kiezen voor een meer ervaren makelaar. Hierbij moet je aan de makelaars die je vergelijkt aangeven dat je je huis snel wilt verkopen. De verschillende makelaars zullen allen hun verkoopstrategie uitleggen. Vervolgens kies jij de makelaar waarvan jij denkt dat je huis het snelst verkocht is.

Naast de twee verkoopopties zijn er een aantal tips hoe jij je huis snel kan verkopen. Allereerst zorg ervoor dat je alle opties op Funda hebt ingevuld inclusief 360 graden foto’s, een plattegrond en een video. Hoe completer beeld mensen bij je huis hebben hoe hoger je huis staat op Funda. Daarnaast deel je huis via sociale media en spreek deadlines met de makelaar af zodat alles op basis van jouw verwachtingen gaat.

Stappenplan voor de verkoop van je huis

Hierbij leggen wij de stappen uit om je huis succesvol te verkopen. De gedachten van het verkopen van je huis kan een stressvolle gedachte zijn, zeker als je van plan bent een ander huis te kopen. De beslissingen die je gedurende het verkoopproces maakt kunnen je veel geld kosten of juist besparen. Hieronder lees je de stappen om de verkoop zo goed mogelijk te laten verlopen.

1. Moet je je huis wel verkopen?

 • Is de verkoop van je huis volgens jou echt nodig? In sommige gevallen is het verstandiger om je huis uit te bouwen. Verhuiskosten zijn over het algemeen hoog waardoor je veel kosten zou besparen als je je huidige huis zal uitbreiden.
 • Heb je eraan gedacht hoe de veranderende huizenprijs jouw beslissing beïnvloed om te verkopen? Op het moment dat de prijzen snel stijgen is er een kans dat je geen groter huis kan veroorloven dan degene die je bezit.
 • Denk je eraan om kleiner te wonen? Kijk dan eerst naar de voor- en nadelen plus wat voor een opties er op dit moment zijn.
 • Heb je schulden? Als dit het geval is: kan je het veroorloven om je huis te verkopen en een nieuw huis te kopen?
 • Het hangt van de (financiële) situatie af, maar in sommige gevallen is het beter om je huis te verhuren dan te verkopen.

2. Hypotheekadvies

Op het moment dat je je huis gaat verkopen moet je jouw hypotheekverstrekker op de hoogte stellen. Het is belangrijk dat je de hoogte van je huidige schuldrestopgave van de hypotheek weet en of er een vervroegde aflossingsboete is. Daarnaast is het handig om uit te zoeken wat je huis ongeveer waard is, zo kom je erachter wat je over houdt wanneer je het restant van de hypotheek afbetaald. Op het moment dat je ook een nieuw huis wilt kopen moet je bekijken wat voor een hypotheek je nodig hebt.

3. Beslis of je moet kijken voor een koop of huurhuis

Tijdelijk huren kan extra kosten met zich meebrengen, maar het vermindert wel de druk om snel een huis te kopen. Wanneer je tijdelijk gaat huren heb je meer tijd om je perfecte koophuis te vinden.

4. Vind de meest geschikte makelaar

Op het moment dat je zeker bent dat je je huis wilt verkopen heb je een makelaar nodig die je gaat begeleiden met de verkoop. Vul je voorkeuren in via de check op deze website. Er worden vervolgens meerdere makelaars geselecteerd die bij jou huis en jouw voorkeuren passen. Vervolgens ga jij zelf de overgebleven makelaars vergelijken. Jij kiest welke makelaar je het beste vindt.

5. Bepaal de verkoopprijs

Een van de moeilijkere beslissingen tijdens de verkoop van je huis is de verkoopwaarde bepalen. Doe van tevoren onderzoek en kijk of de makelaar er dezelfde gedachten over heeft. Je hoeft niet altijd voor de makelaar te kiezen die de hoogste verkoopprijs in gedachte heeft. Het gaat er tenslotte om in welke makelaar jij het meeste vertrouwen hebt. De verkoopprijs is tenslotte geen zekerheid dat je het voor die prijs verkoopt.

6. Maak je huis klaar!

Zorg ervoor dat je huis er verzorgd uitziet. Op deze manier verkoop je je huis niet alleen sneller, maar is het eveneens mogelijk het voor een hogere prijs te verkopen.

Ruim het huis op, zorg dat er geen rommel is; geef het huis een frisse uitstraling door de nodige muren te verven en repareer kleine dingen in het huis. Tot slot kan je een appeltaart bakken; een spiegel ophangen voor een ruimtelijke uitstraling en zorg ervoor dat er geen vieze geuren in het huis hangen.

7. Accepteer het bod

Je hebt een bod gekregen, top!

Wanneer je niet tevreden bent met het bod kan je deze weigeren of doe je een tegenbod. De makelaar zal de onderhandelingen voor je voeren. Als een tegenbod niet geaccepteerd wordt is het altijd mogelijk te wachten op een hoger bod.

Op het moment dat je een bod accepteert moet de makelaar vervolgens je huis van de markt halen. Wanneer je het bod accepteert is de koop nog niet rond, er is een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Daarnaast moeten de voorwaarden besproken worden.

8. De koopovereenkomst opstellen en tekenen

Jij en de koper moeten het over een aantal dingen het eens worden. Dit zijn zaken zoals de overdrachtsdatum, wat de koper wilt overnemen, de waarborgsom en wat de ontbindende voorwaarden zijn.

De koopakte moet ondertekend worden door beide partijen. Daarna hebben beide partijen een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Nadat deze periode is verstreken is de koop definitief. Op het moment dat je alsnog hier onderuit wilt zijn de ontbindende voorwaarden van toepassing.

9. Verhuizen

Je dient je huis te verlaten voordat de overdrachtsdatum is overschreden. Voor deze tijd moet je al je spullen uit je huis verhuizen. Zorg ervoor dat je hier genoeg tijd voor neemt. Het inpakken en verhuizen van je spullen duurt altijd langer dan je denkt. Daarnaast is het minder stressvol om dit eerder te doen.

10. Rond de verkoop af

Zodra de wettelijke bedenktijd is verstreken en de financiering van de kopers rond is kan de volgende stap gemaakt worden. De leveringsakte kan worden opgesteld. Voordat je deze tekent ga je met de kopers langs het huis om te controleren of alles is opgeleverd volgens afspraak. Daarna vind de overdracht plaats bij de notaris. Hier teken je de leveringsakte en heb jij definitief je huis succesvol verkocht!

Tijdens het tekenen van de overdracht wordt meteen de financiële administratie op orde gebracht. Op de nota van afrekening staan de bedragen die je als koper ontvangt en die de notaris aan verschillende bedrijven zal betalen. Na het ondertekenen hoef je verder niks meer te doen.

11. Hypotheek doorhalen

Je bent verplicht om uiterlijk bij de overdracht je hypotheekinschrijving door te halen. Dit moet een notaris voor je doen. Je kan dit doen bij de notaris die de overdracht afhandelt. Wanneer je de hypotheek al hebt afgelost regel dan dat de doorhaling voor de overdracht is geregeld.

Extra tips huis verkopen

Hoe werkt het?

Start eerst met de check via de rode button

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

2 makelaars

Persoonlijke intake en selectie

Wij selecteren het aantal gewenste makelaars bij jouw voorkeuren.

De makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

Kies voor jou de beste makelaar in Amsterdam

Jij kiest de Juiste Makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die het beste bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de dienstverlening van Juiste Makelaar.

+

Wat doet Juiste Makelaar?

Wij zijn een makelaar vergelijkingsdienst die actief is in heel Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en onze unieke makelaarsdatabase matchen wij jou aan de beste makelaar voor jouw situatie. Voordat we je in contact brengen nemen wij contact met je op om de matching compleet te maken. Zo sta je niet voor verrassingen. Vervolgens ontvang je de geselecteerde makelaars per mail en nemen zij zelf contact me je op. Daarna kies jij de beste makelaar voor jouw situatie.

+

Hoe vergelijken jullie makelaars?

In de aanvraag vragen wij een aantal voorkeuren dit combineren wij met de beschikbare makelaarsdata. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld nemen we altijd persoonlijk contact op zodat we de gehele vergelijking compleet kunnen maken.

+

Waarom is het vergelijken van makelaars nodig?
In Nederland zijn meer dan 9.000 actieve makelaars. Op deze manier is het moeilijk om te bepalen welke makelaar het beste past bij jouw situatie. Welke makelaar hanteert een goede aan- of verkoopstrategie en welke kosten rekenen de verschillende makelaars. Nieuwsgierig geworden? Doe direct de vergelijking!

+

Kan ik overal in Nederland makelaars vergelijken?

Ja! Wij kunnen je in heel Nederland helpen aan een geschikte makelaar. Dit komt mede door onze vele partners, waardoor wij overal in Nederland je zo goed mogelijk kunnen helpen.

+

Wat is een normale courtage van een makelaar?

De gemiddelde verkoopcourtage van een makelaar in Nederland ligt tussen de 1 en 1,25 procent. Echter hangt dit natuurlijk af van wat je afspreekt met de desbetreffende makelaar. Je kunt hierbij denken aan een bonusafspraak of een ander takenpakket.

Meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat kost een aankoopmakelaar?

De gemiddelde makelaarscourtage in Nederland bij een aankoopmakelaar ligt tussen de 0,5 en 1,0 procent van het aankoopbedrag. Bij de aankoopmakelaar hangt de courtage af van de aankoopsom, de werkzaamheden en de woonplaats waar je een woning wilt kopen. Is de plaats of buurt erg populair? Dan kan de makelaar hogere kosten in rekening brengen.

Meer weten over kosten van een aankoopmakelaar? Lees hier verder

+

Wat gebeurt er als ik de vergelijking heb afgerond?

Direct na het invullen van je voorkeuren, ontvang je een bevestiging. Daarna nemen we telefonisch contact op, tenzij je liever op een andere manier contact wilt hebben. Wanneer alles naar wens is zullen daarna de twee geselecteerde makelaars contact opnemen. Tot slot maak je zelf de keuze met welke makelaar je de beste klik hebt en met wie je wilt samenwerken.

+

Kan ik ook een prijslijst van makelaars krijgen?

Nee, omdat alle makelaars in Nederland een andere werkwijze hebben is het nog niet mogelijk om een standaard prijslijst te sturen. Dit komt mede door verschillende aspecten, zoals dat je met makelaars prestatiebonussen kunt afspreken waardoor het standaardcourtage lager is, of dat je zelf een aantal taken zelf uitvoert. Andere redenen om geen standaardprijslijst te kunnen geven zijn: de verkoopranges van makelaarsverschillen, de locatie van je woning, kwaliteit van de makelaar en extra services die makelaars aanbieden.

+

Is deze aanvraag via Juiste Makelaar gratis?

Jazeker! Deze aanvraag is voor jou helemaal gratis. We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de geselecteerde makelaars. Op het moment dat je uiteindelijk succesvol bent geholpen met het kopen of verkopen van je woning, dan vragen wij een kleine vergoeding aan de makelaar, wat inhoud dat er voor jou geen kosten aan zijn verbonden.

Vergelijk hier