Selecteer jouw voorkeuren
Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.
De WOZ-waarde is een belangrijke factor in de Nederlandse woningmarkt. De afkorting WOZ staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’ en verwijst naar de waarde van een woning die door de gemeente wordt bepaald. Deze WOZ-waarde wordt gebruikt om gemeentelijke belastingen, zoals de onroerende-zaakbelasting (ozb), te berekenen. De WOZ-waarde is gebaseerd op verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Het is belangrijk om je WOZ-waarde goed in de gaten te houden, omdat deze waarde invloed heeft op de hoogte van je ozb-rekening. Dit kan ook van belang kan zijn bij de verkoop of aankoop van je woning.
De WOZ-waarde (Wet WOZ) is de waarde van een woning volgens de wet. De waarde wordt vastgesteld door de gemeente en gebruikt om de hoogte van de onroerende-zaakbelasting te bepalen. De WOZ-waarde is niet hetzelfde als de marktwaarde of de verkoopwaarde van een woning. Om de WOZ-waarde van een woning te berekenen, kun je dit opvragen bij de gemeente. Zij geven aan hoe de WOZ-waarde voor je woning is bepaald en welke informatie hiervoor is gebruikt bij het berekenen van de huidige WOZ-waarde.
Het is belangrijk om te weten dat de WOZ-waarde niet altijd gelijk is aan de verkoopprijs van een woning. Dit kan verschillen afhankelijk van factoren zoals de staat van onderhoud, de locatie en andere eigenschappen van de woning. Als je wilt weten wat je woning waard is op de huidige woningmarkt, kun je het beste contact opnemen met een makelaar via Juiste Makelaar. Wij kunnen je helpen aan een makelaar, vervolgens kan de makelaar de marktwaarde bepalen van je woning.
> Vergelijk hier gratis makelaars en kom te weten wat je huidige woningwaarde is
De peildatum van de WOZ-waarde is 1 januari van het vorige jaar. Voor 2023 is daarom de peildatum dus 1 januari 2022. Ieder jaar is het dezelfde datum waarbij de gemeente de WOZ-waarde vaststelt. Op dat moment schat de gemeente de woningwaarde in van jouw woning. Je ontvangt de WOZ-beschikking in de eerste maanden van 2023, meestal vóór 1 maart. In deze beschikking staat wat de lokale belastingen zijn. Als je het niet eens bent met de nieuwe WOZ-waarde, is het mogelijk om bezwaar te maken. Hiermee kun je gemeentelijke belastingen besparen.
Wil je weten wat de WOZ-waarde is van je woning of stuk grond? Dan is het eenvoudig om deze waarde op te vragen bij de gemeente. De WOZ-waarde is de waarde van een onroerende zaak, zoals bepaald op de peildatum. Deze waarde wordt gebruikt om de onroerende-zaakbelasting te berekenen. Om je WOZ-waarde op te vragen, volg je de volgende stappen:
Je kunt ook contact opnemen met de gemeente om je WOZ-waarde op te vragen. Zij kunnen je helpen met het invullen van het formulier en je vragen beantwoorden. Zo weet je precies wat de waarde is van je onroerende zaak en wat je aan belastingen kunt verwachten.
Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je woning, kun je bezwaar maken bij de gemeente. Dit betekent dat je het oneens bent met de manier waarop de WOZ-waarde is bepaald en dat je wilt dat de waarde wordt herzien.
Om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde van je woning, kun je het beste contact opnemen met de afdeling belastingen van je gemeente. Zij kunnen vertellen hoe je bezwaar kunt maken en wat de procedure is. Meestal moet het bezwaar gemaakt worden binnen een bepaalde termijn, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je woning. Het is ook mogelijk om hulp te vragen bij het maken van bezwaar, bijvoorbeeld bij een belastingadviseur of een organisatie die zich bezighoudt met consumentenrechten. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van je bezwaarschrift en het begeleiden van het bezwaarproces.
* Houd er rekening mee dat het maken van bezwaar geen garantie is dat de WOZ-waarde van je woning wordt verlaagd. De gemeente zal het bezwaar beoordelen en een beslissing nemen over of de WOZ-waarde moet worden veranderd. Als je het niet eens bent met deze beslissing, is het mogelijk om in beroep te gaan bij de rechtbank.
> Lees hier alles over het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde
Het WOZ-waardeloket is een online dienst waarmee je de WOZ-waarde van je woning kunt opvragen. Deze dienst wordt aangeboden door de gemeente en is bedoeld om het voor burgers gemakkelijker te maken om de WOZ-waarde van hun woning te achterhalen.
Om gebruik te maken van het WOZ-waardeloket, ga je naar de website van je eigen gemeente. Daar kun je zoeken naar het WOZ-waardeloket of de afdeling belastingen. Op deze pagina kun je je woning zoeken en de WOZ-waarde opvragen. Meestal moet je hiervoor je postcode en huisnummer invoeren.
> Ga nu naar het WOZ-waardeloket om je WOZ-waarde op te vragen
Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.
Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.
De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.
Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!
12 september 2023
Snel geholpen.
Duidelijke uitleg wat ik kon verwachten.
Lees hier alle veel voorkomende vragen van andere gebruikers over de WOZ-waarde en waar je bezwaar kunt indienen.
+
De peildatum bij de WOZ-waarde is de datum waarop de waarde van een woning wordt bepaald. Deze waarde wordt gebruikt om de belasting (onroerende-zaakbelasting) die eigenaars van een woning betalen te bepalen. De peildatum is meestal 1 januari van het jaar waarvoor de belasting wordt berekend.
+
De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) is sinds 1994 in het leven gebracht, om iedereen op dezelfde manier belasting te heffen over de woning. De WOZ-waarde wordt dan ook jaarlijks door de gemeente vastgesteld.
+
Je kunt je WOZ- waarde opvragen bij het WOZ-waardeloket.
+
Je kunt eenvoudig op Bezwaarmaker.nl bezwaar aanmaken op je WOZ-waarde.
+
Een marktwaarde is anders dan de WOZ-waarde. Via Juiste Makelaar kom je in contact met makelaars voor een gratis waardebepaling van de woning. Zo krijg je een beeld van de huidige marktwaarde van je huis.