Twee woningen en dubbele woonlasten: Hoe te verminderen?

Duurt de verkoop te lang? Vergelijk dan makelaars om de beste makelaar voor jou te vinden!

Onderwerpen over dubbele woonlasten

Klik op het onderwerp en ga direct naar het onderwerp om hier meer over te weten.

Dubbele woonlasten
Opties met dubbele woonlasten
Pas gekochte woning verkopen

Een huis gekocht, maar nog niet verkocht? Wat moet je met dubbele woonlasten?

Recent een nieuw huis gekocht en wil het niet lukken met de verkoop van je huidige huis? Er zijn een aantal opties om dit probleem op te lossen. Deze opties zullen niet voor iedereen geldig zijn omdat het van de persoonlijke situatie afhangt.

Zo beantwoorden we de vragen hoe je de verkoop kan bevorderen, wat te doen als je dubbele woonlasten hebt of kan je ook je net gekochte huis weer verkopen als je in de problemen komt?

Hoe kan je de verkoop van het huis versnellen?

Dreig je dubbele maandlasten te hebben, omdat de verkoop van je “oude” huis niet opschiet? Wat zijn de mogelijkheden om de verkoop te versnellen?

  1. Heb je weinig bezichtigingen gehad? Controleer of de foto’s slecht zijn of het huis er rommelig uitziet op de foto’s of dat het huis niet goed onderhouden is.
  2. Is de vraagprijs niet te hoog? Wellicht is het een idee om in overleg met de makelaar de vraagprijs te verlagen. Hierbij kun je bijvoorbeeld rekening houden met de verschillende prijscategorieen op grote huizensites zoals Funda en Huispedia. Zet de vraagprijs onder een groot rond getal, zoals onder € 300.000,-. Wellicht spreek je dan een interessante doelgroep aan voor jouw woning.
  3. Controleer je advertentie goed in het najaar. In het najaar neemt de verkoop van woningen altijd toe door de veranderende regels in het nieuwe jaar. Geïnteresseerden willen vaak snel in het oude jaar nog een huis kopen. Kijk dus of je advertentie nog up-to-date is om zo de verkoop te stimuleren.
  4. Doe mee met de Open-Huizen Dag. Ieder jaar worden er meerdere Open-Huizen Dagen georganiseerd waardoor veel mensen woningen gaan bezichtigen.
  5. Ga je eigen huis promoten via verschillende sociale media kanalen. Vraag daarnaast je vrienden of ze ook het bericht kunnen delen!
  6. Heb je een verkoopmakelaar? Overleg dan of de verkoopstrategie wel goed is. Schiet de samenwerking niet op? Denk er dan over na om samen te werken met een andere makelaar. Wil je zeker weten dat deze makelaar bij je past? Vergelijk dan makelaars via de tool.

> Lees hier meer over stappenplan huis verkopen

Heb je dubbele woonlasten?

Heb je dubbele woonlasten doordat je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je oude woning nog niet is verkocht? Dit kan voorkomen doordat je nieuwe woning in aanbouw is of dat de verkoop van de woning nog niet is afgerond door de notaris.

Gelukkig heeft de overheid twee opties bedacht om iemand met dubbele lasten te helpen.

Optie 1. Tijdelijk een woning verhuren

Heb je je oude woning nog niet verkocht? Dan is het mogelijk om deze oude woning tijdelijk te verhuren. Dit kan op basis van de Leegstandwet. Met deze regeling is het mogelijk om de huurder uit het huis te zetten zodra het huis verkocht is. Bekijk of deze optie bij je huidige situatie past. Heeft het zin om de woning tijdelijk te verhuren en wat zijn hier de fiscale gevolgen van? Wil je gebruik maken van de Leegstandswet? Dan moet je bij je gemeente een vergunning aanvragen. Dat kan via de website van de gemeente. Het formulier kun je op de website van de overheid vinden.

Optie 2. Dubbele hypotheekrenteaftrek

Voor allebei de woningen is de hypotheekrente aftrekbaar. Daarnaast hoeft de eigenwoningforfait voor de leegstaande woning of de woning in aanbouw niet betaald te worden. Deze regelingen zijn geldig vanaf het moment wanneer de woning te koop is gezet of de woning in aanbouw is aangekocht plus de drie opvolgende jaren erna.

> Lees hier meer over hypotheekrente

Kun je een pas gekochte woning verkopen?

Wanneer je je “oude” huis niet kwijt raakt kun je ervoor kiezen om ook je recent aangekochte woning in de verkoop te zetten. Zo heb je ineens twee woningen in de verkoop, waardoor de kans groter is dat je sneller van de dubbele maandlasten af bent. Op het moment dat je nog niet in je nieuwe huis woont, blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Uiteraard moet je de nieuwe woning wel gekocht hebben om in te gaan wonen. In sommige gevallen mag je de aangekochte woning niet direct te koop zetten. Dit kan voorkomen bij een nieuwbouwproject. Hierbij is het dan niet toegestaan om voor de oplevering de woning al te verkopen.

> Meer lezen over huis verkopen en belasting

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over twee woningen en dubbele woonlasten

Wat zijn dubbele woonlasten?

+

Dubbele woonlasten zijn de kosten die ontstaan wanneer je twee woningen op hetzelfde moment bezit, zoals hypotheekbetalingen, verzekeringen, onderhoudskosten en belastingen.

Hoe zorg je ervoor dat je geen dubbele woonlasten krijgt of vermindert?

+

Er zijn een aantal opties om dubbele woonlasten krijgt of vermindert, zoals:

  • Het verhuren van de tweede woning
  • Eerst je verkopen en daarna pas een nieuwe woning kopen
  • Gebruik maken van een verhuurderheffing voor verhuurde onroerend goed

Is het mogelijk om dubbele woonlasten mee te financieren?

+

Het is mogelijk om dubbele woonlasten mee te financieren via een hypotheek voor de tweede woning. Dit wordt ook wel een tweede hypotheek genoemd.

Kun je met de overwaarde een tweede woning kopen?

+

Ja, het is mogelijk om een tweede woning te kopen met de overwaarde van je huidige woning. Overwaarde is het bedrag waarvoor je huidige woning kan worden verkocht, minus de resterende hypotheekschuld. Dit bedrag kan worden gebruikt als eigen inbreng voor de aankoop van een tweede woning.

> Lees hier meer over overwaarde