Wat betekent 'onder bod' bij de verkoop en hoe werkt het?

Lees alles over de term 'onder bod' en andere statussen bij de verkoop van een huis

Wat is ‘onder bod’?

Wanneer je aan het rondkijken bent op huizensites of bij een makelaar op de site kijkt, zie je vaak de status ‘onder bod’ voorbijkomen. Maar wat is de betekenis van ‘onder bod’ en wat is de status van de woning? De betekenis van onder bod is dat er iemand, of zelfs meerdere potentiële kopers zijn die een bod hebben uitgebracht. Er kan zelfs al een overeenkomst zijn met een koper. Alleen als de daadwerkelijke ondertekening van de koopovereenkomst plaatsvindt na het mondelinge akkoord, is de koop definitief. Bij ‘onder bod’ betekent dit ook dat er geen bezichtigingen met andere potentiële kopers worden ingepland. Dus wanneer je onder bod ziet staan op Funda, weet je dat je niet meer kunt bezichtigen.

> Ontdek alle stappen bij het aankopen van een huis

Verschil tussen ‘onder bod’ en ‘onder optie’

Onder optie is een term die wordt gebruikt om een periode te beschrijven waarin een koper het recht heeft om een huis te kopen. Tijdens deze optieperiode heeft de koper de gelegenheid om het huis te onderzoeken, de staat van de woning te inspecteren en andere factoren, zoals de plattegrond en de benodigde bouwmaterialen te controleren voordat de koper de woning koopt. De koper wilt ook weten hoelang het duurt voordat hij een hypotheek krijgt om het huis te kunnen betalen. ‘Onder optie’ wordt dan ook vaker gebruikt bij nieuwbouw dan bestaande bouw.

Verschil tussen ‘onder bod’ en ‘verkocht onder voorbehoud’

Wanneer er ‘verkocht onder voorbehoud’ staat bij een woning dan is de koopovereenkomst nog niet definitief. De koopovereenkomst is getekend, alleen de koop is pas definitief als aan de voorwaarden is voldaan. Wanneer alle voorwaarden en plichten zijn voldaan, is de woning definitief verkocht.

> Lees direct verder over de status verkocht onder voorbehoud

Is ‘onder bod’ een juridische koop?

In de fase van ‘onder bod’, kan nog van alles gebeuren. De koop is dan ook niet definitief, dus ook geen juridische koop. Wanneer je zaken doet en iemand de afspraak schriftelijk bevestigd is het juridisch geldig. Echter is dit niet bij het kopen van een woning, bij de koop van een woning is het pas rechtsgeldig wanneer er een getekende koopovereenkomst is. Een verkoper en koper kunnen dus, ondanks de schriftelijke toezegging, toch een andere koers bepalen. Dus onder bod is juridische koop is.

Verschillende verkoopfases naast ‘onder bod’

Er zijn 4 fasen in het verkoopproces van een woning:

  • Bij fase 1 is een woning beschikbaar om te kopen. Op dit moment staat de woning op ‘beschikbaar’ en is vaak online bij de makelaar en op huizenplatforms te zien.
  • Bij fase 2, heeft er een koper zich gemeld en een bod geplaatst op de woning. Op dit moment zijn de verkoper en koper in onderhandeling of/en in afwachting van het tekenen van de koopovereenkomst, zoals hierboven vermeld is er dus nog geen officiële koop.
  • In fase 3 is de koopovereenkomst getekend en is de woning ‘verkocht onder voorbehoud’. Op dit moment moet je als koper de financiering in orde maken via een hypotheekadviseur of verstrekker.
  • Als de financiering rond is, is de woning daadwerkelijk verkocht. Op dat moment zal de overdracht plaatsvinden bij de notaris.

Hoe werkt het?

Voorkeuren

Selecteer jouw voorkeuren

Klik op de rode knop en selecteer jouw voorkeuren.

Selectie van makelaars

Selectie van beste makelaars

Selecteren de meest geschikte makelaars bij jouw voorkeuren.

Makelaars nemen contact op

Makelaars nemen contact op

De geselecteerde makelaars nemen vrijblijvend contact met je op.

contract

Jij kiest de makelaar

Tot slot kies jij de makelaar die bij jou past!

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de meest gestelde vragen over ‘onder bod’. Heb je een andere vraag? Stel deze dan via contact, stuur een mail of bel ons.

Kun je onder een bod uitkomen?

+

Ja, je mag het bod wat je hebt gedaan altijd veranderen of intrekken. Je kunt bijvoorbeeld het bod nog verhogen of andere voorwaarden stellen aan je bod. Daarnaast is het mogelijk om tegelijkertijd te bieden op andere huizen. De verkoper mag ook gewoon doorgaan met bezichtigingen.

Mag je nog bieden op een huis ‘onder bod’?

+

Het is altijd toegestaan om te bieden op een huis ‘onder bod’. Het betekent dat de verkoper al in onderhandeling is, maar er is nog niks officieel gemaakt. Zelfs op het moment dat een andere koper en de verkoper mondeling overeengekomen zijn is het mogelijk het huis te kopen. De koop is pas definitief bij het tekenen van de koopovereenkomst.

Wat als je een bod doet zonder voorbehoud van financiering?

+

Wanneer je een bod het gedaan zonder voorbehoud van financiering loop je het risico dat je niet zomaar van de koop mag afzien. Je hebt namelijk een contract getekend wat je op dat moment verplicht het huis te kopen. De boete hierbij is erg hoog.

Welke statussen zijn er nog meer naast ‘onder bod’?

+

Er zijn verschillende statussen bij woningen die online staan, zoals:

  • Binnenkort te koop
  • Beschikbaar
  • Onder bod
  • Verkocht onder voorbehoud
  • Verkocht